Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

«Χειρόφρενο» σε λεωφορεία και τρόλεϊ παρά τη δικαστική απόφαση


Χωρίς λεωφορεία και τρόλεϊ θα μείνει το λεκανοπέδιο της Αττικής τη Δευτέρα, παρά την απόφαση του Πρωτοδικείου που έκρινε παράνομες τις 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες των εργαζομένων. Ακινητοποιημένα θα είναι επίσης τα τρένα και ο Προαστικός. Σε πολύωρη συνεδρίαση που είχαν την Κυριακή οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία αποφασίστηκε να συνεχιστεί η απεργία αλλά και να επισπευσεί η Γενική Συνέλευση του σωματείου, η οποία θα γίνει τη Δευτέρα αντί για την Τρίτη που ήταν αρχικά προγραμματισμένο. Αντίστοιχα αποφάσισαν και οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ. Σε αυτό το κλίμα η κυβέρνηση αναμένεται ότι θα σκληρύνει τη στάση της. Από το υπουργείο Μεταφορών διεμηνύθη χαρακτηριστικά ότι «η κυβέρνηση θα
κάνει το καθήκον της».

Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης ανέφεραν ότι «η κυβέρνηση δεν κάνει βήμα πίσω». Υπογράμμισαν δε πως «η τακτική των εργαζομένων στις συγκοινωνίες είναι επιζήμια για τους πολίτες και τους εργαζόμενους», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα ακολουθηθεί η ίδια «σκληρή γραμμή» που ακολουθήθηκε και με τους εργαζόμενους στο Μετρό, οι οποίοι επέστρεψαν στις θέσεις τους λόγω της επίταξης.

Από την πλευρά της, η διοίκηση της ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) κάλεσε τους εργαζόμενους να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις επισημαίνοντας πως «δεν υπάρχουν περιθώρια επανάληψης της ταλαιπωρίας και της ομηρίας που έζησε το επιβατικό κοινό το προηγούμενο διάστημα».

Η διοίκηση της ΟΣΥ δήλωσε μάλιστα έτοιμη να συζητήσει με τους εργαζόμενους για όλα τα ζητήματα, εκτός βέβαια από ότι έχει να κάνει με την εφαρμογή του νόμου για το ενιαίο μισθολόγιο. Πάντως, η ΟΣΥ αναμένεται να προσφύγει εκ νέου τη Δευτέρα στη Δικαιοσύνη.
Το ίδιο αναμένεται να κάνει και η Διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τις απεργίες σε τρένα και προαστιακό σιδηρόδρομο, που έχουν εξαγγελθεί έως και τη Δευτέρα.
Πώς (δεν) θα κινηθούν οι συγκοινωνίες

Λόγω των κινητοποιήσεων στα τρένα, δεν θα πραγματοποιείται η διέλευση των συρμών του μετρό στο τμήμα «Δουκίσσης Πλακεντίας» - «Αεροδρόμιο» έως και τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου.

Ακινητοποιημένα παραμένουν τα τρένα του ΟΣΕ και ο προαστιακός σιδηρόδρομος λόγω της απεργίας που έχει εξαγγείλει έως και τη Δευτέρα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών.
Το Μετρό, ο ΗΣΑΠ και το Τραμ θα λειτουργήσουν με το προσωπικό που έχει επιστρέψει στις θέσεις του ύστερα από την επιβολή του μέτρου της επίταξης.
Παράνομη η απεργία
Οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία και τρόλεϊ είχαν εξαγγείλει 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες έως και την Τρίτη. Κατά της νομιμότητας των κινητοποιήσεων είχε προσφύγει η ΟΣΥ και η απεργίες κηρύχθηκαν παράνομες από το Μονομελές Πρωτοδικείο.
Ωστόσο οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι δεν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες.
Η συζήτηση διεξήχθη χωρίς την παρουσία μέλλων του διοικητικού συμβουλίου των εργαζομένων, καθώς σύμφωνα με τους εκπροσώπους τους η κοινοποίηση για την προσφυγή της διοίκησης ανακοινώθηκε στα Σωματεία αργά το βράδυ του Σαββάτου.
Σύμφωνα με τον νόμο, η επίδοση της προσφυγής πρέπει να γίνει έως τις 7 το βράδυ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έγινε αργότερα, με αποτέλεσμα όπως καταγγέλλεται από την πλευρά των εργαζομένων να μην είναι παρόντες οι δικηγόροι τους και η συζήτηση να διεξαχθεί ερήμην τους.
TA NEA online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας για τον ΣΥΡΙΖΑ: Είναι προκλητικό να κουνάνε το δάχτυλο οι πρωταγωνιστές της χειραγώγησης των ΜΜΕ και της Δικαιοσύνης

Απάντηση στις αιτιάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο φόντο της πολιτικής αντιπαράθεσης, που ξέσπασε μετά την ανακοίνωση τ...