Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Σκληρή κόντρα Παπανδρέου-Λοβέρδου για την προσφυγή στο ΔΝΤ


Με τη φράση «Κρίμα Ανδρέα» σχολίασε το γραφείο του πρώην Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου τη δήλωση του Ανδρέα Λοβέρδου περί διαφωνίας του με την ένταξη της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης και του καταλογίζει ότι επιχειρεί «ρήξη με την αλήθεια».Ο κ. Λοβέρδος, σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ, δήλωσε ότι ο ίδιος μαζί με τον Γιάννη Ραγκούση και η Άννα Διαμαντοπούλου, είχαν διαφωνήσει με την προσφυγή στο ΔΝΤ. Τον κ. Λοβέρδο διαψεύδει και η Λούκα Κατσέλη.

Ο κ. Λοβέρδος υποστήριξε επίσης ότι ο κ. Παπανδρέου και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχαν σχέδιο να εντάξουν ούτως ή άλλως τη χώρα στο ΔΝΤ, όπως και το έπραξαν, ενώ ευθύνες ρίχνει και στη Λούκα Κατσέλη.

Στην απάντηση του γραφείου του κ. Παπανδρέου επισημαίνεται ότι η απόφαση ελήφθη «ομόφωνα» από όλα τα μέλη του υπουργικού Συμβουλίου και ότι σε όλες τις σχετικές αποφάσεις συμμετείχε και ο ίδιος ο κ. Λοβέρδος. Μάλιστα τονίζεται ότι στον αγώνα που έδωσε η τότε κυβέρνηση ο κ. Λοβέρδος μετείχε με όλες του τις δυνάμεις.
Αναφέρεται επίσης ότι ο πρώην υπουργός «θυμήθηκε να αποποιηθεί τον αγώνα μας» τώρα που «η πολιτική μας δικαιώνεται» από τους πολιτικούς αντιπάλους του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι υιοθέτησαν σήμερα όσα «πολεμούσαν λυσσαλέα και απέρριπταν».
Στον επικεφαλής της ΡΙΚΚΣΥ καταλογίζεται επίσης ότι προσπαθεί να κερδίσει «λίγη δημοσιότητα», οικοδομώντας την κίνησή του «πάνω στις σαθρές βάσεις που διαμορφώνει η παραποίηση της αλήθειας».

Η απάντηση του γραφείου του κ. Παπανδρέου έχει ως εξής:
«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μέλος της οποίας υπήρξε ο Ανδρέας Λοβέρδος, με ομόφωνες, ιστορικές, δύσκολες αλλά γενναίες αποφάσεις, έκανε το πατριωτικό της καθήκον και έσωσε τη χώρα και την ελληνική οικογένεια από το ολοκαύτωμα της βίαιης χρεοκοπίας τον Μάιο του 2010.
Σήμερα, οι βασικές πολιτικές επιλογές εκείνης της περιόδου έχουν πλέον υιοθετηθεί και από πολιτικές δυνάμεις που πριν τις πολεμούσαν λυσσαλέα και τις απέρριπταν.
Την ώρα, λοιπόν, που η πολιτική μας δικαιώνεται πλέον και από τους τότε πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρέας Λοβέρδος "θυμήθηκε" σήμερα να αποποιηθεί τον αγώνα μας. Αγώνα στον οποίο συμμετείχε ο ίδιος ως υπουργός με όλες του τις δυνάμεις.
Γιατί τέτοια ρήξη με την αλήθεια;
Θα περιμέναμε περισσότερη γενναιότητα και λιγότερη υποκρισία.
Υποτίθεται ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος ηγείται "κίνησης". Φαίνεται ότι για λίγη δημοσιότητα θέλει να την οικοδομήσει πάνω στις σαθρές βάσεις που διαμορφώνει η παραποίηση της αλήθειας. Είναι σίγουρο ότι δύσκολα θα ορθοποδήσει -όπως και
όλες εκείνες που στηρίζονται στην παραποίηση των αληθινών γεγονότων εκείνης της εποχής.
Αποτελεί, δυστυχώς, κρίμα για την πολιτική ζωή του τόπου η υποκρισία, η οποία μάλιστα έρχεται στη δημοσιότητα με τόση ευκολία. Και είναι βέβαιο ότι, τέτοιου είδους αντιλήψεις, νοοτροπίες και συμπεριφορές, ούτε την ανανέωση, ούτε την προοδευτική μεταρρύθμιση της χώρας μπορούν να σηματοδοτήσουν.
Και ας επαναλάβουμε τα αυτονόητα. Ολόκληρο το Υπουργικό Συμβούλιο, πρωτοστατούντος του Πρωθυπουργού θέλησε, όλοι θελήσαμε, να αποφύγουμε την ένταξη μας στον μηχανισμό στήριξης. Και αγωνιστήκαμε σκληρά γι' αυτό. Όμως,
αυτή η απόφαση αποτέλεσε την καλύτερη επιλογή, την πατριωτική επιλογή υπό τις κρατούσες τότε συνθήκες.
Συνθήκες που είχαν ήδη διαμορφωθεί και χαρακτηρίζονταν από το βάρος ενός πρωτόγνωρου ελλείμματος που κληρονόμησε η τότε κυβέρνηση, την αναξιοπιστία μας στη ευρωπαϊκή κοινότητα και τον ουσιαστικό αποκλεισμό της χώρας μας από τις αγορές λόγω των ανακολουθιών και της αλλοίωσης των πραγματικών στοιχείων της οικονομίας από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Τέλος, θυμίζουμε ότι, η απόφαση για την ένταξη της χώρας στον μηχανισμό στήριξης, ελήφθη ομόφωνα από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Κρίμα Αντρέα»


Η απάντηση του Ανδρέα Λοβέρδου
Ανταπαντώντας ο Ανδρέας Λοβέρδος επισημαίνει ότι πριν την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου είχαν προηγηθεί συζητήσεις και διαφωνίες ορισμένων υπουργών για την ένταξη της Ελλάδας στο ΔΝΤ. «Ορισμένοι υπουργοί είχαμε υποστηρίξει πως δεν έπρεπε» αναφέρει.

«Πραγματικά, όμως δεν καταλαβαίνω γιατί το γραφείο του Γ.Παπανδρέου αισθάνεται ενοχές για την άποψη του πρώην Πρωθυπουργού που μετουσιώθηκε σε πράξη να συμμετάσχει δηλαδή το ΔΝΤ από την πρώτη στιγμή στο μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας που συγκροτήθηκε το 2010.

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσή τους ο κ.Λοβέρδος τονίζει: «Πρέπει να καταλάβετε ότι η Ελλάδα των κηπουρών έλαβε τέλος.

Ολόκληρη η απάντηση:
«Όπως και τότε συνέβαινε, πολλές φορές, έτσι και τώρα ορισμένες ανακοινώσεις ή ενέργειες του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργού βασίζονταν σε εισηγήσεις κηφήνων και κηπουρών.

»Προσωπικά έχω παρά πολλές εμπειρίες. Χθες στην εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης ‘Άλλη όψη’ και στο δημοσιογράφο Μανώλη Κοττάκη επισήμανα πρώτον ότι η απόφαση προσφυγής της χώρας στο μηχανισμό στήριξης ελήφθη με ομόφωνη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, και δεύτερον πριν την απόφαση όμως αυτή, είχαν προηγηθεί συζητήσεις, εντός αρμοδίων οργάνων στις οποίες υπήρχαν διαφωνίες ορισμένων υπουργών για το αν έπρεπε στο μηχανισμό στήριξης να συμμετάσχει το Δ.Ν.Τ. Ορισμένοι Υπουργοί είχαμε υποστηρίξει πως δεν έπρεπε.

»Η συνέχεια είναι γνωστή και είμαι από αυτούς που παλέψαμε και συνεχίζουμε να παλεύουμε για την στήριξη της χώρας και των πολιτών της. Προσωπικά για αυτόν τον αγώνα έχω υποστεί τα πάνδεινα. Οι κηπουροί κρυμμένοι στο καλά προστατευόμενο βίο τους συνεχίζουν τα ίδια και χειρότερα.

»Ποιος όμως τους ακούει; Κανείς!!! .

»Πραγματικά όμως δεν καταλαβαίνω , γιατί το γραφείο του Γ. Παπανδρέου αισθάνεται ενοχές για την άποψη του πρώην Πρωθυπουργού, που μετουσιώθηκε σε πράξη να συμμετάσχει δηλαδή το Δ.Ν.Τ. από την πρώτη στιγμή στο μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας που συγκροτήθηκε το 2010.

»Είναι φανερό ότι από την εν λόγω ανακοίνωση η γραφή της ιστορίας των πιο κρίσιμων στιγμών της μετεμφυλιακής περιόδου της Ελλάδας θα είναι μια επώδυνη διαδικασία . Εγώ είμαι παρών και όπως ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός ξέρει, δεν συμβιβάζομαι.

»Η χώρα αυτήν τη στιγμή έχει ανάγκη να ορθοποδήσει η οικονομία της και να δοθεί με επιτυχία η μάχη κατά της ύφεσης, για την στήριξη της Ελλάδας και των πολιτών της.
Η μάχη αυτή προϋποθέτει ρήξεις κυρίως με εκείνους που συνήθισαν στις ευκολίες της ζωής . Κυρίως με εκείνους που «άνθισαν» πλάι σε άλλους που είχαν τη δική τους αυτοτελή και μαχητική ζωή.

»Κύριοι συντάκτες – όποιοι και αν είστε- της κατάπτυστης ανακοίνωσης του γραφείου του Γ. Παπανδρέου, πρέπει να καταλάβετε πως η Ελλάδα των κηπουρών έλαβε τέλος».


Ανακοίνωση της Λούκας Κατσέλη


Η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας Λούκα Κατσέλη, σχολιάζοντας τον ισχυρισμό του Ανδρέα Λοβέρδου ότι συμμετείχε στην απόφαση για προσφυγή στο ΔΝΤ, δήλωσε: «Ουδέν ψευδέστερον! Λυπάμαι ειλικρινά! Δεν υπάρχει στη ζωή και στην πολιτική τίποτε χειρότερο από κάποιον που παραποιεί την πραγματικότητα προς ίδιον όφελος».

«Ο κ. Λοβέρδος προσπαθεί να ξεπλυθεί στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τη στήριξη χωρίς καμιά επιφύλαξη, που συνεχίζει μέχρι σήμερα, σε μια πολιτική που όχι μόνο δεν δικαιώθηκε αλλά μας έχει οδηγήσει στην εξαθλίωση», πρόσθεσε η κ. Κατσέλη.
TA NEA online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To ΠΑΣΟΚ και οι συμπληγάδες των ευρωεκλογών

Το 2024 μπήκε με αισιοδοξία για το ΠΑΣΟΚ. Είχε ούριο άνεμο στα πανιά του, η αυτοπεποίθηση ήταν στα ύψη και οι δημοσκοπικοί οιωνοί έδειχναν ό...