Την κατάργηση των «απαράδεκτων», όπως τις χαρακτήρισε, ειδικών διατάξεων για την παραγραφή των αδικημάτων των υπουργών, πρότεινε ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ο οποίος ζήτησε να και για εκείνους «οι διατάξεις που ισχύουν για όλους τους πολίτες».
Όπως υπογραμμίζει ο πρώην πρωθυπουργός σε άρθρο του, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Έθνος της Κυριακής, «τα κόμματα αποδέχονται σήμερα αυτήν την αρχή» προσθέτει όμως ότι «δεν έχουν το θάρρος να εξηγήσουν ότι οι απαράδεκτες αυτές διατάξεις είχαν καθιερωθεί ήδη από το 1876 και επέζησαν λόγω της συνεχούς και ατεκμηρίωτης σκανδαλολογίας που τα ίδια προκαλούσαν». Σύμφωνα με τον κ. Σημίτη, «στο κράτος δικαίου τιμωρούνται μόνο οι πράξεις που θεωρούνται από το
νόμο ως εγκλήματα και μόνο σε προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες. Το κράτος θα κατέρρεε αν κάθε πολιτική απόφαση συνδεόταν με δικαστικούς αγώνες για να ελέγξουν τα δικαστήρια την εξυπηρέτηση του γενικού συμφέροντος».
Το κράτους δικαίου βρίσκεται σε αμφισβήτηση, σύμφωνα με τον κ. Σημίτη, ο οποίος αναφέρει πως «η συζήτηση για τη λίστα Λαγκάρντ, το CD που χάθηκε, τα στικάκια, ένα ή περισσότερα που κυκλοφορούσαν χωρίς να ασχολείται κανείς με το ουσιαστικό πρόβλημα, η απογοητευτική συνεδρίαση της Βουλής έφεραν πάλι στο προσκήνιο το ερώτημα για την επαναλαμβανόμενη αδυναμία να λειτουργήσουν οι θεσμοί μας».
«Πολιτικά θέματα κρίνονται με πολιτικές διαδικασίες, την εκλογική αποδοκιμασία ή επιδοκιμασία, την απόρριψη ή αποδοχή της κοινωνίας, τη δημόσια συζήτηση και αντιπαράθεση. Οι ευθύνες όλων μας, και των ίδιων των πολιτών, είναι μεγάλες. Εμείς οι πολίτες, και όχι τα δικαστήρια, είμαστε οι κριτές της πολιτικής» συμπληρώνει ο Κώστας Σημίτης.
eklogika
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου