Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Δύο Ελλάδες υπάρχουν πια, του Γιώργου Δελαστίκ


Θυελλώδεις υπήρξαν οι πολιτικές εξελίξεις σε πολλούς τομείς στη διάρκεια της εβδομάδας που κύλησε. Εξελίξεις που δυστυχώς βάθυναν το ήδη αβυσσαλέο χάσμα που χωρίζει τις δύο Ελλάδες που έχουν πλέον διαμορφωθεί από τότε που η χώρα μας οδηγήθηκε από τον Γιώργο Παπανδρέου σε καθεστώς Μνημονίου.
Το γεγονός που αδιαμφισβήτητα σφράγισε την πολιτική ζωή ήταν η απόφαση της συγκυβέρνησης Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη να προχωρήσουν σε επιστράτευση χιλιάδων εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αθήνας. Μπορεί η πολιτική επιστράτευση των απεργών να ενθουσίασε τους οπαδούς της κυβέρνησης και να
την έκανε ακόμη πιο μισητή στο σύνολο των πολιτικών εχθρών της, αλλά η ουσία είναι ότι της επέτρεψε να σημειώσει μια εύκολη νίκη με μηδαμινό πολιτικό κόστος.
Αντισυνταγματική ή όχι -η σχετική συζήτηση συνεχίζεται αδιαλείπτως από το 1974- η πολιτική επιστράτευση χρησιμοποιείται συστηματικά από όλες τις μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις για το σπάσιμο απεργιών. Γι' αυτό και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν είχαν το παραμικρό δισταγμό να προσφύγουν στο προδήλως αντισυνταγματικό αυτό μέτρο, δεδομένου ότι το Σύνταγμα προβλέπει τη χρήση του για την εθνική άμυνα, περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, απειλής για τη δημόσια υγεία.
Η περίπτωση Βενιζέλου είναι αποκαλυπτική. «Να καταργηθεί η δυνατότητα πολιτικής επιστράτευσης λόγω απεργίας» ζητούσε με σχέδιο νόμου που είχε καταθέσει το 2006, όταν ήταν κυβέρνηση η ΝΔ υπό τον Κώστα Καραμανλή. Αντιθέτως, εντελώς άλλα πράγματα είπε τώρα. «Η μόνη λύση που απέμεινε ήταν η επίταξη (σ.σ. νομικός όρος αποφυγής των άκρως αρνητικά φορτισμένων λέξεων «πολιτική επιστράτευση»), η οποία προβλέπεται από τον νόμο και λειτουργεί εκτονωτικά (!)» δήλωσε την Πέμπτη, μιλώντας σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Από το ανάθεμα στην αποθέωση της πολιτικής επιστράτευσης.
Παλιότερα η Δεξιά κατηγορούσε τα δημοκρατικά κόμματα του Κέντρου ότι είναι «συνοδοιπόροι του κομμουνισμού». Σήμερα ο δεξιός υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας είναι πολύ πιο προχωρημένος. Κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση, τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι υποθάλπει την τρομοκρατία και αφήνει να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση Σαμαρά και υπολοίπων θεωρεί πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται στην... παρανομία!!! Αυτό υπονοεί με τη φράση που είπε στο Μέγκα: «Ελπίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να στρέφεται προς τη νομιμότητα». Είναι προφανές ότι η ΝΔ εκτιμά ότι ένα κλίμα πολιτικής ανωμαλίας τη βοηθάει να σταματήσει τη διαρροή των ψηφοφόρων της προς τη Χρυσή Αυγή.
Παλιό κόλπο της ΝΔ αυτή η τακτική. Το υπενθύμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης: «Δεν θα επαναλάβετε με τον ΣΥΡΙΖΑ στην αξιωματική αντιπολίτευση αυτά που κάνατε με το ΠΑΣΟΚ, όπου βγάζατε τον αρχηγό του (σ.σ. τον Ανδρέα Παπανδρέου) τρομοκράτη» τόνισε στη Βουλή απευθυνόμενος στον υπουργό Δημόσιας Τάξης. Η συγκυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου συνεχίζουν φυσικά απτόητοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατασκεύασαν προβοκατόρικο βίντεο εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ με μοντάζ δηλώσεων του βουλευτή Καστοριάς του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αντιστρέφοντας πλήρως το νόημά τους ώστε να τον εμφανίσουν ως... υποκινητή της τρομοκρατικής επίθεσης στο Mall, το εμπορικό κέντρο! Πρόκειται περί αχρείας παραχάραξης.
Τη σύλληψη του βουλευτή (!) του ΣΥΡΙΖΑ βάσει του παραχαραγμένου βίντεο ζήτησε στη συνέχεια ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι έχουμε να κάνουμε με μια προβοκάτσια της Δεξιάς προδικτατορικού τύπου της δεκαετίας του 1960.
«Ο κατά δήλωσή του αναρχικός και φιλοτρομοκράτης Β. Διαμαντόπουλος, ο οποίος παραμένει ακόμα και τώρα βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, στοχοποιεί σε ομιλία του το Mall τέσσερις ημέρες πριν το τρομοκρατικό χτύπημα και καλεί απροκάλυπτα τους συντρόφους του να πάρουν τα όπλα. Μετά από αυτό περιμένουμε από τη Δικαιοσύνη να παρέμβει άμεσα» δήλωσε ο Σίμος Κεδίκογλου. Απύθμενο πολιτικό θράσος. Απειλή για τη δημοκρατία, αντιθέτως, αποτελεί η πρόθεση της κυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ να καθυποτάξει τους πάντες, συμπεριλαμβανομένων και όσων δικαστών δεν ενεργούν ως πειθήνια κυβερνητικά πιόνια. Πρόθεση που αποκαλύφθηκε δημοσίως με δηλώσεις και πάλι του υπουργού Δημόσιας Τάξης. «Εθελοτυφλούν» όσοι δικαστές δεν υλοποιούν την κυβερνητική γραμμή σε θέματα τρομοκρατίας, εντός ή εκτός εισαγωγικών, είπε ο υπουργός.
«Πλήγματα στο κράτος δικαίου και στην ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος» συνιστούν παρόμοιες δηλώσεις, απάντησε ορθότατα η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Τα πράγματα δεν εξελίσσονται καθόλου ομαλά.
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To ΠΑΣΟΚ και οι συμπληγάδες των ευρωεκλογών

Το 2024 μπήκε με αισιοδοξία για το ΠΑΣΟΚ. Είχε ούριο άνεμο στα πανιά του, η αυτοπεποίθηση ήταν στα ύψη και οι δημοσκοπικοί οιωνοί έδειχναν ό...