Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Σουλτς: Η Ευρώπη στο δρόμο βαθιάς ύφεσης


Schulz

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Martin Schulz, μίλησε στην «Frankfurter Allgemeine Zeitung» (αυριανό φύλο) και προχώρησε στην εκτίμηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι στον δρόμο μιας βαθιάς ύφεσης.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι στον δρόμο μιας βαθιάς ύφεσης, απάθειας, αδιαφορίας. Αυτό είναι επικίνδυνο, μιας και η διάθεση αυτή σκεπάζει τις μεγάλες επιτυχίες της Ε.Ε., για τις οποίες πρόσφατα τιμήθηκε με το βραβείο Νομπέλ. 90% των πολιτών δεν μοιράζονται πια την συναρπαστική ιδέα κοινών θεσμών που ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου ήταν ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στην στάση της Μεγάλης Βρετανίας και την επιδίωξή της να εξαιρεθεί από ορισμένους κανόνες της Ε.Ε..

«Αυτό είναι εγωμανές. Η Μεγάλη Βρετανία αποκομίζει μεγάλο όφελος από την εσωτερική αγορά, αλλά δεν είναι πρόθυμη να πληρώσει το αντίστοιχο πολιτικό τίμημα. Κρατάνε τον εαυτό τους ήδη μακριά από πολλούς τομείς της Ε.Ε. –το ευρώ, το Σένγκεν και μέρη της Αστυνομικής και Δικαστικής Συνεργασίας -, εντούτοις έχουν αδύναμη ανάπτυξη και υψηλή ανεργία. Οι Βρετανοί θα έπαιζαν χωρίς την Ε.Ε. έναν σαφώς πιο αδύναμο ρόλο», ήταν η γνώμη του επί τούτου.
Τη χώρα του τη Γερμανία ο Martin Schulz την θεωρεί αντίθετα «σταθερή άγκυρα, στην οποία στηρίζεται η Ε.Ε.» και προσθέτει:
«Η χώρα μας λαμβάνει υψηλά ρίσκα. Είμαστε ένας αλληλέγγυος λαός. Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας. Αλλά θα πρέπει επίσης να πούμε, ότι αυτό το πράττουμε για το εθνικό μας συμφέρον, γιατί εμείς επωφελούμαστε περισσότερο μιας σταθερής ευρωζώνης».
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος ανήκει στο κόμμα των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, επιμένει, τέλος, στην ιδέα ενός ευρωπαϊκού ομοσπονδιακού κράτους:
«Ξέρω μετά από 20 χρόνια στο Ευρωκοινοβούλιο: Δεν μπορώ να κάνω τους Γερμανούς Γάλλους ούτε το αντίθετο. Οι εθνικές ταυτότητες παίζουν μεγάλο ρόλο και είναι καλό αυτό. Το εθνικό κράτος παραμένει. Αλλά εκεί όπου συναντά τα σύνορά του, θα πρέπει η Ευρώπη να συνεχίζει, αλλιώς θα εξαφανιστούμε στον 21ο αιώνα μέσα στην ασημαντότητα».
ysterografa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σκληρές αλήθειες: Για αυτό αξίζουν οι εξοπλισμοί και οι συμμαχίες

Οι «προπονητές της εξέδρας» ήταν το Σάββατο με το Ιράν. Οπαδικά. Το διαπιστώσαμε στον κύκλο μας, το είδαμε στα social media. Την ώρα που εκτ...