Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Μ. Ντράγκι: «Το 2012 θα μείνει στην ιστορία ως έτος του ευρώ»









Το έτος 2012 υπήρξε η χρονιά του ευρώ, που όμως δημιουργεί την ανάγκη να γίνουν ακόμη περισσότερα για την ανάκαμψη της οικονομίας, ιδίως έπειτα από την βελτιωμένη εικόνα που γίνεται σήμερα ορατή στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές, υποστήριξε σήμερα από το Νταβός της Ελβετίας ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Το 2012 θα σημάνει για τις μελλοντικές γενεές το έτος της «ανάκαμψης του ευρώ», όμως εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα διότι η άνοδος στις αγορές δυστυχώς δεν αντανακλάται στην πραγματική οικονομία, υπογράμμισε ο Ντράγκι στην ομιλία του, προσθέτοντας «οφείλουμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα».
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ εξέφρασε την ικανοποίησή του «για τις σημαντικές προόδους» που πέτυχαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στο διάστημα του τελευταίου έτους.


«Εάν θα πρέπει να βρούμε έναν κοινό παρονομαστή για να καθορίσουμε γιατί το 2012 θα μείνει στη μνήμη, πιστεύω πως αυτός θα ήταν ότι πρόκειται για το έτος της ανάκαμψης του ευρώ», υπογράμμισε.

Μετά τα μέτρα που δρομολόγησε η ΕΚΤ, όπως η μείωση των επιτοκίων, οι μαζικές πιστώσεις προς τις τράπεζες, ή το πρόγραμμα επαναγοράς χρέους που εφαρμόσθηκε από τα μέσα του 2012, η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά, εξήγησε ο Ντράγκι. Πρόσθεσε ότι πρόκειται για «ένα πλαίσιο το οποίο θα παραμείνει να εφαρμόζεται όσο οι ανησυχίες παραμένουν», αναφερόμενος στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων χωρίς περιορισμούς (OMT).

«Συνολικά, η κατάσταση είναι απείρως πιο ευνοϊκή απʼ εκείνη που ήταν το προηγούμενο έτος», υπογράμμισε ο Ντράγκι, προσδιορίζοντας πως η ΕΚΤ αναμένει πως θα επιτευχθεί ανάκαμψη κατά το δεύτερο εξάμηνο της φετινής χρονιάς.

Κατά την Κεντρική Τράπεζα, η ζώνη του ευρώ θα παραμείνει ωστόσο στην τροχιά της ύφεσης, στο -0,3%, προτού αρχίσει να ανακάμπτει από το 2014, οπόταν η ανάπτυξη αναμένεται να κυμανθεί το 1,2%.

«Μπορούμε να συνεχίσουμε να παρατηρούμε θετικές εξελίξεις όσο οι κυβερνήσεις διατηρούν την πορεία αυτή, τόσο ως προς τη μείωση των ελλειμμάτων, όσο κυρίως στο πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών», επεσήμανε ο Ντράγκι.

Ακόμη, ο Ντράγκι εξήγησε πως η μείωση των χρεών είναι «αναπόφευκτη», επιμένοντας ιδιαίτερα στο είδος των μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να εφαρμοσθούν, όπως η ελαστικότητα στην αγορά εργασίας, οι οποίες αποβλέπουν στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στην Ευρώπη.

«Θα πρέπει όμως να είμαστε γιʼ αυτό ευχαριστημένοι; Πιστεύω πως θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα, συλλογικά», τόνισε ο Ντράγκι ενώπιον εκατοντάδων πολιτικών ιθυνόντων κι επιχειρηματιών, που συμμετέχουν στις εργασίες του οικονομικού φόρουμ στο ελβετικό θέρετρο, που αποτελεί ετήσιο θεσμό για την παγκόσμια οικονομία και πολιτική.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ υπεραμύνθηκε εκ νέου του απολογισμού της ευρωζώνης, υπογραμμίζοντας όχι μόνο την επιτευχθείσα προόδου όσον αφορά την ολοκλήρωση, αλλά επίσης και τις οικονομικές της επιδόσεις στον τομέα της παραγωγικότητας, ή του πληθωρισμού, που την κατατάσσουν -κατά τον ίδιον- μέσα στις πιο παραγωγικές οικονομίες του πλανήτη. «Τείνουμε να λησμονούμε τη δύναμη της οικονομίας της ευρωζώνης», επεσήμανε ο Ντράγκι.
metarithmisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας για τον ΣΥΡΙΖΑ: Είναι προκλητικό να κουνάνε το δάχτυλο οι πρωταγωνιστές της χειραγώγησης των ΜΜΕ και της Δικαιοσύνης

Απάντηση στις αιτιάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο φόντο της πολιτικής αντιπαράθεσης, που ξέσπασε μετά την ανακοίνωση τ...