Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Ερχονται 5+1 χαράτσια!



Με πέντε φόρους-χαράτσια κάνει ποδαρικό η εφορία στα σπίτια των φορολογουμένων τον Ιανουάριο του 2013. Πρόκειται για τα τέλη κυκλοφορίας, την πρώτη δόση για τον φόρο ακίνητης περιουσίας του 2010 και του 2011, την τρίτη δόση για το ειδικό τέλος ακινήτων (που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ - χαράτσι Βενιζέλου) και την 6η δόση για τον φόρο εισοδήματος του 2012.

Με ψαλιδισμένα εισοδήματα λόγω των σκληρών μέτρων του Μνημονίου, τα νοικοκυριά θα πρέπει να εξοικονομήσουν χρήματα προκειμένου να καταβάλουν τα χαράτσια που επινόησαν ντόπιοι και ξένοι φορομπήχτες. Το χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικό, καθώς λήγουν πολλές προθεσμίες μέσα στον μήνα, κάτι που
σημαίνει ότι οι περισσότεροι φορολογούμενοι θα πρέπει να προσέρχονται στα γκισέ της εφορίας ή των τραπεζών κάθε εβδομάδα για να πληρώσουν κάποια δόση.

Ειδικότερα, τα πέντε χαράτσια που θα πρέπει να καταβληθούν μέσα στον Ιανουάριο είναι τα εξής:

1. Τέλη κυκλοφορίας: Μέχρι την ερχόμενη Τρίτη 8 Ιανουαρίου οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. θα πρέπει να έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας του 2013 στις τράπεζες, για να αποφύγουν το πρόστιμο που προβλέπει διπλασιασμό του ποσού σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής του. Από τα τέλη κυκλοφορίας το υπουργείο Οικονομικών αναμένει να εισπράξει συνολικά 1,2 δισ. ευρώ.
2. Φόρος ακίνητης περιουσίας 2010: Τα εκκαθαριστικά ταχυδρομήθηκαν και αφορούν όλους τους ιδιοκτήτες που είχαν ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ. Η καταβολή της πρώτης από τις τρεις δόσεις θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 31 Ιανουαρίου. Από τον ΦΑΠ του 2010 αναμένεται να εισπραχτούν 400.000.000 ευρώ.
3. Φόρος ακίνητης περιουσίας 2011: Τα ειδοποιητήρια θα σταλούν στα τέλη του μήνα. Ο φόρος θα υπολογιστεί με βάση την αντικειμενική αξία των ακινήτων κατά την 1η Ιανουαρίου 2011. Υπάρχει αφορολόγητο 200.000, που σημαίνει ότι ειδοποιητήρια θα αποσταλούν σε περίπου 600.000-700.000 πολίτες. Από τον ΦΑΠ του 2011 αναμένεται να εισπραχτούν 600.000.000 ευρώ.
4. Δόσεις ειδικού τέλους ακινήτων 2012: Η ΔΕΗ θα πρέπει τελικά να εισπράξει από τους ιδιοκτήτες ακίνητων την τρίτη από τις πέντε δόσεις του ειδικού τέλους ακινήτων του 2012. Θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες δυο δόσεις που θα καταφθάσουν στους φορολογουμένους μέχρι και τον ερχόμενο Μάιο μαζί με τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Από το ειδικό τέλος ακινήτων πρέπει να εισπραχτούν συνολικά 2,1 δισ. ευρώ.
5. Φόρος εισοδήματος: Εντός του μήνα θα πρέπει να καταβληθεί η έκτη από τις επτά συνολικά μηνιαίες δόσεις για τον φόρο εισοδήματος του 2012. Οι φόροι που βεβαιώθηκαν πέρυσι ήταν εξαπλάσιοι σε σχέση με το 2011 (θα φτάσουν τα 6,1 δισ. ευρώ) και αναμένεται να εκτοξευτούν τη φετινή χρονιά λόγω της νέας κλίμακας που θα εφαρμοστεί για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι οι περισσότεροι φορολογούμενοι επιλεγούν να αφήσουν απλήρωτα τα χαράτσια μέχρι το χρέος να γίνει ληξιπρόθεσμο, ούτως ώστε να ζητήσουν ρύθμιση από την εφορία και να το καταβάλλουν σε πολλές δόσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι τους τελευταίους πέντε μήνες του έτους οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών προς το Δημόσιο αυξήθηκαν κατά 5 δισ. ευρώ και συνεχίζουν να «τρέχουν» με φρενήρη ρυθμό.
dimokratia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου