Πιο συγκεκριμένα, ο επίτροπος με αρμοδιότητα τη διεύρυνση πρότεινε, σε επιστολή του (με ημερομηνία 20 Δεκεμβρίου 2012) προς τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδος και πΓΔΜ, τριμερή συνάντηση του ιδίου με τους κκ. Δ. Αβραμόπουλο και Νίκολα Πόποσκι αντιστοίχως. Σκοπός της τριμερούς θα ήταν, όπως αναφέρει σε επίσημη ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, η προώθηση του ελληνικού Μνημονίου Κατανόησης. Είναι όμως εμφανές ότι η στόχευση του τσέχου επιτρόπου είναι ευρύτερη. Εντάσσεται στην επιθυμία του να δημιουργήσει ένα διαπραγματευτικό πλαίσιο για το ονοματολογικό, αναβαθμίζοντας τον ρόλο της Κομισιόν.
Η στόχευση αυτή υπήρξε σαφής ήδη από τη δημοσιοποίηση της Έκθεσης Προόδου της Κομισιόν για τα Σκόπια τον περασμένο Νοέμβριο. Ο κ. Φούλε προτείνει μάλιστα ότι ο διάλογος θα πρέπει να λάβει και μία πιο «θεσμική» μορφή, με τις δύο πλευρές να ορίζουν αντιπροσώπους που θα συνομιλούν με τον δικό του αντιπρόσωπο. Προτείνει μάλιστα για τη θέση αυτή τον στενό του συνεργάτη Στέφανο Σανίνο. Άνθρωποι με γνώση των διαμειβομένων στους διαδρόμους των Βρυξελλών επιμένουν ότι ο κ. Φούλε είναι αποφασισμένος, τόσο για προσωπικούς όσο και για άλλους λόγους, να πιέσει πολύ στο Σκοπιανό ώστε τον Ιούνιο η γειτονική χώρα να λάβει ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων.
Η επιστολή Φούλε, στην οποία απάντησε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών στις 3 Ιανουαρίου 2013, έφθασε στην Αθήνα λίγες ημέρες μετά το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Σε αυτά αποφασίστηκε ότι, πρώτον, η επίλυση της ονομασίας συνιστά προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) - πΓΔΜ και, δεύτερον, ότι μέχρι την άνοιξη η Κομισιόν θα συντάξει μία έκθεση τόσο για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στα Σκόπια όσο και για την πορεία των συνομιλιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για το ονοματολογικό.
Σε ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών κ. Γρ. Δελαβέκουρας τόνισε την Τετάρτη ότι «ο κ. Αβραμόπουλος έχει ενημερώσει τον κ. Φούλε ότι στο επόμενο διάστημα θα πρέπει να αξιοποιηθούν πλήρως οι υφιστάμενοι δίαυλοι επικοινωνίας και συνεργασίας» μεταξύ του υπουργείου και της Επιτροπής. Σχετικά με την τριμερή συνάντηση, «η Ελλάδα δεν είναι αντίθετη επί της αρχής σε συναντήσεις, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει καλή προετοιμασία και το κυριότερο να διασφαλιστεί ότι αυτές θα έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα. Υπενθυμίζεται», συνεχίζει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, «ότι η ουσία της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων υπό τον κ. Νίμιτς δεν σχετίζεται με οποιονδήποτε τρόπο με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα όργανά της».
Από την πλευρά του, ο σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Πόποσκι χαρακτήρισε «θετική» την πρόταση Φούλε, καθώς θεωρεί ότι δεν θα πλήξει τις συνομιλίες υπό τον ΟΗΕ αλλά θα ενισχύσει την αξιοπιστία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης που αποτελεί «κλειδί» για την Επιτροπή. Ο εκπρόσωπος του κ. Φούλε, ο Πίτερ Στάνο, απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, ερωτηθείς για τις επιστολές του επιτρόπου.
Υπενθυμίζεται ότι ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς έχει αποφασίσει την εντατικοποίηση των συνομιλιών και έχει καλέσει στις 29-30 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη τους διαπραγματευτές Ελλάδος και πΓΔΜ, κκ. Αδ. Βασιλάκη και Ζόραν Γιόλεφσκι αντιστοίχως, για συνομιλίες. Αυτές θα διεξαχθούν επί τη βάση των πρόσφατων ιδεών του κ. Νίμιτς.
TO BHMA online
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου