Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Επίλυση της κρίσης στη Συρία το 2013 «βλέπει» ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ


Σχέδιο επίλυσης της συριακής κρίσης παρουσίασε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία Λαχντάρ Μπραχίμι, τονίζοντας ότι είναι «πιθανή η εξεύρεση λύσης  εντός του 2013».

«Η πολιτική αυτή λύση περιλαμβάνει την κατάπαυση του πυρός, τον σχηματισμό μίας μεταβατικής κυβέρνησης με ευρεία εξουσία και άλλα βήματα που θα οδηγήσουν στην διενέργεια εκλογών» είπε χωρίς να αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Ο Μπραχίμι προέβη στις δηλώσεις αυτές ύστερα από συνομιλίες στο Κάιρο με τον επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, Ναμπίλ αλ Αράμπι.
Ο βετεράνος Αλγερινός διπλωμάτης προειδοποίησε ότι μία καθυστέρηση στην εφαρμογή του
ειρηνευτικού σχεδίου θα έθετε σε κίνδυνο όχι μόνο τη Συρία αλλά και την περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη.

«Η κατάσταση στη Συρία είναι πολύ άσχημη και επιδεινώνεται» πρόσθεσε.

«Ο ρυθμός επιδείνωσης αυξάνεται» είπε και προέβλεψε ότι άλλοι 50.000 άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους στη Συρία τον επόμενο χρόνο αν η κρίση δεν τερματιστεί.

Η συριακή αντιπολίτευση έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι μία πολιτική λύση για τον τερματισμό της 22μηνης κρίσης δεν είναι εφικτή αν ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ δεν απομακρυνθεί από την εξουσία.

Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, περισσότεροι από 45.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Συρία από την έναρξη της κρίσης.

Ο Μπραχίμι συναντήθηκε στις αρχές της εβδομάδας στην Δαμασκό με τον αλ Άσαντ αλλά δεν έγινε γνωστό το περιεχόμενο της συνομιλίας τους. Το Σάββατο συναντήθηκε και με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα.

Η Ρωσία, βασικός σύμμαχος της Συρίας, δήλωσε ότι ο αλ Άσαντ δεν προτίθεται να εγκαταλείψει την εξουσία.

Στο μεταξύ, ακτιβιστές της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι συριακά μαχητικά βομβάρδισαν πόλεις που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών στα προάστια της Δαμασκού.

Στις πόλεις Χάρστα και Αραμπίν κοντά στην Δαμασκό μαίνονται οι συγκρούσεις ανάμεσα στα στρατεύματα του αλ Άσαντ και τους αντάρτες, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 
TA NEA online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου