Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

Guardian: Δύσκολη η επιβίωση της τρικομματικής στην Ελλάδα

Για «θερμό» φθινόπωρο στην Ελλάδα κάνουν λόγο τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφερόμενα στις κινητοποιήσεις που θα προκύψουν από τα νέα μέτρα λιτότητας που θα κληθεί να πάρει η τρικομματική κυβέρνηση. Εκτός από τα συνδικάτα και τις αντιμνημονιακές δυνάμεις, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Guardian, θα βρεθούν στους δρόμους και δημόσιοι λειτουργοί οι οποίοι θα υποστούν το μεγαλύτερο μέρος των νέων περικοπών. Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι θα είναι πολύ δύσκολο για την τρικομματική κυβέρνηση να επιβιώσει υπό το βάρος των αντιλαϊκών μέτρων που θα κληθεί να πάρει. Επιμέλεια: Νίκος Μίχο Στο ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας αναφέρεται ότι θα είναι ένα επεισοδιακό φθινόπωρο καθώς τα εργατικά συνδικάτα, υποστηριζόμενα από την ριζοσπαστική αριστερά, κυρίως μέσω του ΣΥΡΙΖΑ, προειδοποιούν για διαδηλώσεις το Σεπτέμβριο. «Οι περικοπές στον Δημόσιο τομέα και οι προγραμματισμένες ιδιωτικοποιήσεις δημιουργούν το σκηνικό για το πιο θερμό φθινόπωρο μέχρι τώρα», τονίζουν τα συνδικάτα.

Ο Ηλίας Ηλιόπουλος, ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ, έκανε λόγο για μαζικές διαδηλώσεις τόσο από δημόσιους όσο και από ιδιωτικούς υπαλλήλους, αφού η κυβέρνηση δεν δείχνει να σέβεται τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. «Οι Έλληνες δεν θα αντέξουν άλλο», τόνισε υπενθυμίζοντας ότι τα ποσοστά της ανεργίας ξεπέρασαν το 23%.

Τα πράγματα δεν φαίνεται να οδεύουν προς το καλύτερο, αφού ο υπουργός οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση είναι εκτός στόχων κατά 4 δις ευρώ λέγοντας ότι «τα νούμερα δεν βοηθούν».

Για να ικανοποιήσει η κυβέρνηση τους δανειστές της θα πρέπει να βρει εναλλακτικές λύσεις, σύμφωνα με τον Guardian, για να μπορέσει να εξασφαλίσει τα 11,5 δις ευρώ που ζητά η τρόικα. Μεταξύ των λύσεων που συζητήθηκαν ήταν η μείωση μισθών και η εφεδρεία για χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους. Παρά τις αντιδράσεις των εργαζομένων, που έκαναν λόγο ότι πρόκειται για ένα στάδιο
πριν την απόλυση, ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης δήλωσε στο Reuters ότι «η εφεδρεία θα προχωρήσει».

Με τα ταμεία της χώρας πάντως, να αρχίζουν να στερεύουν και με τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις να έχουν προκαλέσει την καθυστέρηση της δόσης των 31,5 δις ευρώ προς την Ελλάδα, η κυβέρνηση καλείται να δείξει διάθεση για αλλαγές. «Παρά το ελαφρώς αλλαγμένο κλίμα κατά την τελευταία επίσκεψη της τρόικα στην χώρα, οι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν πλέον ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, αφού τα οικονομικά στοιχεία της Ελλάδας δεν είναι αισιόδοξα», γράφει ο Guardian.

Η τρικομματική κυβέρνηση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θα είναι δύσκολο να επιβιώσει των αλλαγών που πρέπει να κάνει δεδομένου ότι προκαλούν έντονη δημόσια δυσαρέσκεια.
Ο Φώτης Κουβέλης, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, που συμμετέχει στην κυβέρνηση, περιγράφοντας το καθεστώς της εφεδρείας ως «φιάσκο», τόνισε ότι δεν πρόκειται να στηρίξει άλλα μέτρα που θα επιδεινώσουν την κατάσταση του απλού πολίτη.
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου