Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Έξω κούκλα, μέσα πανούκλα

Γκράφιτι «Καλώς ήρθατε στην κόλαση» σε στάδιο της Βαρσοβίας (Photo: Atti-la)Υπάρχει μία πόλη, η τρίτη μεγαλύτερη στη χώρα της, με πληθυσμό κοντά στο ένα εκατομμύριο. Κατά το Β' ΠΠ, οι δυνάμεις του Γ' Ράιχ βίασαν, βασάνισαν και σκότωσαν 2.300 κατοίκους της. Λιγότερο από τρεις γενιές μετά, έφηβοι και ενήλικες, που μένουν στην πόλη αυτή, προσβάλουν ο ένας τον άλλο με αναφορές στα εγκλήματα του ναζισμού. Το «είσαι Εβραίος» χρησιμοποιείται για να δηλώσει την κατωτερότητα σου και ότι σου αξίζει ο θάνατος. Το άστρο του Δαυίδ το βλέπεις μουτζουρωμένο στους τοίχους, δίπλα σε σβάστικες. Αυτή η πόλη δεν είναι η Θεσσαλονίκη, εάν πήγε εκεί το μυαλό σας.
Η εθνική Ελλάδας αγωνίζεται στη Βαρσοβία, στον πρώτο της αγώνα για το Euro και 135 χιλιόμετρα μακριά υπάρχει το Λοτζ. Μόλις πήρατε μία γεύση για την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη, μεταξύ των οπαδών των δύο τοπικών ομάδων.
Παρόμοια περιστατικά και στην πολωνική πρωτεύουσα. Το γκράφιτι στον σιδηροδρομικό σταθμό «Καλώς ήρθατε στην κόλαση» δεν τρομάζει τόσο, όσο τα κασκόλ στους στύλους φωτισμού, με τους σταυρούς του White Pride. Εάν προκριθεί η Ελλάδα στις επόμενες φάσεις του τουρνουά, ενδεχομένως να κληθεί να αγωνιστεί στην Ουκρανία. Τότε, θα διαβάσετε για περιστατικά βίας ανάμεσα στους οπαδούς της ίδιας ομάδας, οι οποίοι έτυχε να έχουν ασιατική καταγωγή. Θα δείτε βίντεο με ματωμένα μελαμψά πρόσωπα και με λευκές υψωμένες γροθιές. Ζόρικες καταστάσεις, που προβλήθηκαν στα τέλη Μαΐου στην εκπομπή Panorama του «BBC».
Ο ρατσισμός, ως συμπεριφορά που γεννάται από τα στερεότυπα, έχει μετατραπεί σε mainstream
έννοια. Η ρητορική του θεωρείται, ήδη, soft και οι οπαδοί του ναζισμού υπερθεματίζουν, απενοχοποιώντας εγκλήματα πολέμου. Στην Ευρώπη έχουν αρχίσει οι προσπάθειες δημιουργίας μιας Defence League. Η UEFA έχει ένα όραμα. Σκοπεύει στη δημιουργία μιας ενωμένης πανευρωπαϊκής οικογένειας, τα μέλη της οποίας θα κάνουν την επίσκεψή τους στα ανατολικά σύνορα της ηπείρου. Για χρόνια, αυτή η γωνιά της Ευρώπης έμενε στο ημίφως και τώρα που συστήνεται στο ευρύ κοινό, δεν φορά τα καλά της. Μπορεί από πάνω να έχει ρίξει ένα καλό παλτό και το χαμόγελο να αφήνει τα άσπρα, από τη λεύκανση, δόντια να φανούν, αλλά μέσα στον οργανισμό ο καρκίνος του μίσους έχει κάνει μετάσταση και ο ασθενής βρίσκεται στα τελευταία του.
protagon .gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Αυτά είναι τα «όπλα» του Ανδρουλάκη στο δρόμο προς τις Ευρωεκλογές

Σίγουρος ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι στην πλευρά των νικητών την βραδιά των εκλογών της 9ης Ιουνίου είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης , ο οποίος σε κάθε ε...