Αυτό έκρινε το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου με απόφασή του (916/2012) κάνοντας έτσι, εν μέρει δεκτή την αίτηση που είχε υποβάλλει η συμβολαιογράφος για αναίρεση της πειθαρχικής απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου της Αθήνας, με την οποία της επιβλήθηκε συνολική πειθαρχική ποινή παύσης πέντε μηνών (τρεις μήνες για τα συμβόλαιο, δυο για την συμμετοχή της σε ΕΠΕ).
Ειδικότερα, ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι ορθώς το Εφετείο δέχθηκε ότι η συμβολαιογράφος προέβη στη σύνταξη των συμβολαίων ανταλλαγών εκτάσεων της λίμνης Βιστωνίδας και της Ουρανούπολης Χαλκιδικής,
κατά παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς (Ν. 3028/2002). Σύμφωνα μάλιστα με την απόφαση του Εφετείου λόγω της ιδιότητάς της ως συμβολαιογράφου η Αικατερίνη Πελέκη γνώριζε την ακυρότητα της δικαιοπραξίας κατά το σκέλος που η έκταση λόγω της αρχαιολογικής σημασίας ήταν εκτός συναλλαγής και συνεπώς ερχόταν σε αντίθεση με απαγορευτικές διατάξεις του νόμου και του Συντάγματος.
Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της Αικατερίνης Πελέκη σε ΕΠΕ το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου έκρινε, μεταξύ άλλων, ότι η απόφαση του Εφετείου δεν διευκρινίζει γιατί η συμμετοχή της συμβολαιογράφου σε τέτοιου είδους εταιρεία έπληξε το συμβολαιογραφικό κύρος της και το κύρος του σώματος των συμβολαιογράφων.
proto thema online
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου