Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

«Δεν αναφέρεται η Ελλάδα στις αποφάσεις για την ανακεφαλαιοποίηση»

Γ. Μηλιός: Αδιευκρίνιστο αν ο δανεισμός θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος για την Ελλάδα

Για απουσία αναφοράς στην Ελλάδα στις αποφάσεις που έλαβε η χθεσινή σύνοδος κορυφής κάνει λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μηλιός, αναφερόμενος στην απόφαση που δίνει τη δυνατότητα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας να δανείζει απευθείας τις τράπεζες της Ιταλίας και της Ισπανίας για την ανακεφαλαιοποίησή τους, χωρίς αυτός ο δανεισμός να επιβαρύνει το δημόσιο χρέος.

«Στις μέχρι τώρα επίσημες ανακοινώσεις δεν αναφέρεται ότι θα ισχύσει ακριβώς το ίδιο για την Ελλάδα» τονίζει ο κ. Μηλιός και συνεχίζει «μας προκαλεί έκπληξη αυτή η εξέλιξη και αναμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με το θέμα», σημειώνοντας ωστόσο ότι «ακόμη και αυτό το μέτρο δεν είναι αρκετό».

«Οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Μόντι και οι σημερινές της κ. Μέρκελ δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας. Οι χώρες που θα μπαίνουν και σε αυτό τον μηχανισμό στήριξης θα πρέπει και πάλι να υπογράφουν "μνημόνια συνεννόησης", στα οποία θα αναφέρεται ρητά η δέσμευσή τους στις πολιτικές λιτότητας», λέει ο αρμόδιος για την οικονομική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει:

«Μόνο η συνολική αλλαγή της ακολουθούμενης πολιτικής, η δημιουργία αναδιανεμητικού
ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, ο προσανατολισμός της πολιτικής προς την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, της ανάπτυξης και της απασχόλησης και ο δημόσιος έλεγχος του τραπεζικού συστήματος μπορούν να αποτρέψουν τη διάλυση της Ευρωζώνης και να οδηγήσουν σε μια διαφορετική πορεία την Ευρώπη, με προτεραιότητα τις ανάγκες των εργαζομένων και όχι του κεφαλαίου».
newsdeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η σημασία της αναδιάρθρωσης του χρέους το 2012 - Η συμβολή του Τσαρλς Νταλάρα

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους που συντελέστηκε το 2011 - 2012 εξακολουθεί να είναι επίκαιρη, κρίσιμη και ενεργός. Οι διεθνείς...