Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Είναι στο χέρι των Ελλήνων να λύσουν τα προβλήματά τους


Είναι στο χέρι των Ελλήνων να λύσουν τα προβλήματά τους  Νέες αυστηρές προειδοποιήσεις πως το ελληνικό πρόγραμμα δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε να χαλαρώσει απηύθυναν χθες Γερμανοί αξιωματούχοι, με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να αρνείται ότι οι όροι του είναι σκληροί και τον κεντρικό τραπεζίτη Γενς Βάιντμαν να υποστηρίζει ότι οι εκλογές στην Ελλάδα δεν άλλαξαν το γεγονός ότι η χώρα πρέπει να μείνει πιστή στο πρόγραμμα διάσωσής της για να λάβει περαιτέρω οικονομική βοήθεια.

Την ίδια ώρα όμως, δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel ανέφερε πως οι συζητήσεις στο Βερολίνο για το ελληνικό Μνημόνιο έχουν ενταθεί, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι αυξάνεται ο αριθμός των Γερμανών βουλευτών που τάσσονται υπέρ της χαλάρωσης ορισμένων εκ των επαχθών όρων του ελληνικού προγράμματος.

«Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής, κατατίθενται σοβαρές προτάσεις για χαλάρωση των όρων του Μνημονίου» σχολίασε το περιοδικό, υπενθυμίζοντας τις πρόσφατες σχετικές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε κατά τον οποίο «αν και δεν υπάρχει περίπτωση να σημειωθούν σημαντικές αλλαγές στο ελληνικό Μνημόνιο, δεν είναι κακό να συζητηθεί το ενδεχόμενο παράτασης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα».


Την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων ζητά ο πρόεδρος της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν
Την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων ζητά ο πρόεδρος της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν

Πρώτα η αξιολόγηση
Ως τίποτε άλλο «παρά μόνο εικασίες» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Γκέοργκ Στράιτερ τα περί επιμήκυνσης του χρόνου προσαρμογής του ελληνικού Μνημονίου. Εκτίμησε ότι η χώρα θα ωφεληθεί μακροπρόθεσμα από την ευρωπαϊκή ανάπτυξη, ενώ τόνισε ότι το Βερολίνο θα περιμένει την αξιολόγηση της τρόικας προτού λάβει οποιαδήποτε απόφαση.

«Το ελληνικό πρόγραμμα δεν είναι πολύ βαρύ για τη χώρα. Είναι στο χέρι των Ελλήνων να λύσουν τα προβλήματά τους» υποστήριξε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η εκπρόσωπος μάλιστα του υπουργείου Οικονομικών επισήμανε ότι η κοινώς αποδεκτή στάση στην Ευρώπη είναι η τήρηση των συμφωνηθέντων. Για το χρονοδιάγραμμα το οποίο ακολουθεί η Ελλάδα όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους, η Μαριάν Κούτε είπε πως η γερμανική κυβέρνηση πρόκειται να βασίσει την άποψή της όχι σε εκτιμήσεις, αλλά «στα στοιχεία που θα προκύψουν από την επόμενη έκθεση της τρόικας» για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

«Το κλειδί για οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα είναι να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις» υπογράμμισε εξάλλου ο κεντρικός τραπεζίτης Γενς Βάιντμαν, προσθέτοντας: «Εάν η τρόικα αποφασίσει ότι το ελληνικό πρόγραμμα έχει εκτροχιαστεί, επαφίεται στην Ελλάδα να το φέρει ξανά σε τροχιά».

Το αποτέλεσμα των εκλογών προκάλεσε ανακούφιση, αλλά η ζωή συνεχίζεται και η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει τα επόμενα βήματα, υποστήριξε από την πλευρά του ο Μ. Κέμερ, γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Γερμανικών Τραπεζών.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξάδερφος Κασσελάκη: Ευπρόσδεκτες οι ψήφοι των «Σπαρτιατών», λέει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά το «μπλόκο» του Αρείου Πάγου στο κόμμα των «Σπαρτιατών» για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, πολλά ερωτήματα έχουν προκύψει αναφορικά μ...