Στα προγράμματα σταθεροποίησης υπάρχει πάντα η
δυνατότητα να αναγνωρίσουμε την ανάγκη πίστωσης χρόνου, τόνισε η αναπληρώτρια
υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Λάελ Μπράιναρντ
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να στηρίξουν τις συζητήσεις για την αναθεώρηση του πακέτου διάσωσης της Ελλάδας άφησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, λέγοντας πως οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που εντάσσονται στο πρόγραμμα «εκτροχιάστηκαν» από την παρατεταμένη πολιτική διαδικασία για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.
Την ίδια ώρα πάντως η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, η οποία είναι ήδη ενοχλημένη με την αργή εφαρμογή του προγράμματος, αρνήθηκε να δώσει ενδείξεις χαλάρωσης των όρων του Μνημονίου για την Ελλάδα, δηλώνοντας πως ζήτησε από την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ να στείλει αξιωματούχους στη χώρα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Οπως έκανε γνωστό από το Μεξικό στο περιθώριο της Συνόδου του G20 αναμένει την επόμενη έκθεση της τρόικας για τη χώρα μας. «Θα περιμένουμε για το αποτέλεσμα» σημείωσε η κ. Μέρκελ, προσθέτοντας πως «δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε εικασίες. Θα πρέπει να εμμείνουμε στους όρους, είναι προφανές ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουμε συμφωνήσει ήταν οι κατάλληλες και θα πρέπει να εφαρμοστούν».
Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, αρμόδια για διεθνείς σχέσεις Λάελ Μπράιναρντ, επίσης από το Μεξικό, εκτίμησε: «Μπορούμε να περιμένουμε να δούμε από πλευράς των Ευρωπαίων εταίρων και του ΔΝΤ αναγνώριση ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα έχει εκτροχιαστεί για ένα χρονικό διάστημα εν μέρει εξαιτίας της παρατεταμένης πολιτικής διαδικασίας και της ανυπαρξίας κυβέρνησης».
Δεσμεύσεις
Σύμφωνα με την ίδια, οι ΗΠΑ στηρίζουν την επανεξέταση των χρονοδιαγραμμάτων και όχι την επαναδιαπραγμάτευση των όρων. «Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου κατά την οποία δεν μπόρεσε να σχηματιστεί κυβέρνηση και να βρει τρόπο να προχωρήσει που να είναι συνεπής με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Αυτές είναι οι δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις που πρέπει να τηρηθούν σε κάθε περίπτωση» είπε η υπουργός.
Συμπλήρωσε δε πως «υπάρχει πάντα στα προγράμματα σταθεροποίησης η δυνατότητα να αναγνωρίσουμε την ανάγκη πίστωσης χρόνου αναγνωρίζοντας πως τα αποτελέσματα δεν ήταν εκείνα που είχαμε προβλέψει», ενώ εκτίμησε πως υπάρχει αρκετό περιθώριο και για τις δύο πλευρές να καθίσουν ξανά στο τραπέζι και να αναγνωρίσουν πως οι συνθήκες είναι πιο δυσμενείς.
Αφησε δε ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις δεδομένης της επιβράδυνσης των ρυθμών ανάπτυξης.
ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου