Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Περικοπές και ιδιωτικοποίησεις

Περικοπές και ιδιωτικοποίησεις  Η προετοιμασία του κυβερνητικού σχεδιασμού, προκειμένου η χώρα να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της και να αυξηθούν τα διαπραγματευτικά χαρτιά της για επανεξέταση του μνημονίου με τους δανειστές, θα γίνει ουσιαστικά από τρία πρόσωπα.

Γεγονός ενδεικτικό για το ποιοι θα είναι εκείνοι που θα λαμβάνουν τις κρίσιμες αποφάσεις για την οικονομία και την ανάπτυξη.

Πρόκειται για τους κ. Αντ. Σαμαρά, Βασ. Ράπανο και Κ. Χατζηδάκη, που αποτελούν τον βασικό πυρήνα της κυβέρνησης από τον οποίο θα ξεκινούν και θα καταλήγουν τα πάντα! Ο πρωθυπουργός θα έχει προφανώς την τελική ευθύνη για όλα, αλλά τον συντονισμό των προσπαθειών και την κεντρική επαφή με τον τρόικα θα έχει ο υπουργός Οικονομικών.

Ηδη από αύριο, που θα έχει την πρώτη του συνάντηση («γνωριμίας» τη χαρακτηρίζουν στελέχη της κυβέρνησης) με την τρόικα, θα διαβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση θα είναι απολύτως συνεπής ως προς τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί και παράλληλα θα κάνει την πρώτη καταρχήν συζήτηση για επαναδιαπραγμάτευση.

Κρίσιμες συζητήσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, ουσιαστική συζήτηση δύσκολα θα γίνει, καθώς όλα θα εξαρτηθούν από τις κατ΄ιδίαν συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός με τους ομολόγους του, ίσως και πριν από τη Σύνοδο Κορυφής και ?κυρίως? σε αυτή καθεαυτή τη Σύνοδο την Πέμπτη.

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης, ο κ. Ράπανος θα λειτουργεί περισσότερο ως υπουργός συντονισμού, καθώς θα συνεργάζεται καθημερινά με τους υπουργούς (κυρίως με τους κ. Βρούτση στο Απασχόλησης και Λυκουρέντζο στο Υγείας), θα μιλά με τις τράπεζες, θα ελέγχει τα μακρο-
οικονομικά μεγέθη της οικονομίας, αλλά και σε εβδομαδιαία βάση την πορεία των δαπανών και των εσόδων.

Καθημερινή θα είναι η συνεργασία του με τον δεύτερο κυβερνητικό πυλώνα, αυτόν της ανάπτυξης, την ευθύνη του οποίου έχει ο κ. Κ. Χατζηδάκης. Οι δύο υπουργοί θα προχωρήσουν τις αμέσως προσεχείς ημέρες στον σχεδιασμό για την άμεση εκκίνηση των ιδιωτικοποιήσεων (κάτι που ζητά επειγόντως η τρόικα).

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ξεκινήσουν από τα «εύκολα», όπως τα χαρακτηρίζουν κυβερνητικοί παράγοντες, τις θυγατρικές της Αγροτικής Τράπεζας, και θα προχωρήσουν αμέσως στα? δυσκολότερα, όπως είναι ο ΟΣΕ. Στόχος τους είναι να έχουν έτοιμο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα προκειμένου να πείσουν τους εταίρους ότι οι δεσμεύσεις θα υλοποιηθούν.

Αυτό θεωρείται προϋπόθεση για οποιαδήποτε άλλη συζήτηση περί επαναδιαπραγμάτευσης.

Ο συνδετικός κρίκος της κυβέρνησης με την τρόικα αναμένεται, πάντως, να είναι ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος θα βρίσκεται σε «ανοιχτή γραμμή» με τις Βρυξέλλες.

Για τον λόγο αυτόν, ο κ. Ράπανος φέρεται να έχει ζητήσει ήδη από τον κ. Σαμαρά περισσότερο «χώρο» στο εσωτερικό προκειμένου να συζητά απευθείας με τους υπουργούς και να συντονίζει τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Επικουρικά, αλλά με σημαντικό ρόλο στην πορεία της χώρας, θα κινούνται -εκ του αντικειμένου τους-οι υπουργοί Απασχόλησης και Υγείας.

Οι κ. Βρούτσης και Λυκουρέντζος θα βρίσκονται επίσης σε «ανοιχτή» επικοινωνία με τον κ. Ράπανο, καθώς τα προβλήματα και στους δύο αυτούς τομείς έχουν οξυνθεί.

Ο υπουργός Οικονομικών θα αναλάβει πιθανώς να προσγειώσει στην πραγματικότητα τους συναδέλφους του και θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στις περικοπές δαπανών και ταυτόχρονα στην κάλυψη άμεσων αναγκών, όπως είναι αυτές των νοσοκομείων.

Θέματα προσλήψεων, παρότι ετέθησαν από μέλη της νέας κυβέρνησης, δεν τίθενται πραγματικά, κάτι που επίσης θα καταστήσει σαφές ο υπουργός Οικονομικών...

Σημείο μηδέν

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, ο οποίος διατηρεί σημαντικές επαφές στις Βρυξέλλες (λόγω της θητείας του στο Ευρω- κοινοβούλιο), έχει πλήρη εικόνα για το κλίμα που επικρατεί για την Ελλάδα και θεωρεί ότι ο πολιτικός χρόνος που διαθέτει η κυβέρνησή του είναι? μηδενικός

Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, θα έχει άμεσα και κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, προκειμένου να ζητήσει την αρωγή τους στην επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου.
ethnos.grethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρχισε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων – Αυτόματη η διαδικασία για μισθωτούς και συνταξιούχους

Τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2023 άρχισε να «υποδέχεται» από χθες το βράδυ και μέχρι τις 26 Ιουλίου το taxi...