Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Στο μηχανισμό στήριξης και η Κύπρος

Στο μηχανισμό στήριξης και η ΚύπροςΤο δάνειο που ζητείται μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF-ESM) προορίζεται για την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών, προκειμένου να περιοριστούν οι κίνδυνοι από την έκθεσή τους στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

"Ο λόγος που ζητείται η βοήθεια είναι να περιοριστεί το ρίσκο για την κυπριακή οικονομία, κυρίως από τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να υποστεί ο χρηματοπιστωτικός τομέας, λόγω της μεγάλης έκθεσης στην ελληνική οικονομία" αναφέρει, στην ανακοίνωσή της, η κυπριακή κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι η Κύπρος είναι η τέταρτη χώρα, μετά την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, που προσφεύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Η Ισπανία έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια, αλλά δεν έχει καταθέσει ακόμη επισήμως το αίτημά της που αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών.

Η κυπριακή οικονομία βασίζεται «σε μακροπρόθεσμα υγιή και ισχυρά θεμέλια, που θωρακίζουν τις άριστες προοπτικές, οι οποίες καταγράφονται σε αριθμό εκθέσεων διεθνών oργανισμών», τονίζει, εξάλλου, σε ανακοίνωσή του, το κυπριακό υπουργείο Οικονομικών και αναφέρει πως αναγνωρίζει τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ χαρακτηρίζει καθοριστικής σημασίας την αξιολόγηση του οίκου Fitch για υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου.

Επίσης, επισημαίνεται ότι με την εν λόγω απόφαση του οίκου Fitch, η Κυπριακή Δημοκρατία
«τίθεται για πρώτη φορά στη μη επενδυτική διαβάθμιση από όλους πλέον τους οίκους αξιολόγησης».

Το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει καμία αμφιβολία ότι με προσεκτικούς και έγκαιρους χειρισμούς, οι προκλήσεις που ανέκυψαν στην παρούσα φάση, ως αποτέλεσμα της κρίσης στην ευρωζώνη, θα αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά και θα ξεπεραστούν σύντομα, αναφέρει η ανακοίνωση. Αυτό, προστίθεται, συνάδει και με την επισήμανση του οίκου Fitch ότι, με λήψη μέτρων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, οι θεμελιώδεις παράμετροι της κυπριακής οικονομίας μπορούν να δικαιολογήσουν την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην επενδυτική βαθμίδα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται, εξάλλου, ότι η απόφαση του οίκου Fitch αντικατοπτρίζει τη σημαντική αύξηση κεφαλαίων που ο οίκος εκτιμά ότι θα χρειαστούν οι κυπριακές τράπεζες, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η δημοσιονομική προσαρμογή που απαιτείται στην περίπτωση της Κύπρου είναι μικρότερη σε σύγκριση με αντίστοιχες περιπτώσεις άλλων χωρών της ΕΕ.

Επίσης, εκτιμά ότι με τη συγκράτηση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ από το 2013 και μετά, η διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους είναι εφικτή.

Το κυπριακό υπουργείο Οικονομικών σημειώνει, επίσης, ότι σύμφωνα με τον οίκο Fitch, είναι αναγκαία η σημαντική δημοσιονομική αναδιάρθρωση προκειμένου να απορροφηθεί το οικονομικό και χρηματοοικονομικό κόστος από τη γήρανση του πληθυσμού.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...