Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Μέρκελ: Οικονομικό λάθος θα είναι η έκδοση ευρωομόλογων

Tην αντίθεσή της στην έκδοση ευρωομολόγων, επανέλαβε η γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, λίγες ώρες πριν τη συνάντησή της με τον γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, στο Παρίσι, και μια μέρα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Σε ομιλία της στο γερμανικό Κοινοβούλιο, η καγκελάριος τάχθηκε για μία ακόμη φορά κατά της κοινοτικοποίησης των βαρών και ζήτησε «περισσότερη Ευρώπη», στην κατεύθυνση όμως του συνδυασμού «ευθύνης και ελέγχου», δηλαδή της ενίσχυσης των εξουσιών των ευρωπαϊκών θεσμών επί των εθνικών δημοσιονομικών και της λειτουργίας των τραπεζών.

«Η κοινή ανάληψη (του δημοσίου χρέους) μπορεί μόνο να συμβεί όταν θα έχουμε αποτελεσματικούς ελέχγους», είπε. Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη είχε δηλώσει ότι αυτό αποκλείεται να συμβεί όσο ζει.

«Δεν υπάρχουν εύκολες, γρήγορες λύσεις για την κρίση του ευρώ, καμία μαγική φόρμουλα», δήλωσε, μεταξύ άλλων η κ. Μέρκελ και ζήτησε περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου, όπως είπε, να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα.

Κάλεσε δε τις άλλες χώρες να μην υπερφορτώνουν την Γερμανία, καθώς «μπορεί να είναι η οικονομική ατμομηχανή της Ευρώπης, αλλά οι δυνατότητές της δεν είναι ούτε απεριόριστες ούτε ανεξάντλητες».


SPD: Η Μέρκελ είναι μέρος του προβλήματος

«Μέρος του προβλήματος της Ευρώπης και όχι της λύσης του», χαρακτήρισε την Μέρκελ ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, μιλώντας στο γερμανικό Κοινοβούλιο στο πλαίσιο συζήτησης ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Ο κ. Σταϊνμάγερ τόνισε ότι η κρίση έπληξε όλη την Ευρώπη και ότι η πολιτική λιτότητας δεν πέτυχε να την αντιμετωπίσει, επισήμανε δε ότι το κόμμα του είχε προειδοποιήσει για ότι αυτή η στρατηγική δεν θα έχει αποτέλεσμα, αλλά «η κυβέρνηση δεν ήθελε να ακούσει».

Σήμερα, δήλωσε ο επικεφαλής της ΚΟ του SPD, «τα μέτρα λιτότητας έχουν αποτύχει», ενώ κάλεσε την καγκελάριο να φροντίσει για την εισαγωγή ενός «πραγματικού φόρου» στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.

«Περισσότερα χρήματα μόνο αν τηρηθούν οι δεσμεύσεις»

Περισσότερα χρήματα στους Έλληνες μπορούν να δοθούν μόνον εφόσον τηρούν τις δεσμεύσεις για λιτότητα, τόνισε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Γερμανών Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) Ράινερ Μπρούντερλε, μιλώντας στο γερμανικό Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο της ίδιας συζήτησης.
Ο Γερμανός φιλελεύθερος πολιτικός ζήτησε από τις χώρες του Νότου να προχωρήσουν στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τάχθηκε κατά της «εξόφλησης των χρεών με χρήματα των Γερμανών φορολογούμενων».
Δήλωσε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «με "σοσιαλισμό" του χρέους, δεν εξυπηρετείται κανείς» και χαρακτήρισε απαράδεκτο «η Γερμανίδα γιαγιά με το βιβλιάριο καταθέσεων να σώζει τους τραπεζίτες των άλλων χωρών».
Γκίζι: Αν φύγει η Ελλάδα...
Από την πλευρά του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke), ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γκρέγκορ Γκίζι ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στην Ελλάδα, η οποία, όπως είπε, διανύει τον πέμπτο χρόνο ύφεσης και προειδοποίησε ότι «εάν η Ελλάδα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, θα την ακολουθήσει η Πορτογαλία και μετά το ευρώ θα είναι νεκρό».
Ο κ. Γκίζι έκανε λόγο για «τραπεζική κρίση», καθώς, όπως τόνισε, «τα κράτη είναι υπερχρεωμένα επειδή διασώζουν τις τράπεζες και τα hedge funds» και επανέφερε την πρόταση του κόμματός του για πανευρωπαϊκή φορολόγηση των εκατομμυριούχων.
TA NEA online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ψηφιακό το κομματικό κράτος

Το «σαρανταενατακατό» είναι ένα από τα καλαμπούρια που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και μια μεγάλη παγίδα για τη Νέα Δημοκρατία. Το σχεδόν 41% ...