Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Διεθνής Τύπος: «Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα» για τον Αντώνη Σαμαρά

Στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο Αντώνης Σαμαράς μετατοπίζεται το ενδιαφέρον του Διεθνούς Τύπου μετά το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης της Κυριακής που έφερε πρώτο το κόμμα της ΝΔ. Τα ξένα ΜΜΕ κάνουν λόγο για δύσκολο έργο της κυβέρνησης, εφόσον αυτή σχηματιστεί ενώ αναφέρουν ότι υπάρχουν πιθανότητες να μην επιβιώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα«Το δύσκολο έργο έχει μόλις αρχίσει» υποστηρίζει ο Guardian, αναφέροντας ότι «ακόμη και αν μια κυβέρνηση σχηματιστεί, πολλοί πιστεύουν ότι θα είναι θαύμα αν επιβιώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα». Η εφημερίδα μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι ο πρόεδρος της ΝΔ έχει να αντιμετωπίσει το δύσκολο έργο της σφυρηλάτησης της ενότητας καθώς από το αποτέλεσμα της εκλογικής μάχης η Ελλάδα δείχνει να βγήκε διχασμένη.

«Για πρώτη φορά από την πτώση της στρατιωτικής χούντας η χώρα βρίσκεται πολύ κοντά στο να μοιάζει με αποτυχημένο κράτος. Μετά από τρεις μήνες πολιτικής παράλυσης -πριν και μετά τις ασαφείς εκλογές του Μαΐου- τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας είναι υπό κατάρρευση, η δημόσια διοίκηση είναι σε αποσύνθεση και οι χτυπημένοι από τη λιτότητα πολίτες απογοητευμένοι. Τώρα καλείται ο Σαμαράς να μαζέψει τα κομμάτια» τονίζει η εφημερίδα.

«Η ελληνική ψήφος μια "νίκη" για την Ευρώπη;» είναι ο τίτλος του CNN το οποίο αναφέρεται στις προσπάθειες του Αντώνη Σαμαρά για σχηματισμό κυβέρνησης. Το τηλεοπτικό δίκτυο σε δημοσίευμά του για τα «τρία σενάρια της Ευρώπης» αναφέρει ότι το πρώτο εμπόδιο που θα πρέπει να ξεπεραστεί αφορά τις ελληνικές εκλογές.

Όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο, αν προκύψει κυβέρνηση υπό τη ΝΔ, τότε η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει κατευθείαν στο επόμενο κύμα περικοπών στις δημόσιες δαπάνες που απαιτεί η
τρόικα. Επισημαίνει δε, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα περιμένει κάποια βοήθεια αντί της έως τώρα πολιτικής λιτότητας.

«Η Ελλάδα κέρδισε μια ανάσα για την Ευρώπη - τώρα πρέπει να τη χρησιμοποιήσει» επισημαίνει άρθρο των Financial Times, το οποίο αναφέρεται στην εφορία που επικράτησε πριν τις εκλογές της Κυριακής λόγω της νίκης της εθνικής ομάδας στο Euro. Βλέπει δε, έναν «νόστιμο» συμβολισμό στο γεγονός ότι η Ελλάδα καλείται τώρα να αντιμετωπίσει τη Γερμανία.

«Η βασική σημασία των ελληνικών εκλογών, πάντως, είναι ότι αποφεύγεται η ανάγκη για διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Μια ξεκάθαρη νίκη του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να οδηγούσε σε κρίση, με την κατάργηση της συμφωνίας διάσωσης» τονίζει η εφημερίδα. Το άρθρο επισημαίνει πάντως ότι κάτω από «κεντρώο συνασπισμό» η Ελλάδα θα καταλήξει σε συμφωνία που θα της επιτρέψει να παραμείνει στο ευρώ και να βαδίζει, κουτσαίνοντας με ένα διαφοροποιημένο πρόγραμμα λιτότητας.

«Η οικονομική εκδοχή του ελληνο-γερμανικού ματς θα πάει, επομένως στην παράταση, με την ελπίδα ότι οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε ισοπαλία» προσθέτει.

«Ο Σαμαράς μάχεται την οργή του λαού» είναι ο τίτλος του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, σημειώνοντας ότι οι ενδεχόμενοι εταίροι του στην κυβέρνηση φοβούνται την οργή του λαού εφόσον συμμετάσχουν σε αυτή.
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξάδερφος Κασσελάκη: Ευπρόσδεκτες οι ψήφοι των «Σπαρτιατών», λέει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά το «μπλόκο» του Αρείου Πάγου στο κόμμα των «Σπαρτιατών» για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, πολλά ερωτήματα έχουν προκύψει αναφορικά μ...