Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Eurogroup: Η Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει την ανάπτυξη της Ελλάδας


Eurogroup: Η Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει την ανάπτυξη της Ελλάδας

Λεπτές ισορροπίες προσπαθούν να κρατήσουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, μεταξύ της προσήλωσής τους στο μνημόνιο και στις μεταρρυθμίσεις που αυτό προβλέπει και της διάθεσής τους να στηρίξουν την Ελλάδα -ή έστω να δείξουν καλή πρόθεση- επιβραβεύοντας τους Έλληνες για την επιλογή φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης, χωρίς όμως αυτό να θεωρηθεί οπισθοχώρηση.

Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει απολύτως τις δεσμεύσεις τις και η Ευρώπη να τη βοηθήσει να πετύχει, ήταν το κύριο μήνυμα των υπουργών προσερχόμενων στο Eurogroup. Δεν έλειψαν βέβαια και οι σκληρές δηλώσεις.

Πάντως είναι γνωστό ότι οι εταίροι δεν πρόκειται να ανοίξουν τα χαρτιά τους σήμερα κυρίως για το θέμα των δυνατοτήτων τροποποίησης του μνημονίου, αφού πρώτα αναμένεται να εξαντλήσουν τα περιθώρια πιέσεων προς την νέα ελληνική κυβέρνηση για προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και των ιδιωτικοποιήσεων.

To ότι τίθεται θέμα και ανάγκη αναπροσαρμογής του ελληνικού μνημονίου αποτελεί πλέον κοινή παραδοχή, με τον πρόεδρο του «Euro Working Group», που συντονίζει τις συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Τόμας Βίζερ να ξεκαθαρίζει σήμερα ότι «το πρόγραμμα που καταρτίσαμε μέχρι τώρα δεν έχει πλέον ισχύ, καθώς έχει εκτροχιασθεί».

Υποστηρικτικός ο πρόεδρος της Γαλλίας, Πιέρ Μοσκοβισί είπε ότι «θα ξεκινήσω λέγοντας ότι είμαι ενθουσιασμένος από το γεγονός ότι ο ελληνικός λαός επέλεξε μια φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση. Αυτός είναι ο σωστός δρόμος για να ακολουθήσουν».

«Ξέρουμε ότι αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της. Σημαίνει όμως ακόμα ότι η Ευρώπη θα πρέπει αν δείξει ευαισθησία στα αισθήματα του ελληνικού λαού και να
λάβουμε μέτρα έτσι ώστε να βοηθήσει την χώρα να αναπτυχθεί. Θα πρέπει αν καταβληθούν προσπάθειες, αλλά θα πρέπει ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για ελπίδα. Αυτό πρέπει να είναι η ουσία του ευρώ» πρόσθεσε.

Η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, νωρίτερα με σχετικές δηλώσεις της είχε δώσει μια ελπίδα ότι θα αλλάξει την άκαμπτη -και μάλλον ξεπερασμένη πλέον από τις εξελίξεις- στάση της και θα υποστηρίξει τη χορήγηση αν μη τι άλλου περισσότερου χρόνου στην Ελλάδα για την εφαρμογή του μνημονίου.

Προσερχόμενη στο Eurogroup είπε: «Θα πρέπει να δούμε πόσο χρόνο έχασε η Ελλάδα λόγω της προεκλογικής περιόδου [...] εάν έχασε πολύ χρόνο, η Ελλάδα θα πρέπει να εργαστεί ακόμα σκληρότερα».

Πίστη στην αναγκαιότητα πιστής τήρησης του μνημονίου δήλωσε και ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών δηλώνοντας ότι: « δεν υπάρχουν εναλλακτικές σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις, αυτό είναι σαφές. Με εξυπνότερα μέτρα μπορείς να επιτύχεις περισσότερα, που είναι καλύτερο, αλλά εναλλακτική στις σκληρές, επώδυνες μεταρρυθμίσεις δεν υπάρχει».

Αντίθετη με την παροχή πρόσθετου χρόνου στην Ελλάδα εμφανίστηκε η υπουργός οικονομικών της Φινλανδίας Γιούτα Ουρπιλάϊνεν λέγοντας ότι δεν την «θεωρεί καλή ιδέα».

«Υπάρχει ήδη μια συμφωνία την οποία θα πρέπει να σεβαστούμε όλοι», δήλωσε η Ουρπιλάϊνεν, υπογραμμίζοντας ότι «η Φινλανδία δεν είναι έτοιμη να δώσει περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα».

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργό Οικονομικών Β.Σόιμπλε αναφέρθηκε στις λύσεις που προτείνονται για την λύση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη συνολικά και ειδικότερα στην δυνατότητα των ευρωμηχανισμών να παρεμβαίνουν στην αγορά ομολόγων κάτι που σήμερα ζήτησε και στέλεχος της ΕΚΤ.

«Η νομική κατάσταση για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, το EFSF-το ESM δεν έχει τεθεί ακόμη σε λειτουργία. Καθορίζεται από την συνθήκη.»

» Υπό ορισμένες συνθήκες, υπάρχει η πιθανότητα να λειτουργήσει στην δευτερογενή αγορά. Αυτό είναι γνωστό, αυτό έχει ξεκαθαριστεί και όλες αυτές οι εικασίες προκαλούν έκπληξη, καθώς όλα αυτά είναι καθορισμένα από τις συνθήκες: (πραγματοποιείται) με την υποβολή αιτήματος από μια χώρα και την συμφωνία για την εφαρμογή ενός προγράμματος μεταρρυθμίσεων» είπε ο Σόιμπλε.
TO BHMA online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξάδερφος Κασσελάκη: Ευπρόσδεκτες οι ψήφοι των «Σπαρτιατών», λέει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά το «μπλόκο» του Αρείου Πάγου στο κόμμα των «Σπαρτιατών» για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, πολλά ερωτήματα έχουν προκύψει αναφορικά μ...