Απελπιστικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε ό,τι έχει να κάνει με την ανεργία στη χώρα μας και τη μείωση των οικογενειακών εισοδημάτων. Η ανεργία έχει μπει για τα καλά στη ζωή της πλειοψηφίας των νοικοκυριών και η κατάσταση χειροτερεύει μέρα με τη μέρα.
Η πιο πρόσφατη επιβεβαίωση της κατάστασης που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα νοικοκυριά της χώρας, έρχεται από την έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρία δημοσκοπήσεων Interview για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) με θέμα «Οικονομική Συγκυρία-Τι περιμένουν μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και καταναλωτές της Θεσσαλονίκης από τη νέα κυβέρνηση».Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η ανεργία έχει «χτυπήσει την πόρτα» σε έξι στα δέκα νοικοκυριά της Θεσσαλονίκης, τα οποία αναμένουν μάλιστα ότι η ήδη δυσχερής κατάσταση στην οποία βρίσκονται, εξαιτίας της μείωσης του οικογενειακού τους εισοδήματος, θα χειροτερεύσει το επόμενο εξάμηνο.
Πιο συγκεκριμένα, πάνω από μία στις δύο οικογένειες της Θεσσαλονίκης (ποσοστό 56,1%), έχουν άνεργα μέλη (κατά μέσο όρο 1,65 άνεργοι ανά οικογένεια), ενώ παράλληλα, κανένα νοικοκυριό της Θεσσαλονίκης δεν έχει δει βελτίωση στο οικογενειακό εισόδημα. Αντιθέτως, οκτώ στα δέκα (81%) έχει υποστεί μείωση, η οποία κατά μέσο όρο φτάνει το 32%.
Άμεση συνέπεια, φυσικά, του μειωμένου εισοδήματος είναι και ο περιορισμός της κατανάλωσης, κάτι που έχει άμεσο αντίκτυπο και στις επιχειρήσεις της πόλης, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων «είδε» τους τζίρους της να μειώνονται κατά μέσο όρο 40%, το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Όπως προκύπτει, οι καταναλωτές έχουν «κόψει» ακόμη και από τα απαραίτητα, δηλαδή από το σούπερ μάρκετ. Πιο αναλυτικά, το 42,3% έχει περιορίσει τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ, ενώ το
77,2% τα έξοδα για ρούχα και παπούτσια. Επίσης, το 67,5% δεν ξοδεύει πλέον όσα ξόδευε για ψυχαγωγία και ταξίδια. Το ποσοστό αυτών που δήλωσε ότι δεν έχει περιορίσει τίποτα, φτάνει μετά βίας το 2,4% των ερωτηθέντων.
Απαισιοδοξία στις επιχειρήσεις
Αντίστοιχα δυσχερής είναι και η κατάσταση που βιώνουν οι επιχειρήσεις της πόλης. Η ακυβερνησία που επικράτησε τη χώρα το διάστημα από 6 Μαΐου έως 17 Ιουνίου, επηρέασε αρνητικά το 76% των ερωτηθέντων επιχειρήσεων-μελών του ΒΕΘ, θετικά μόλις το 1%, ενώ ουδέτερα το 23%. Παράλληλα, οι επιχειρηματίες εξακολουθούν να είναι απαισιόδοξοι για το μέλλον της επιχείρησής τους σε ποσοστό (65%), ενώ μία στις δύο επιχειρήσεις προβλέπει περαιτέρω πτώση του τζίρου για το επόμενο εξάμηνο. Αύξηση προσδοκά μόλις το 10%, ενώ καμία μεταβολή αναμένει το 40%. Τα αποτελέσματα αυτά είναι πάντως πιο θετικά συγκριτικά με την προηγούμενη σχετική έρευνα του ΒΕΘ.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, πάντως, θετικό είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρηματιών και συγκεκριμένα οκτώ στους δέκα, προσανατολίζονται στη διατήρηση του ανθρώπινου δυναμικού τους το επόμενο διάστημα. Ωστόσο, αυτό συμβαίνει μάλλον γιατί έχουν φτάσει ήδη στο μίνιμουμ των υπαλλήλων που απαιτούνται για να λειτουργήσει η επιχείρησή τους. Ακόμη, το 15% σκέφτεται να περιορίσει τον αριθμό των εργαζόμενων, ενώ μόλις 5% απαντά ότι θα προσλάβει προσωπικό. Σημειώνεται ότι ο μέσος όρος των απολύσεων στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους άγγιξε τους 1,88 εργαζόμενους ανά επιχείρηση. Εξάλλου, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΒΕΘ κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος, πάνω από 90% των επιχειρήσεων έχει προχωρήσει και σε μέτρα όπως η μείωση των ημερών ή των ωρών εργασίας.
Τι ζητούν από τη νέα κυβέρνηση
Κατά την παρουσίαση της έκθεσης, ο πρόεδρος του ΒΕΘ κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει, άμεση, δράση για να βοηθήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ ζήτησε και μέτρα για να επιστρέψουν τα κεφάλαια που έχουν διαφύγει στο εξωτερικό. Όπως καταγράφηκε και στην έρευνα, αυτό που ζητούν κυρίως οι επιχειρηματίες είναι να προχωρήσει η κυβέρνηση σε μείωση φόρων (το ζητά το 72,3%), κάτι που ζητούν και οι καταναλωτές (σε ποσοστό 64,8%). Σύμπτωση απόψεων επιχειρήσεων-καταναλωτών, παρατηρείται επίσης και στο θέμα της δημιουργίας επενδύσεων, καθώς είναι κάτι που συνδέουν με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Οι επιχειρήσεις προτάσσουν επίσης και το θέμα της ρευστότητας (σε ποσοστό 38,6%), ενώ οι καταναλωτές, από την πλευρά τους, σε μεγάλο ποσοστό (40%) ζητούν την πάταξη της διαφθοράς. Επίσης, ένας στους δύο επιχειρηματίες δηλώνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, έναντι 42,3% των καταναλωτών. Διατήρηση του υπάρχοντος προσωπικού ζητά το 46,3% των επιχειρηματιών, έναντι του 52,8% των καταναλωτών. Πάντως ο πρόεδρος του ΒΕΘ διευκρίνισε ότι το επιμελητήριο δεν είναι υπέρ των απολύσεων αλλά υπέρ της επαναδιαχείρησης του ανθρώπινου δυναμικού.
Σημειώνεται ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 805 ατόμων (500 επιχειρηματιών – μελών του ΒΕΘ και 305 καταναλωτών) στις 25 Ιουνίου, λίγες ημέρες μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης.
eklogika
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου