Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Τα σχόλια των διεθνών ΜΜΕ για τον Γ. Στουρνάρα


%CE%A4%CE%B1+%CF%83%CF%87%CF%8C%CE%BB%CE%B9%CE%B1+%CF%84%CF%89%CE%BD+%CE%B4%CE%B9%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CF%8E%CE%BD+%CE%9C%CE%9C%CE%95+%CE%B3%CE%B9%CE%B1+%CF%84%CE%BF%CE%BD+%CE%93%2E+%CE%A3%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BD%CE%AC%CF%81%CE%B1 Θετικές είναι οι αντιδράσεις του διεθνούς Τύπου στον διορισμό του Γιάννη Στουρνάρα στη θέση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών. Για έναν έγκριτο οικονομολόγο που χαίρει μεγάλης εκτίμησης και εμπνέει εμπιστοσύνη στις αγορές κάνουν λόγο τα διεθνή ΜΜΕ.

Ως «δραστήριο και εύγλωττο άνδρα, με γόητρο ροκ σταρ στους οικονομικούς κύκλους της Ελλάδας», χαρακτηρίζουν οι The New York Times τον Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος αντικατάστησε τον Βασίλη Ράπανο μετά την παραίτηση του τελευταίου για λόγους υγείας.

Πρόκειται για έναν από τους ελάχιστους Έλληνες οικονομολόγους που θεωρείται ευρέως ότι λειτουργεί πάνω από τις κομματικές πολιτικές, σημειώνει η εφημερίδα. Τόσο ο ίδιος όσο και το ΙΟΒΕ αποτελούσαν σταθερό καταφύγιο για τους Έλληνες ηγέτες που αναζητούσαν ρεαλιστικές εκτιμήσεις σχετικά με την πορεία της οικονομίας, αναφέρει το δημοσίευμα.

«Είναι ένας άνθρωπος που εμπνέει σεβασμό και εμπιστοσύνη όσον αφορά στη διαπραγμάτευση κρίσιμων οικονομικών θεμάτων με την τρόικα», σχολιάζει στους NYT ο Βασίλης Δαλαμάγκας, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

«Ο Γιάννης Στουρνάρας είναι ένας σοβαρός και αξιοσέβαστος άνθρωπος που θα εμπνεύσει εμπιστοσύνη στις αγορές. Δυστυχώς, συμμετέχει σε μια κακή κυβέρνηση, όπου πολλοί πολιτικοί της παλιάς σχολής, με τη λογική της σπατάλης, κατέχουν κρίσιμες θέσεις», σχολιάζει στο βρετανικό δίκτυο ο πολιτικός αναλυτής Γιάννης Λούλης.

«Θα χρειαστεί να δώσει σκληρές μάχες για να τους αντιμετωπίσει. Μπαίνει σε μια λυκοφωλιά και δεν θα επιβιώσει χωρίς την αμέριστη συμπαράσταση τη πρωθυπουργού», εκτιμά ο αναλυτής.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα της The Wall Street Journal, ο κ. Στουρνάρας είναι ένας «βετεράνος τεχνοκράτης που έχει διατελέσει σε κυβερνητικές θέσεις, γνωστός για τη συγκροτημένη σκέψη του». Ο Γιάννης Στουρνάρας είναι υπέρμαχος των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, καθώς πιστεύει ότι μόνο έτσι θα απελευθερωθεί η ελληνική οικονομία, η οποία χαρακτηρίζεται από υπερβολικά αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο και από στενόμυαλες πρακτικές.

Η φιλελεύθερη, προσγειωμένη προσέγγισή του θα τον βοηθήσει σημαντικά στον καινούργιο του ρόλο, σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα. Ο κ. Στουρνάρας αναλαμβάνει το δύσκολο έργο της διαπραγμάτευσης του μνημονίου με στόχο την επίτευξη ευνοϊκότερων όρων. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να δρομολογήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί η Ελλάδα στους δανειστές της, αναφέρει τα δημοσίευμα.

Σε ανάλογο κλίμα κυμαίνεται και το σχετικό άρθρο της Deutsche Welle, στο οποίο ο κ. Στουρνάρας χαρακτηρίζεται ως «ένας φιλελεύθερος οικονομολόγος που τάσσεται υπέρ των μεταρρυθμίσεων που θα απελευθερώσουν την ελληνική οικονομία και θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά της». Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, πρόκειται για μια «διπλωματική επιλογή στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης της χώρας με τους ξένους δανειστές της».
metarithmisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Δεύτερη θέση, «έστω και με μία ψήφο»

Τη δεύτερη θέση, έστω και με μία ψήφο διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκης , ο οποίος όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές θα ...