Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Σχηματίζεται η κυβέρνηση

Η νέα κυβέρνηση διαμορφώνεται αυτές τις ώρες. Στο γραφείο του Αντώνη Σαμαρά στη Βουλή γίνεται σύσκεψη κομματικών εκπροσώπων από τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά. Στη συνάντηση θα συμμετέχουν από τη ΝΔ οι Ευάγγελος Μεϊμαράκης και Χρύσανθος Λαζαρίδης, από το ΠΑΣΟΚ ο Κώστας Σκανδαλίδης, ενώ τη Δημοκρατική Αριστερά εκπροσωπεί ο Δημήτρης Χατζησωκράτης.
Αν συμφωνήσουν, όπως είναι αναμενόμενο, σε επιμέρους σημεία για το πλαίσιο συνεργασίας, θα ακολουθήσει συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών. Η συνάντηση αυτή ίσως γίνει την Τετάρτη, υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όπως και να έχει, το αργότερο μέχρι την Τετάρτη το μεσημέρι η χώρα θα έχει κυβέρνηση υπό τον Αντώνη Σαμαρά.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δεν θα είναι ειδικού σκοπού, αλλά θα «τρέξει» όπως όλες οι κυβερνήσεις μακράς πνοής. Ο χρονικός της ορίζοντας θα είναι τουλάχιστον ως το 2014, κατά πάσα πιθανότητα ως τις ευρωεκλογές. Κεντρικό πλαίσιο του έργου της θα είναι η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης καθώς και η ελάφρυνση της επιβάρυνσης προς τα ασθενέστερα στρώματα. Πρόκειται, άλλωστε, για προγραμματικά σημεία τα οποία ετέθησαν με έμφαση από τον Φώτη Κουβέλη προκειμένου να συμφωνήσει για τη συμμετοχή της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Ασφαλώς η κυβέρνηση θα είναι πολιτική. Ειδικά στη Ν.Δ θεωρούν ότι δεν υφίσταται λόγος σχηματισμού κυβέρνησης τεχνοκρατών μετά από νωπή λαϊκή εντολή. Μένει βέβαια να διευκρινιστεί ο βαθμός συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι ο τρόπος συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ θα αποφασιστεί την Τετάρτη στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Όπως είπε, σημαντικότερη από τη σύνθεση της κυβέρνησης είναι η σύνθεση της ομάδας διαπραγμάτευσης που θα αναλάβει τις επαφές με την τρόικα. Στο ΠΑΣΟΚ τα πράγματα δεν είναι απλά. Ο πρόεδρος εκτιμά ότι δεν πρέπει να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση κεντρικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο οι κύριοι Λοβέρδος, Χρυσοχοϊδης και Ευθυμίου διαφώνησαν, ζητώντας τη
συμμετοχή στελεχών που θα δείξουν ότι το ΠΑΣΟΚ στηρίζει ενεργά την κυβέρνηση. Τελικώς δεν βρέθηκε λύση και αυτό φάνηκε από τις δηλώσεις του κ. Βενιζέλου που είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει ενεργά την κυβέρνηση, αλλά δεν εξειδίκευσε περί των προσώπων. Στη σύσκεψη «κέρδισε» ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αφού εξουσιοδοτήθηκε να αποφασίσει ο ίδιος τον βαθμό συμμετοχής.
Και στη Δημοκρατική Αριστερά αποφάσισαν να συμμετάσχουν χωρίς κομματικά στελέχη, αλλά με τεχνοκράτες και πανεπιστημιακούς.
Είναι αυτονόητο ότι στο υπουργικό συμβούλιο του Αντώνη Σαμαρά, που όπως διαρρέεται θα είναι μικρό και ευέλικτο, θα κυριαρχούν γνωστά πολιτικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, έχει επέλθει συμφωνία και για το πρόσωπο του προέδρου της Βουλής που θα είναι ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος.
protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Τα διλήμματα των υποψηφίων μία ανάσα πριν την κάλπη της Κυριακής – Το πρόγραμμα και οι στοχεύσεις

Στην τελική ευθεία για την κάλπη της 6ης Οκτωβρίου βρίσκονται οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ , οι οποίοι λίγες ώρες πριν το άνοιγμα της κά...