Λιγότερα μέτρα για να περιοριστεί το έλλειμμα και πιο
χαλαρή δημοσιονομική πολιτική θα χρειαστούν αν η τρόικα ανάψει το «πράσινο φως»
και οι εταίροι μας πουν το «ναι» στην επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής
προσαρμογής
Πακέτο περικοπών ύψους 6 δισ. ευρώ θα μετατεθεί από τη διετία 2013-2014 στη διετία 2015-2016, σε περίπτωση που γίνει δεκτό το αίτημα της ελληνικής πλευράς για επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.
Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, Ευρωζώνη και ΔΝΤ δεν απορρίπτουν κατ' αρχάς το αίτημα, αλλά αναμένεται να ζητήσουν να προχωρήσει με ρυθμούς εξπρές το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, καθώς και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
«Αγκάθι» παραμένει η πρόσθετη χρηματοδότηση της τάξης των 16-20 δισ. ευρώ για την (επιπλέον) διετία, πέραν των χρημάτων που ήδη προβλέπονται από το δεύτερο πακέτο.
Αν η τρόικα ανάψει το «πράσινο φως» και οι εταίροι μας πουν το «ναι» στην επιμήκυνση, θα ανοίξει ο δρόμος για μία πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική, καθώς θα πρέπει να ληφθούν λιγότερα μέτρα για να περιοριστεί το έλλειμμα.
Στόχος του αιτήματος για επιμήκυνση είναι να απορροφηθούν με πιο ήπιο ρυθμό οι κραδασμοί στην οικονομική δραστηριότητα, από το πρόγραμμα περικοπών που εφαρμόζεται στο πλαίσιο του Μνημονίου και να διασφαλιστεί περιθώριο στοχευμένων ελαφρύνσεων για επιχειρήσεις και
νοικοκυριά.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως χωρίς επιμήκυνση η Ελλάδα θα κληθεί να προσδιορίσει άμεσα και να εφαρμόσει στη διετία 2013-2014 περικοπές δαπανών ύψους 11,7 δισ. ευρώ, ώστε μετά δύο χρόνια το έλλειμμα να υποχωρήσει στο 2,1% του ΑΕΠ.
Εάν υπάρξει περισσότερος χρόνος, τα μέτρα αυτά μπορούν να «σπάσουν» σε τέσσερα χρόνια, αυξάνοντας τις πιθανότητες ανάσχεσης της ύφεσης, η οποία φέτος δεν θα πρέπει να αναμένεται μικρότερη του 6%.
Για την ανάγκη να αναθεωρηθεί το ελληνικό πρόγραμμα μιλούν πλέον ανοιχτά στις Βρυξέλλες. Αυτό όμως δεν θα γίνει χωρίς... αντίτιμο.
Εκτιμάται πως λόγω και των μεγάλων καθυστερήσεων, στο νέο Μνημόνιο, που θα υπογραφεί μέσα στο τρίτο τρίμηνο, οι πιστωτές μας θα περιλάβουν μέτρα για τη διασφάλιση βιωσιμότητας του χρέους μέσα στα επόμενα 4 με 8 χρόνια, «σκληρές» μεταρρυθμίσεις κατ' αρχάς στο Δημόσιο, το ασφαλιστικό, την αγορά εργασίας, αλλά και άμεση υλοποίηση ιδιωτικοποιήσεων.
Ετσι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα εστιαστούν:
- Στη δραστική μείωση του δημοσίου τομέα στην Ελλάδα, με μεγάλα «μέτωπα» τα λουκέτα σε πολλούς δημόσιους φορείς και την ένταξη των υπαλλήλων τους στην εφεδρεία χωρίς το «σωσίβιο» των μετατάξεων.
- Στις αποκρατικοποιήσεις. Στην ΕΕ και στο ΔΝΤ κυριαρχεί η άποψη πως δεν υπάρχει πολιτική βούληση να προχωρήσει με ταχύ ρυθμό το πρόγραμμα-μαμούθ που έχει συμφωνηθεί. Πληροφορίες από κυβερνητικά στελέχη φέρουν τη νέα κυβέρνηση έτοιμη να επισπεύσει, αλλά και να διευρύνει το παρόν πρόγραμμα.
- Στην επίσπευση των μεταρρυθμίσεων. Το πλήθος των μεταρρυθμίσεων που είτε έχουν νομοθετηθεί και δεν έχουν εφαρμοστεί ή πρέπει να νομοθετηθούν άμεσα είναι μεγάλο. Η τρόικα επιμένει ιδιαίτερα στο «μέτωπο» αυτό, καθώς θεωρεί πως μέσω των μεταρρυθμίσεων μπορεί να απελευθερωθεί αναπτυξιακή δυναμική στη χώρα, η οποία βιώνει φέτος το πέμπτο έτος ύφεσης.
- Στο φορολογικό, ώστε να προκύψουν αποτελέσματα στο πεδίο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.
Χρηματοδότηση Ελλάδας 2015-2016
Πώς θα βρεθούν επιπλέον 16-20 δισ. €
Δύσκολο είναι το εγχείρημα εξεύρεσης επιπλέον 16 έως 20 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας στο διάστημα 2015-2016, λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι χώρες της Ευρωζώνης στην παρούσα φάση δεν είναι «πρόθυμες» να αυξήσουν τη συμμετοχή τους στο δανειακό πρόγραμμα προς την Ελλάδα.
Ετσι εξετάζονται διάφορες πηγές χρηματοδότησης:
- Εξοικονόμηση κεφαλαίων από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, θα διατεθούν συνολικά 50 δισ. ευρώ για την κεφαλαιακή τους ενίσχυση. Με βάση του τελευταίους υπολογισμούς θα απαιτηθούν 48 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να είναι διαθέσιμα για τις ανάγκες κάλυψης των κρατικών ελλειμμάτων 2 δισ. ευρώ.
- Αρνηση αποπληρωμής των ομολόγων σε ξένο δίκαιο που δεν πήραν μέρος στο PSI.
Εκτός PSI έχουν μείνει ομόλογα αξίας 6 δισ. ευρώ και σε περίπτωση που η κυβέρνηση με τη σύμφωνη γνώμη των εταίρων πει «όχι» στην αποπληρωμή τους, τότε θα μειώσει ισόποσα τις ανάγκες χρηματοδότησής της.
- Παράταση αποπληρωμής των δανείων που έχουν ληφθεί από τις χώρες της Ευρωζώνης. Από τα διμερή δάνεια του πρώτου προγράμματος η Ελλάδα έχει εκταμιεύσει 52,9 δισ. ευρώ (20,1 δισ. ευρώ έχει λάβει από το ΔΝΤ). Η αποπληρωμή τους θα αρχίσει το 2015. Σε περίπτωση που δοθεί μεγαλύτερη περίοδος χάριτος, οι ανάγκες χρηματοδότησης για το 2015 θα περιοριστούν.
ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου