Σάββατο, 30 Ιουνίου 2012

Πικραμμένος: «Στην Ελλάδα δεν φαίνεται να είμαστε στην πράξη όλοι "ίσοι απέναντι στο νόμο"»Πικραμμένος: «Στην Ελλάδα δεν φαίνεται να είμαστε στην πράξη όλοι Παρουσία πλήθους προσωπικοτήτων από τον πολιτικό, ακαδημαϊκό και τον δικαστικό χώρο πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι η τελετή αποχώρησης του Παναγιώτη Πικραμμένου από το δικαστικό σώμα, λόγω συμπλήρωσης του προβλεπόμενου ορίου ηλικίας.  
Ο τέως πρωθυπουργός και απερχόμενος πρόεδρος του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου τόνισε ότι «η χώρα μας βρίσκεται σε ένα κρίσιμο ιστορικό μεταίχμιο, το παλιό πνέει τα λοίσθια και το νέο δεν έχει ακόμη γεννηθεί» και πρόσθεσε: «Βρισκόμαστε μπροστά σε αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον των νεότερων γενιών, τη φυσιογνωμία μας ως κοινωνία αλλά και τον προσανατολισμό μας ως χώρα. Για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δύσκολη πραγματικότητα, χρειάζεται να οπλιστούμε όλοι με ψυχραιμία, θάρρος και ιστορική συνείδηση. Να στηρίξουμε την πατρίδα μας για να καταφέρει να βγει ξανά στο φως, πιο αισιόδοξη, με περισσότερη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της και στους δημοκρατικούς θεσμούς, περισσότερο σεβασμό από τους εταίρους μας στην Ευρώπη, περισσότερη ατομική και συλλογική αυτογνωσία. Αλλά κυρίως με περισσότερη Δικαιοσύνη για όλους τους πολίτες αυτής της χώρας».

Απευθυνόμενος στους συναδέλφους του δικαστές, υπογράμμισε: «Θα πρέπει να έχετε πάντα κατά νου ότι στην ιδιαίτερη ελληνική πραγματικότητα, η "μητέρα" των προβλημάτων παραμένει η κοινωνική ανισότητα. Αρκετοί από τους νόμους μας δυστυχώς δεν προάγουν ούτε προασπίζουν την ισονομία και την ισοπολιτεία. Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν φαίνεται να είμαστε στην πράξη όλοι "ίσοι απέναντι στο νόμο". Από τους φόρους που πληρώνουμε, τις υπηρεσίες που μας παρέχει το κράτος, μέχρι την πολυνομία και την επιλεκτική εφαρμογή των νόμων, την ασυλία ομάδων
συμφερόντων και προσώπων, την περιβαλλοντική υποβάθμιση περιοχών και πόλεων, τις ασύμμετρες κοινωνικές δαπάνες και το υπέρογκο κόστος της υγείας, τη βία, την εγκληματικότητα, την ανασφάλεια. Όλα αυτά, σε συνδυασμό και με τη βαθιά οικονομική κρίση, συνθέτουν ένα εξαιρετικά προβληματικό σκηνικό και θέτουν τη χώρα μας μπροστά σε έναν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο: μια βαθιά και επικίνδυνη κρίση ανομίας».

Για την οικονομική κρίση, ο απερχόμενος πρόεδρος του ΣτΕ, είπε: «Είναι αλήθεια πως η κρίση βρήκε τη χώρα ανοχύρωτη και απροετοίμαστη σε επίπεδο εξουσίας, οικονομίας, κοινωνικών δομών και νοοτροπίας. Λίγοι μπήκαν στον κόπο να εξηγήσουν με ειλικρίνεια την είσοδό μας στη νέα σκληρή πραγματικότητα. Και ακόμα λιγότεροι μπόρεσαν να ακούσουν, αφού οι φωνές του λαϊκισμού και της αντίδρασης ήταν πολλές και έβρισκαν εξίσου πολλούς αναμεταδότες».

«Διατρέχοντας» μια διαδρομή 36 ετών στο δικαστικό σώμα, δεν έκρυψε ότι στη ζωή του υπήρξε «πολύ τυχερός» και πιστεύει ότι έχει «έναν άγγελο φύλακα κοντά του».

Χαριτολογώντας, αναφέρθηκε στις στιγμές της ζωής του κατά τις οποίες τον βοήθησε τόσο η τύχη που δεν «πίστευε στα μάτια του». Η πρώτη φορά ήταν όταν σπούδαζε στη Γαλλία και πήρε σε κάποιο μάθημα πολύ μεγάλο βαθμό και αναρωτήθηκε εάν είναι δικός του αυτός ο βαθμός ή άλλου. Η δεύτερη φορά ήταν ότι τον περασμένο Μάιο ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός εκπροσώπησε τη χώρα μας στη Σύνοδο Κορυφής ων Βρυξελλών. Χαρακτηριστικά ανάφερε ότι όταν συναντήθηκε με τους Ευρωπαίους ηγέτες αναρωτήθηκε εάν έχει μπει σε λάθος αίθουσα ή όχι καταδεικνύοντας έτσι ότι η τύχη τον βοήθησε να φτάσει μέχρι το αξίωμα του πρωθυπουργού.

Στη δικαστική πορεία, το έργο του, το ήθος και το χιούμορ του αναφέρθηκαν ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και πρόεδρος του Ε' Τμήματος Κων. Μενουδάκος, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Ιωάννης Αδαμόπουλος, ο τέως σύμβουλος Επικρατείας Ηρ. Τσικλητήρας και από την πλευρά των εργαζομένων μίλησε ο πρόεδρος του Σωματείου τους Χρ. Τσιώμος.

Στην τελετή παραβρέθηκαν οι υπουργοί Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτης, Εσωτερικών Αντ. Μανιτάκης, Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας, σχεδόν όλο το υπουργικό συμβούλιο της υπηρεσιακής κυβέρνησης (Πέτρ. Μολυβιάτης, Π. Αποστολίδης, Φρ. Φραγκούλης, Χ. Γεραρής, Ελ. Οικονόμου, Χ. Κίττας, Ευφροσύνη Κιάου, Τατιάνα Καραπαναγιώτη, Αντ. Αργυρός κ.λπ.), ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Κ. Καραγκούνης, οι τέως υπουργοί Μιλτιάδης Παπαϊωάννου και Γιάν. Παπαθανασίου, οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου Δικαιοσύνης Ι. Ιωαννίδης και Ν. Κανελλόπουλος, η πρόεδρος και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ρένα Ασημακοπούλου και Ι. Τέντες, αντίστοιχα, ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ι. Καραβοκύρης, μεταξύ άλλων.
new post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αδήλωτα τετραγωνικά -Διαγραφές οφειλών: Παράταση δηλώσεων μέχρι 30 Ιουνίου (έγγραφα)

Παρατείνεται μέχρι τις 30 Ιουνίου (από 30 Μαρτίου που ισχύει σήμερα) η προθεσμία για την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης από τους ιδιοκτήτες α...