Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2012

Ευ. Βενιζέλος: «Δε νοείται επανάληψη των πρακτικών του κομματικού κράτους»

%CE%95%CF%85%2E+%CE%92%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%B6%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%82%3A+%C2%AB%CE%94%CE%B5+%CE%BD%CE%BF%CE%B5%CE%AF%CF%84%CE%B1%CE%B9+%CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CE%BB%CE%B7%CF%88%CE%B7+%CF%84%CF%89%CE%BD+%CF%80%CF%81%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD+%CF%84%CE%BF%CF%85+%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D+%CE%BA%CF%81%CE%AC%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82%C2%BB Ο ελληνικός λαός με την ψήφο του δεν επέλεξε τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ σε κυβέρνηση συνεργασίας με τη συμμετοχή όλων των κορυφαίων στελεχών του. Στην εκτίμηση αυτή στηρίχθηκε η εισήγηση του Ευάγγελου Βενιζέλου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος, αλλά και οι τοποθετήσεις του στις συνεδριάσεις της επταμελούς επιτροπής που έχει ορίσει ο ίδιος και λειτουργεί ως το μόνο όργανο στην Ιπποκράτους.

Μιλώντας σήμερα στη συνεδρίαση της ΚΟ, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε πως, αν η λογική της ψήφου των πολιτών δεν ήταν αυτή αλλά εκείνη της συμμετοχής του Κινήματος με τα καλύτερα στελέχη του, αυτό θα έπρεπε να κορυφωθεί με τη δική του συμμετοχή στις θέσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και του υπουργού Οικονομικών.

Όπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, τυχόν δική του συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα «θα αποδυνάμωνε την πολιτική παρουσία του ΠΑΣΟΚ», λόγω της αποδυνάμωσης του θεσμικού του ρόλου ως αρχηγού του κόμματος, αλλά και στην κοινωνία, «καθώς θα συνεχιζόταν η ετεροβαρής χρέωση του ΠΑΣΟΚ για κάθε οικονομικό πρόβλημα της χώρας».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε επίσης πως όλα τα έως τώρα κυβερνητικά στελέχη του Κινήματος πρέπει να δώσουν έμφαση στα κοινοβουλευτικά και κομματικά τους καθήκοντα, διότι, όπως είπε, «στη Βουλή δοκιμάζεται πολιτικά και κοινωνικά η πειστικότητα της κυβέρνησης, στην οποία η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ αποτελεί στρατηγική επιλογή.

Το ΠΑΣΟΚ, προσέθεσε, θα μετέχει στο κυβερνητικό σχήμα με εξωκοινοβουλευτικά στελέχη που έχουν εμπειρία να διαχειριστούν τομείς κυβερνητικού έργου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε άκρως πολιτικά πρόσωπα στελέχη όπως οι κύριοι Ζανιάς, Στουρνάρας και Γιαννίτσης.


Αποκάλυψε ότι η νέα κυβέρνηση θα περιλαμβάνει 16 υπουργούς (συμπεριλαμβανομένου και του προσώπου που θα αναλάβει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, το οποίο θα ανασυσταθεί) και 12 υφυπουργούς, θεωρώντας ότι αρκούν για να σχηματιστεί ένα λειτουργικό κυβερνητικό σχήμα. Ως ΠΑΣΟΚ, προσέθεσε, «θα παρακολουθούμε, θα συνδιαμορφώνουμε και θα στηρίζουμε διαρκώς την πολιτική και τη λειτουργία της κυβέρνησης». Ωστόσο ο κ. Βενιζέλος δεν αποκάλυψε αν υπάρχει συμφωνία για τον βίο της κυβέρνησης, δηλ. για πόσο διάστημα σχεδιάζεται να υπάρξει.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «ο σχηματισμός της κυβέρνησης θα βασίζεται σε σαφή και έγγραφη προγραμματική συμφωνία» στο πλαίσιο των οκτώ σημείων της επιστολής του προς τους αρχηγούς των κομμάτων «για τη διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης και των έξι σημείων που έχουμε προτείνει ως βάση για την αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης».

Ο άξονας στον οποίο θα κινηθεί το ΠΑΣΟΚ θα είναι «η νομιμότητα και η αξιοκρατία» και ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «δεν νοείται επανάληψη των πρακτικών του κομματικού κράτους». «Δεν θα το επιτρέψουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, για την αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης, ο κ. Βενιζέλος έθεσε ως στόχους την παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, τη χρηματοδοτική στήριξη για τη νέα μακρύτερη περίοδο προσαρμογής και το οριστικό αναπτυξιακό και κοινωνικό πακέτο που θα συμφωνηθεί. Όλα αυτά το ΠΑΣΟΚ προτείνει να αποτελέσουν τα βασικά στοιχεία μιας εθνικής στρατηγικής.

Ενδιαφέρον έχει μια ακόμα αναφορά του κ. Βενιζέλου, ο οποίος είπε πως, αν η πρότασή του υιοθετηθεί ως εθνική στρατηγική, «μπορούμε να δούμε ξανά όλα τα θέματα που αφορούν την εφαρμογή της αναθεωρημένης σύμβασης και άρα τη συγκρότηση και τη λειτουργία της κυβέρνησης».

Πολιτικά ουσιαστική συμμετοχή στην κυβέρνηση, ζήτησε ο Γ. Παπανδρέου

Η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση πρέπει να είναι πολιτικά ουσιαστική, ανεξαρτήτως του τρόπου με τον οποίο θα πάρει μέρος σ’ αυτήν, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην παρέμβασή του κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, «σημασία έχουν τρία πράγματα» τα οποία προσδιόρισε ως εξής: Το πολιτικό πλαίσιο στη βάση του οποίου θα υπάρξει η κυβέρνηση και η ανάδειξη της δικής μας ατζέντας, ο έλεγχος στην εφαρμογή του πολιτικού πλαισίου καθώς και η αξιοπιστία μας.

«Η ανάληψη της ευθύνης που μας αναλογεί μαζί με τη στήριξη της κυβέρνησης», είπε. Όλα αυτά, ανέφερε ο τέως πρωθυπουργός, «αναδεικνύουν την πατριωτική και προοδευτική μας ταυτότητα».
metarithmisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αδήλωτα τετραγωνικά -Διαγραφές οφειλών: Παράταση δηλώσεων μέχρι 30 Ιουνίου (έγγραφα)

Παρατείνεται μέχρι τις 30 Ιουνίου (από 30 Μαρτίου που ισχύει σήμερα) η προθεσμία για την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης από τους ιδιοκτήτες α...