Εξίσου αυστηρή κριτική επεφύλαξε ο έγκριτος οκονομολόγος για τις Ηνωμένες Πολιτείες, κατηγορώντας την κεντρική τράπεζα της χώρας, το Federal Reserve (Fed), για αδικαιολόγητη έλλειψη πρωτοβουλιών και ζημιογόνα στασιμότητα.
Σύμφωνα με τον κ. Κρούγκμαν, η τραπεζική κρίση της Ισπανίας αποτελεί ιστορική ηχώ της τραπεζικής κρίσης που βίωνε η Αυστρία το 1931. Ο λόγος που το αυστριακό πρόβλημα εξελίχθηκε σε παγκόσμια κρίση ήταν η άρνηση των φορέων που είχαν τη δυνατότητα να επέμβουν, όπως η Τράπεζα της Γαλλίας και το Fed, να ενεργήσουν έγκαιρα.
Ποια ήταν λοιπόν η Ευρωπαϊκή απάντηση στο πρόβλημα της Μαδρίτης: «Η ‘λύση’ της Ευρώπης ήταν να δανείσει χρήματα στην Ισπανία και να πει στην κυβέρνηση να διασώσει τις τράπεζές της».
»Οι χρηματαγορές χρειάστηκαν μηδενικό χρόνο προκειμένου να καταλάβουν πως αυτό δεν έλυνε τίποτα, πως έβαζε την ισπανική κυβέρνηση βαθύτερα στο χρέος. Και η Ευρωπαϊκή κρίση είναι τώρα βαθύτερη παρά ποτέ», εκτιμά ο νομπελίστας οικονομολόγος.
«Μπορεί να υπάρχει κάποια άλλη εξήγηση, αλλά το γεγονός είναι ότι το Fed, όπως η ΕΚΤ, όπως η Γερουσία των ΗΠΑ, όπως η κυβέρνηση της Γερμανίας, [έχουν] αποφασίσει ότι η αποφυγή της οικονομικής καταστροφής είναι ευθύνη κάποιου άλλου», συνεχίζει ο κ. Κρούγκμαν
«Τα θεμελιώδη στοιχεία της παγκόσμιας οικονομίας δεν είναι, αυτούσια, τόσο επίφοβα, είναι η σχεδόν καθολική παραίτηση από την ευθύνη που με γεμίζει, και πολλούς άλλους οικονομολόγους, με μία αυξανόμενη αίσθηση τρόπου», καταλήγει ο νομπελίστας οικονομολόγος.
ΣΚΑΙ.GR
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου