Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Μέρκελ – Ολάντ: Η κατάσταση είναι σοβαρή

Η κατάσταση στην Ευρώπη είναι σοβαρή, παραδέχτηκε η Γερμανίδα καγκελ άριος Άγκελα Μέρκελ, μετά τη συνάντηση που είχε στο Παρίσι με το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ προκειμένου να προετοιμάσουν τη δύσκολη κοινή γαλλογερμανική γραμμής στη Σύνοδο Κορυφής, που ξεκινά αύριο στις Βρυξέλλες. Αναφερόμενη στη Σύνοδο, η κ. Μέρκελ εκτίμησε πως θα καθορίσει το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από την πλευρά του, ο κ. Ολάντ υπογράμμισε την ανάγκη εμβάθυνσης της οικονομικής και πολιτικής ένωσης. Βασικό θέμα τριβής μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας αποτελεί η έκδοση ευρωομολόγων. Από τις αποψινές τους δηλώσεις φάνηκε τουλάχιστον πως Ολάντ και Μέρκελ συγκλίνουν στη λήψη μέτρων για την ανάπτυξ Στις κοινές δηλώσεις της με το Γάλλο πρόεδρο μετά τη συνάντηση στα Ηλύσια Πεδία, η Γερμανίδα καγκελάριος παραδέχθηκε πως η κατάσταση στην Ευρώπη είναι σοβαρή και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι την Πέμπτη θα υπάρξει συμφωνία για την ανάπτυξη. «Θέλουμε περισσότερη Ευρώπη η οποία θα λειτουργεί αποτελεσματικά, το ζητούν και οι αγορές, θέλουμε μία Ευρώπη που τα μέλη της θα βοηθούν το ένα το άλλο», πρόσθεσε.

Κοινός στόχος είναι η εμβάθυνση της οικονομικής ένωσης, καθώς θέλουμε να πετύχουμε την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, τόνισε, από την πλευρά του, ο κ. Ολάντ και επέμεινε ότι στη Σύνοδο θα τεθεί το θέμα της ανάπτυξης και των τρόπων που μπορεί να επιτευχθεί. Όλος ο κόσμος κοιτάζει προς την Ευρώπη και περιμένει αποφάσεις, δήλωσε χαρακτηριστικά.


Λίγες ώρες νωρίτερα πάντως, η Άγκελα Μέρκελ είχε επαναλάβει την αντίθεσή της στην έκδοση κοινών ευρωομολόγων, χαρακτηρίζοντάς την ως «οικονομικό λάθος» και αντιπαραγωγική επιλογή. Σε ομιλία της στο γερμανικό Κοινοβούλιο, την Τετάρτη, τάχθηκε για μία ακόμη φορά κατά της κοινοτικοποίησης των βαρών και ζήτησε «περισσότερη Ευρώπη», στην κατεύθυνση όμως του συνδυασμού «ευθύνης και ελέγχου», δηλαδή της ενίσχυσης των εξουσιών των ευρωπαϊκών θεσμών επί των εθνικών δημοσιονομικών και της λειτουργίας των τραπεζών.

«Η κοινή ανάληψη (του δημοσίου χρέους) μπορεί μόνο να συμβεί όταν θα έχουμε αποτελεσματικούς ελέγχους», σημείωσε. Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη είχε δηλώσει ότι αυτό αποκλείεται να συμβεί όσο ζει.

«Δεν υπάρχουν εύκολες, γρήγορες λύσεις για την κρίση του ευρώ, καμία μαγική φόρμουλα», δήλωσε, μεταξύ άλλων η κ. Μέρκελ και ζήτησε περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου, όπως είπε, να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα.

Κάλεσε δε τις άλλες χώρες να μην υπερφορτώνουν την Γερμανία, καθώς «μπορεί να είναι η οικονομική ατμομηχανή της Ευρώπης, αλλά οι δυνατότητές της δεν είναι ούτε απεριόριστες ούτε ανεξάντλητες».

Την ίδια ώρα, όμως, εντείνονται οι πιέσεις προς την καγκελάριο για άμεση και αποτελεσματική λύση, με τον Ιταλό πρωθυπουργό να καλεί τους «27» να μείνουν στις Βρυξέλλες μέχρι να βρεθεί λύση. Ο τεχνοκράτης Μάριο Μόντι, μιλώντας από το βήμα της ιταλικής Βουλής για μία ιδιαίτερα «σκληρή» διαπραγμάτευση στην καταλυτική για το μέλλον του ευρώ Σύνοδο Κορυφής, τόνισε ότι οι συνομιλίες στις Βρυξέλλες «θα πρέπει να συνεχιστούν χωρίς χρονικό περιορισμό έως ότου εξευρεθεί λύση για να μπορέσουν να τεθούν υπό έλεγχο τα spread και να μην καταρρεύσει το κοινό νόμισμα».


Ιταλοί σχολιαστές πολιτικοί εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να συνεχιστεί έως την Κυριακή, προκειμένου να σταλεί σαφές μήνυμα στις αγορές το πρωί της Δευτέρας.

Η Ιταλία θα επιμείνει στις Βρυξέλλες στην πρότασή της για έλεγχο των επιτοκίων διαμέσου της απευθείας αγοράς κρατικών ομολόγων του δημοσίου από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και το διάδοχο σχήμα, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM. Η Γερμανία παραμένει αρνητική, αλλά ανταποκριτές στο Βερολίνο εκτιμούν ότι υπάρχουν «κάποια» περιθώρια διαπραγμάτευσης.

«Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας δεν πρέπει να έχει κατανοήσει καλά την πρότασή μας», τόνισε ο Μόντι από τη Βουλή, προσθέτοντας σιβυλλικά ότι «όλες οι ευρωπαϊκές χώρες διαθέτουν τα Κοινοβούλια και τα ανώτατα δικαστήριά τους».

Το μήνυμα, σύμφωνα με παρατηρητές, έχει μοναδικό αποδέκτη το Βερολίνο και τους συνταγματικούς του περιορισμούς σε ό,τι αφορά κυρίως την υιοθέτηση των ευρωομολόγων.
Χαμηλώνουν τον πήχη για τη Σύνοδο Μπαρόζο – Σουλτς

Πάντως, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο επιχείρησε να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών για τη Σύνοδο, σημειώνοντας: «Νομίζω ότι είναι λάθος να νομίζει κανείς ότι γίνεται μια ευρωπαϊκή σύνοδος και κατόπιν οι αγορές ως εκ θαύματος θα ηρεμήσουν... Θα χρειαστεί χρόνος γι' αυτό». Η σύνοδος «δεν μπορεί να επιλύσει όλα τα προβλήματα», επισήμανε.

Και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς προειδοποίησε να μην «υπερφορτώνεται κάθε σύνοδος με προσδοκίες για ιστορικές αποφάσεις». «Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές: υπάρχουν μεγάλες διαφορές την παραμονή της συνόδου», σημείωσε, τονίζοντας ειδικά τη συνεχιζόμενη αντίθεση της Γερμανίας στην έκδοση ευρωομολόγων. «Δεν θα επιλύσουμε την κρίση χρέους την Πέμπτη και την Παρασκευή», πρόσθεσε.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Όλι Ρεν, πάλι, εκτίμησε πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να επεξεργαστούν βραχυπρόθεσμα μέτρα για την επίλυση της κρίσης χρέους και για να εξομαλύνουν τις πιέσεις των αγορών. «Είναι σημαντικό να αποφασιστούν βραχυπρόθεσμα μέτρα στη σύνοδο», δήλωσε ο Ρεν σε δημοσιογράφους. «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για τη λήψη αποφάσεων για τέτοια μέτρα που θα σταθεροποιήσουν την αγορά βραχυπρόθεσμα. Είναι το μόνο πράγμα που μπορώ να πω προς το παρόν καθώς εργαζόμαστε με τα κράτη μέλη ώστε να έχουμε αποφάσεις στη σύνοδο», πρόσθεσε.

Στάινμαγερ: Πρόβλημα και όχι λύση η Μέρκελ


Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, μιλώντας στο γερμανικό Κοινοβούλιο στο πλαίσιο συζήτησης ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, τόνισε πως η κ. Μέρκελ αποτελεί μέρος του προβλήματος της Ευρώπης και όχι της λύσης του.

Ο κ. Σταϊνμάγερ τόνισε ότι η κρίση έπληξε όλη την Ευρώπη και ότι η πολιτική λιτότητας δεν πέτυχε να την αντιμετωπίσει, επισήμανε δε ότι το κόμμα του είχε προειδοποιήσει για ότι αυτή η στρατηγική δεν θα έχει αποτέλεσμα, αλλά «η κυβέρνηση δεν ήθελε να ακούσει». Σήμερα, δήλωσε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του SPD, «τα μέτρα λιτότητας έχουν αποτύχει», ενώ κάλεσε την καγκελάριο να φροντίσει για την εισαγωγή ενός πραγματικού φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νίκος Ανδρουλάκης: Στις 9 Ιουνίου να αναδειχθεί ισχυρή και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση

«Πρέπει να αποδοκιμαστεί η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Πώς αξιοποίησε ο κ. Μητσοτάκης το 41% που του έδωσε ο λαός στις εθνικές εκλογές», ...