Οικόπεδα, ξενοδοχεία, θέατρα, κινηματογράφοι, νοσοκομεία αλλά και κατασκηνώσεις συγκαταλέγονται στη μεγάλη ακίνητη περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων, η οποία παραμένει ανεκμετάλλευτη. Η αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους θα μπορούσε να αποτελέσει «σανίδα» σωτηρίας στη σοβαρή οικονομική κρίση, ενώ αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι η σωστή διαχείριση των ακινήτων μπορεί να αποδώσει στα ταμεία ακόμη και δεκαπλάσια έσοδα σε βάθος πενταετίας.
H εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας όλων των ασφαλιστικών ταμείων κινείται στα 3,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,5 δισ. ευρώ είναι ακίνητα του ΙΚΑ. Μάλιστα, ετησίως το Ιδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων πληρώνει 40 εκατ. ευρώ για να μισθώνει ακίνητα, όταν το 20% των ακινήτων του παραμένει αναξιοποίητο! Παράλληλα, ακίνητα που ανήκουν σε ασφαλιστικά ταμεία εκμισθώνονται σε χαμηλότερες τιμές, σε σύγκριση με άλλα ακίνητα που τα ταμεία μισθώνουν για να στεγαστούν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών του Σώματος Εκτιμητών, με 5% απόδοση στην ακίνητη περιουσία του μόνο το ΙΚΑ θα μπορούσε να έχει ετήσια έσοδα 75 εκατ. ευρώ.

Aπό το σύνολο της ακίνητης περιουσίας των ταμείων, το 18,51% (259 εκατ. ευρώ) «βαίνει ακόμη προς αξιοποίηση», το 40,85% (572 εκατ. ευρώ) εκμισθώνεται και το 39% (546 εκατ. ευρώ) ιδιοχρησιμοποιείται.

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες για τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας 68 Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, η αντικειμενική αξία του συνόλου των ακινήτων των ασφαλιστικών οργανισμών ξεπερνά τα 1,4 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει κατά ποσοστό 65,71% επαγγελματικούς χώρους, κατά 14,10% ξενοδοχεία, κατά 12,54% αγροτεμάχια και οικόπεδα, κατά 5,34% κινηματογράφους και θέατρα, κατά 1,40% νοσοκομεία και μόλις κατά 0,31% διαμερίσματα. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το Ν. 3918/2011, που ισχύει από τα μέσα Μαρτίου 2011, η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των
ασφαλιστικών ταμείων μπορεί να ανατίθεται σε εταιρίες διαχείρισης ακινήτων, καθώς εκτιμάται ότι οι θεσμικοί επενδυτές και οι επαγγελματίες του real estate θα μπορούσαν να βγάλουν τα ασφαλιστικά ταμεία από το οικονομικό τέλμα, μέσω της εκμετάλλευσης των ακινήτων τους.
Τα ενοίκια

Πάντως, το υπουργείο Εργασίας έχει επεξεργαστεί πακέτο μέτρων, όπως την επαναδιαπραγμάτευση των ενοικίων που καταβάλλουν τα ταμεία για να στεγάσουν τις υπηρεσίες τους, ενώ προωθείται σειρά μέτρων για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ταμείων, όπως πώληση, χρονομίσθωση, ενοικίαση ή συνεκμετάλλευση. Ηδη με νομοθετικές παρεμβάσεις (νόμοι 3863/2010 και 3996/2011), στο πλαίσιο των ενεργειών για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, αυξάνεται η μέγιστη διάρκεια εκμίσθωσης ακινήτων των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου από πέντε σε 12 έτη. Παράλληλα, προβλέπεται ρητά και στις περιπτώσεις μισθώσεων και εκμισθώσεων ακινήτων ΝΠΔΔ η δυνατότητα αναπροσαρμογής του μισθώματος με τη συνδρομή του άρθρου 388 ΑΚ, δυνατότητα η οποία υπήρχε στη νομοθεσία περί εμπορικών μισθώσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις του ΠΔ 34/1995. Με τις διατάξεις του Ν. 3996/2011 ορίζεται ότι και στις περιπτώσεις παράτασης των εκμισθώσεων ακινήτων των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά και σε κάθε περίπτωση αναπροσαρμογής των μισθωμάτων, το ελάχιστο ετήσιο μίσθωμα δεν μπορεί να καθοριστεί κατώτερο από το 4,8% της εκάστοτε ισχύουσας αντικειμενικής αξίας του μισθίου ή της αγοραίας αξίας στις περιοχές όπου δεν ισχύουν αντικειμενικές αξίες.
To «Μακεδονία Πάλας»

Στο μεταξύ, στην προκήρυξη διαδικασίας για την αλλαγή μισθωτηρίου από νέο μισθωτή στο «Μακεδονία Πάλας» της Θεσσαλονίκης προχώρησε ήδη το ΙΚΑ, μετά την αποχώρηση της Ανώνυμης Ξενοδοχειακής Τεχνικής Εταιρείας (ΑΞΤΕ) του Ομίλου Δασκαλαντωνάκη. Ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, με επιστολή του στην ΑΞΤΕ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η εταιρία να συνεχίσει -υπό προϋποθέσεις- την εκμετάλλευση του ξενοδοχείου μέχρι να αποδώσει ο διαγωνισμός. Το «λουκέτο» στο «Μακεδονία Πάλας» μπαίνει σύμφωνα με την ΑΞΤΕ επειδή δεν κατάφερε να βρει μία συμβιβαστική λύση με το ΙΚΑ, από το οποίο μίσθωνε το ξενοδοχείο, ώστε να μειωθεί το ενοίκιο, που ανερχόταν στα 3,6 εκατ. ευρώ το χρόνο. Σύμφωνα με τον κ. Σπυρόπουλο, το διοικητικό συμβούλιο του ΙΚΑ αποφασίζει βάσει των νόμων και δεν είχε δυνατότητα αναπροσαρμογής του ενοικίου. Οταν καταγγέλθηκε η σύμβαση, το ΙΚΑ προχώρησε σε προκήρυξη νέας διαδικασίας για την αλλαγή μισθωτηρίου από νέο μισθωτή και η διαδικασία είναι σε εξέλιξη.
aggelioforos.gr