Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Μέρκελ: Απαραίτητη η βοήθεια προς τις υπεχρεωμένες χώρες


Μέρκελ: Απαραίτητη η βοήθεια προς τις υπεχρεωμένες χώρες

Η βοήθεια προς τις υπεχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης, έτσι ώστε αυτές να καταφέρουν να σταθούν ξανά στα πόδια τους, είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία της γερμανικής οικονομίας, τόνισε το Σάββατο η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ στο καθιερωμένο βιντεοσκοπημένο μήνυμά της στο Διαδίκτυο.
Η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη μπορεί να απειλήσει την ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας, προειδοποίησε, με στόχο να κερδίσει τη συναίνεση της γερμανικής κοινής γνώμης στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.
Την Παρασκευή, η γερμανική βουλή άναψε το «πράσινο φως» για τη νέα βοήθεια, θέτοντας παράλληλα όρους, όπως η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών και η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και των μεταρρυθμίσεων.

«Αν δεν ενεργήσουμε σωστά, μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά ακριβώς αυτό θέλουμε να αποτρέψουμε. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία μιας χώρας» πρόσθεσε η Άγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με την Deutsche Welle.
«Αντίθετα», σημείωσε, «θα πρέπει από τη μία πλευρά να δούμε τι θα κάνουμε για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα των χωρών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, πώς θα τους δώσουμε τη δυνατότητα να μειώσουν το χρέος τους, και από την άλλη πλευρά, να δείξουμε αλληλεγγύη».
Στο μήνυμά της η καγκελάριος υπενθύμισε ότι το 60% των γερμανικών εξαγωγών διοχετεύεται στην ΕΕ και σημείωσε ότι λόγω των πλεονεκτημάτων που διασφαλίζει το ευρώ «είναι ορθό και καλό να δραστηριοποιηθούμε, έτσι ώστε το ευρώ να παραμείνει ένα ισχυρό νόμισμα».
«Δεν επιτρέπεται να κάνουμε οτιδήποτε θα θέσει σε κίνδυνο την ανάκαμψη της οικονομίας παγκοσμίως γιατί κάτι τέτοιο θα απειλούσε και τη Γερμανία» είπε. «Η χρεοκοπία της Lehman Brothers είχε ως συνέπεια σε μας μια πτώση ύψους περίπου 5% του ΑΕΠ» υπογράμμισε η κυρία Μέρκελ, συμπλήρωνοτας ότι μια επανάληψη ενός τέτοιου σεναρίου θα πρέπει «οπωσδήποτε να αποφευχθεί».
ΤΟ ΒΗΜΑ online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαγραφή Σαλμά: Το μήνυμα Μητσοτάκη στους αντάρτες βουλευτές της ΝΔ και ο φόβος για ξήλωμα του γαλάζιου πουλόβερ

Για πολλούς στη Νέα Δημοκρατία η διαγραφή Σάλμα ήταν μια αναμενόμενη εξέλιξη λόγω της συμπεριφοράς που είχε τους τελευταίους μήνες απέναντι...