Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Χρυσοχοΐδης: Επιλέξαμε να επιβιώσουμε

«Οι επενδύσεις στην Ελλάδα είναι πολύ επωφελείς»

Συνέντευξη στην εφημερίδα La Tribune παραχώρησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με αντικείμενο τις επενδύσεις στην Ελλάδα και στην ανάπτυξη.

Ερωτηθείς γιατί να έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι «οι επενδύσεις στην Ελλάδα είναι πολύ επωφελείς. Έχουμε το σημαντικότερο ποσοστό απόδοσης στην Ευρώπη.

Υποδεχόμαστε περίπου 1.000 επιχειρήσεις που αντιπροσωπεύουν το 40% του ΑΕΠ χάρη στη δημιουργία ενός ιδιαίτερα ευνοϊκού περιβάλλοντος. Για παράδειγμα, προωθήσαμε την υπηρεσία “One Stop Shop” που επιτρέπει στους επιχειρηματίες να εγκατασταθούν εδώ με τα μισά χρήματα, στο μισό χρόνο και με μειωμένες κατά το ήμισυ διαδικασίες. Η πρωτοβουλία αυτή συνιστά μία πραγματική επιτυχία.

Άλλωστε η Ελλάδα διαθέτει ένα εργατικό δυναμικό χαμηλού κόστους το οποίο διαθέτει μία τεχνογνωσία ποιότητας. Τέλος η χώρα διαθέτει μία ευλογημένη γεωγραφική θέση μεταξύ των Βαλκανίων, της Ευρώπης, των χωρών της Μαύρης Θάλασσας και της Ανατολής».

Σε ερώτηση «από πού μπορεί να προέλθει η ανάπτυξη;», αναφέρθηκε πρώτα απ’ όλα στη γεωργία τονίζοντας ότι «μπορούμε να βγάλουμε κέρδος από τη γεωργία μας μέσω των εξαγωγών με προστιθέμενη αξία. Σήμερα για παράδειγμα, πωλούμε ελαιόλαδο χύμα στους Ιταλούς, οι οποίοι το εμφιαλώνουν με μία ωραία ετικέτα και το πωλούν πολύ πιο ακριβά.

Αυτό είναι κάτι που μπορούμε κι εμείς να κάνουμε με πολύ υψηλά ποιοτικά πρότυπα. Πέρα από το λάδι, μπορούμε να εξάγουμε κατασκευαστικά υλικά, διαθέτουμε εξαιρετικής ποιότητας υλικά στη χώρα, αλουμίνιο, σίδηρο, πλαστικά ή ακόμη φάρμακα κοινόχρηστης ονομασίας, μία από τις πιο δυναμικές βιομηχανίες μας. Η στήριξη των εξαγωγών αποτελεί το μέλλον της οικονομίας μας. Άλλωστε διαθέσαμε ευρωπαϊκά διαρθρωτικά κεφάλαια σε αυτή τη δραστηριότητα καθώς αποτελεί έναν τομέα σε πλήρη ανάπτυξη».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε επίσης ότι «δεν υπάρχουν παρά δύο επιλογές, είτε θα επιβιώσουμε είτε όχι. Η κυβέρνηση επέλεξε να επιβιώσουμε.

Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να επιλυθούν τρία προβλήματα: το χρέος, όπου και χρειάζεται να ληφθεί στο άμεσο μέλλον μία πολιτική απόφαση από τους Ευρωπαίους εταίρους για μία πολιτική λύση.

Τα δημόσια ελλείμματα, που αποτελούν ένα εσωτερικό πρόβλημα πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και κυρίως ένα πρόβλημα κουλτούρας γύρω από την αντίληψη του ρόλου του Κράτους. Τέλος, η ασθενής ανάπτυξη, διότι εισάγουμε πολύ και εξάγουμε λίγο. Πρέπει να ανοικοδομήσουμε όλη μας της βιομηχανία, η οποία εξαφανίστηκε και χρειάζεται να αλλάξουμε εξ ολοκλήρου το οικονομικό μας μοντέλο».
newsdeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νίκος Ανδρουλάκης: Στις 9 Ιουνίου να αναδειχθεί ισχυρή και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση

«Πρέπει να αποδοκιμαστεί η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Πώς αξιοποίησε ο κ. Μητσοτάκης το 41% που του έδωσε ο λαός στις εθνικές εκλογές», ...