Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Παπανδρέου προς Μπαρόζο: Ψηφίσαμε, βοηθήστε


Επιστολή στον πρόεδρο της ευρωπαϊκής επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο, απέστειλε ο πρωθυπουργός ζητώντας του να θεσμοθετηθούν διαδικασίες για την επιτάχυνση της χρηματοδότησης της Ελλάδας από ευρωπαϊκούς πόρους.
Οι προτάσεις του Γ. Παπανδρέου, αποτελούν, κατά τον ίδιο, μέρος ενός σχεδίου για την ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας. Προϋπόθεση σε πρώτη φάση είναι να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή η επιτάχυνση της απορρόφησης πόρων από τα ταμεία της ΕΕ, ενώ θέτει και το ζήτημα της αύξησης της συμμετοχής της Ένωσης στην χρηματοδότηση με αναστολή της εθνικής χρηματοδότησης για την Ελλάδα για το διάστημα 2011-2013.
Όπως αναφέρει η επιστολή του πρωθυπουργού:

Το σχέδιο αυτό θα πρέπει να στοχεύει στην ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής και της υγιούς επιχειρηματικότητας. Θα μπορούσε να περιλαμβάνει πέντε άξονες.
Ο πρώτος άξονας θα πρέπει να αφορά επείγουσες δράσεις για την προσαρμογή των επιχειρήσεων και των διοικητικών μηχανισμών στις ανάγκες διαχείρισης της κρίσης, σύμφωνα με δράσεις που έχουν προσδιοριστεί στο επικαιροποιημένο μνημόνιο και προϋποθέτουν στοχευμένη τεχνική βοήθεια.
Ο δεύτερος άξονας θα πρέπει να αξιοποιήσει τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και περιλαμβάνει την αξιοποίηση εργαλείων χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και της εθνικής συμμετοχής και μελέτες σκοπιμότητας για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας σε έργα υποδομής (λιμάνια, μεταφορές και επικοινωνίες).
Ο τρίτος άξονας θα πρέπει να επιτύχει τη συμμετοχή των ιδιωτών στην πραγματική οικονομία. Μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις Κρατών - Μελών συμμετέχουν σε εταιρικά σχήματα που συμβάλουν με τουλάχιστον 60 δις στο ΑΕΠ της χώρας μας. Στο αμέσως προσεχές μέλλον θα θέσουμε υπόψη σας προτάσεις για από κοινού προσπάθειες, ώστε να κινητοποιήσουμε τον Ευρωπαϊκό επιχειρηματικό τομέα στην προσπάθεια ανάκαμψης της Ελληνικής οικονομίας.
Ο τέταρτος άξονας θα πρέπει να αφορά μία επανασχεδίαση των προγραμμάτων για την ενίσχυση της απασχόλησης και αντιμετώπισης της ανεργίας, με παράλληλη επέκταση των προγραμμάτων κατάρτισης, επαγγελματικής εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης. Σε αυτό τον άξονα θα μπορούσε να διερευνηθεί και η αξιοποίηση των πόρων του ταμείου παγκοσμιοποίησης.
Τέλος, ο πέμπτος άξονας θα πρέπει να αφορά μια πρωτοβουλία των αρμοδίων Υπουργείων της Ελληνικής Κυβέρνησης για τη διαμόρφωση Συμφώνων Μεταφοράς
Τεχνογνωσίας με Κράτη - Μέλη και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η προετοιμασία των συμφώνων αυτών βρίσκεται ήδη στο στάδιο της επεξεργασίας και φιλοδοξούμε να αποτελέσει βασικό τμήμα του προγράμματος τεχνικής βοήθειας, το οποίο πρέπει να είναι ιδιαίτερα ευέλικτο, ώστε να έχουμε απτά αποτελέσματα στην εμβάθυνση των διακρατικών οικονομικών σχέσεων και άμεσα πρακτικά αποτελέσματα για την Ελληνική οικονομία.
Enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Δεύτερη θέση, «έστω και με μία ψήφο»

Τη δεύτερη θέση, έστω και με μία ψήφο διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκης , ο οποίος όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές θα ...