Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Δεν αποκλείει ελληνική χρεοκοπία ο Σόιμπλε!

«Διαχειρίσιμες» χαρακτηρίζει τις συνέπειες της ελληνικής κρίσης ακόμη και στην περίπτωση χρεοκοπίας ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Και το 2008 ο κόσμος έπρεπε να κινηθεί συντονισμένα απέναντι σε μια παγκόσμια και απρόβλεπτη χρηματοπιστωτική κρίση» υπενθυμίζει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προς την κυριακάτικη Bild (Bild am Sonntag) και συμπληρώνει: «Φυσικά υπήρχαν αρνητικές συνέπειες, το ΑΕΠ μας υποχώρησε κατά 4,7 %, αλλά τα καταφέραμε» λέει χαρακτηριστικά.

Οι χώρες της ευρωζώνης λαμβάνουν ήδη όλα τα προληπτικά μέτρα για το απροσδόκητο ενδεχόμενο να καταψηφίσει το ελληνικό Κοινοβούλιο την ερχόμενη Τετάρτη το πακέτο περικοπών και να περιέλθει η χώρα σε αδυναμία πληρωμών, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε ενδεχόμενη επιδείνωση της κατάστασης για την Ευρώπη, αλλά την ίδια ώρα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα. Είναι ευθύνη μας και γι' αυτό προετοιμαζόμαστε» τονίζει ο κ. Σόιμπλε.

Παράλληλα, προειδοποιεί για τους κινδύνους που συνεπάγεται η καταψήφιση του Μεσοπρόθεσμου. Εάν το ελληνικό Κοινοβούλιο πει «όχι», τότε το ΔΝΤ, η ευρωζώνη και η ΕΕ δεν θα μπορούν να αποδεσμεύσουν την επόμενη δόση του δανείου.

«Αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τη σταθερότητα της ευρωζώνης στο σύνολό της. Θα έπρεπε να φροντίσουμε, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος μετάδοσης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και σε άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ» επισημαίνει.

Εν τω μεταξύ, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, οι διεργασίες για τη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag, η κυβέρνηση Μέρκελ αναμένει από τους ιδιώτες να συμφωνήσουν σε μια επιμήκυνση έως και πέντε ετών.

Πάντως, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέρριψε για άλλη μια φορά το ενδεχόμενο να δοθούν επιπλέον κίνητρα στους πιστωτές, προκειμένου να συμμετάσχουν στο κόστος. «Είναι και προς όφελος των επενδυτών να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά...
proto thema online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...