Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Ευρωπαϊκή ανάκαμψη «βλέπει» το ΔΝΤ

Με «ατμομηχανή» τη γερμανική οικονομία

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτίμησε, σήμερα, με γραπτή ανακοίνωσή του ότι, η 17μελής ευρωζώνη βρίσκεται από πολλές απόψεις σε μία τροχιά «υγιούς οικονομικής ανάκαμψης», έχοντας όμως ταυτοχρόνως μια σαφή ανάγκη «για μια μεγαλύτερη οικονομική και χρηματο-πιστωτική ολοκλήρωσή της», ώστε να επιλύσει την «κρίση χρέους», που την απειλεί σήμερα, αλλά και για να αυξήσει την εμπιστοσύνη των χρηματαγορών προς αυτήν.

«Μια ανάκαμψη υγιής σε γενικές γραμμές συνεχίζεται, όμως η κρίση χρέους στην περιφέρεια της ευρωζώνης απειλεί να ακυρώσει την ευνοϊκή προοπτική», βεβαίωσε το ΔΝΤ, στηριζόμενο στις «εισαγωγικές εκτιμήσεις», που το ίδιο έχει δημοσιοποιήσει πρόσφατα για την οικονομική προοπτική στη 17μελή ευρωζώνη.

«Οι προκλήσεις, που τώρα αντιμετωπίζει η ευρωζώνη είναι ως και αποκαρδιωτικές», υποστήριξε το ΔΝΤ.

Ζητώντας πρόοδο και προς την κατεύθυνση της πολιτικής, ο διεθνής πιστωτικός θεσμός αρνήθηκε να προχωρήσει σε νέα πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη.

Την Παρασκευή, όμως, είχε ανεβάσει στο 2% -από 1,6% τον Απρίλιο- τον προβλεπόμενο ρυθμό ανάπτυξης για όλη την ευρωζώνη για το 2011.

Η «ατμομηχανή» της ανάπτυξης στην ευρωζώνη, σύμφωνα με το ΔΝΤ, είναι η Γερμανία, που η οικονομία της προβλέπεται να αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό 3,2%. Ακολουθεί ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος σε ποσοστό 2,1%, ο οποίος προβλέπεται από το ΔΝΤ για τη γαλλική οικονομία.

Τέλος, το ΔΝΤ εύχεται «ένα ανθεκτικότερο, πολύ λιγότερο ευάλωτο» τραπεζικό σύστημα για την ευρωζώνη, μία «ταχύτερη ανάπτυξη» των κεφαλαιαγορών της και ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησής της (σ.σ.: τη σύσταση ενός «υπουργείου Οικονομικών της ευρωζώνης», που πρότεινε ο απερχόμενος το φθινόπωρο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ).
newsdeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Δεύτερη θέση, «έστω και με μία ψήφο»

Τη δεύτερη θέση, έστω και με μία ψήφο διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκης , ο οποίος όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές θα ...