Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Βενιζέλος: Μεγάλες επιβαρύνσεις, αλλά δεν έχουμε άλλα περιθώρια...

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι επιβαρύνσεις είναι μεγάλες, κυρίως στα μεσαία εισοδήματα», «ομολόγησε» ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, κάνοντας μάλιστα ο ίδιος αναφορά στους πλέον πληττόμενους που είναι οι άνεργοι. Παρ΄ όλα αυτά , ο κ. Βενιζέλος, επικαλούμενος το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανέναν περιθώριο χρόνου, ανακοίνωσε ένα δυσβάστακτο πακέτο μέτρων, που περιλαμβάνει σημειακές διαφορές από αυτό του προκατόχου του υπουργού Οικονομικών. Σε περισσότερο πολιτική γλώσσα, έναντι του κ. Παπακωνσταντίνου, πρόσθεσε ως «αντιστάθμισμα», ότι αμέσως μετά, την εκταμίευση του δανείου που είναι το πρώτιστο ζητούμενο, θα ξεκινήσει η προσπάθεια για ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα, εντός της παρούσας κοινοβουλευτικής θητείας. Επίσης, προανήγγειλε αντισταθμιστικά μέτρα ανακούφισης των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων, εάν δεν υπάρξει παρέκκλιση στους στόχους... «Βασικός στόχος είναι να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας», τόνισε στη συνέντευξη τύπου ο υπουργός, σημειώνοντας ότι είναι κρίσιμο να έχουμε ψηφίσει μέχρι τις 30 Ιουνίου το Μεσοπρόθεσμο και τον εφαρμοστικό νόμο.
Οι ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών περιλαμβάνουν:
-Εισφορά αλληλεγγύης από 1% έως 5% στα εισοδήματα, η οποία θα επιβάλλεται κλιμακωτά από 1% έως 4%,με εξαίρεση τις ευπαθείς ομάδες (άνεργοι κάτω των 30 ετών, τα άτομα με ειδικές ανάγκες και οι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών), αλλά και νέο κλιμάκιο 5% στους κατέχοντες δημόσιο αξίωμα (βουλευτές, δημάρχους, υψηλόβαθμα στελέχη του δημοσίου).
-Μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 8.000 ευρώ, με το ποσό μέχρι τα 12.000 ευρώ να φορολογείται με συντελεστή 10%.
-Ελάχιστο τέλος άσκησης επιτηδεύματος ή ελεύθερου επαγγέλματος ύψους 300 ευρώ το χρόνο, μεσοσταθμικά, που δεν αφορά στους ελευθεροεπαγγελματίες με τα «μπλοκάκια», εκτός εάν δεν αποτελούν την κύρια πηγή εσόδων τους .
-Αύξηση της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης: Πλήρης εξίσωση φόρου πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης για επιχειρήσεις, μικρή αύξηση για τα νοικοκυριά.

- Μείωση του αφορολόγητου για το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας στα 200.000 ευρώ από 400.000 ευρώ σήμερα.
-Μείωση δαπανών στο Δημόσιο, κατά 400 εκατ. ευρώ για το 2011
eklogika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρχισε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων – Αυτόματη η διαδικασία για μισθωτούς και συνταξιούχους

Τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2023 άρχισε να «υποδέχεται» από χθες το βράδυ και μέχρι τις 26 Ιουλίου το taxi...