Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Το τέλος της αθωότητας

Λιγνίτης, καύση σκουπιδιών, πετρελαιοκίνηση, άντληση πετρελαίου σε Αιγαίο και Ιόνιο, νομιμοποίηση αυθαιρέτων … Τελικά μπορεί και να είναι για καλό.

Εξηγούμαι: η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκαν δημόσια με αυτά που έλεγαν περί Πράσινης Ανάπτυξης. Αυτής της ανάπτυξης που μπορεί να εγγυηθεί την έξοδο από την κρίση, μπορεί να δημιουργήσει περισσότερες και πιο σταθερές θέσεις εργασίας, μπορεί επιτέλους να αξιοποιήσει το περιβάλλον ως μοναδικό, συγκριτικό, πλεονέκτημα και όχι ως εμπόδιο στην ανάπτυξη. Δουλέψαμε με ζήλο λοιπόν, αναζητήσαμε τεχνογνωσία και διεθνή εμπειρία, επεξεργαστήκαμε προτάσεις, καταρτίσαμε σχέδια για λύσεις.

Ο πρόσφατος ανασχηματισμός και οι πρώτες δηλώσεις του νέου Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής διέλυσαν όμως κάθε αμφιβολία. Ήταν ένα κακόγουστο και επικίνδυνο αστείο. Χοντροκομμένο και, προφανώς, αποκλειστικά προεκλογικό. Από αυτά που δε θα έπρεπε να πιστέψουμε. Ευχαριστούμε που μας το ξεκαθαρίζετε κύριε υπουργέ. Η καινούργια συνταγή περιλαμβάνει πολύ λιγνίτη, εξόρυξη πετρελαίου από τα βάθη των θαλασσών μας, καύση σκουπιδιών που θα επιδοτείται σαν «πράσινη ενέργεια», νομιμοποίηση της πετρελαιοκίνησης για να επιδεινωθεί το φωτοχημικό νέφος, νομιμοποίηση των αυθαίρετων … Πιθανότατα συνταγή επιτυχίας για τη γρήγορη δημιουργία ενός σεληνιακού τοπίου. Με βεβαιότητα πάντως, συνταγή επιτυχίας για συγκεκριμένους επιχειρηματίες.

Αυτή η στροφή, πραγματική κωλοτούμπα, σηματοδοτεί και το τέλος της αθωότητας, το τέλος των υποσχέσεων περί «άλλης ανάπτυξης». Το μόνο που δε μπορεί να ισχυριστεί η κυβέρνηση, είναι ότι δε γνώριζε. Είναι σαφές ότι δεν τόλμησε. Μιλάμε για μια από τα ίδια: βρώμικη, άδικη, κοντόφθαλμη
δημιουργία κέρδους, σε βάρος της σκληρά δοκιμαζόμενης κοινωνίας και του περιβάλλοντος και – πάντα – στο όνομα της κρίσης. Ο βασιλιάς είναι γυμνός!
protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξάδερφος Κασσελάκη: Ευπρόσδεκτες οι ψήφοι των «Σπαρτιατών», λέει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά το «μπλόκο» του Αρείου Πάγου στο κόμμα των «Σπαρτιατών» για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, πολλά ερωτήματα έχουν προκύψει αναφορικά μ...