Παρά ταύτα, οι σημαντικότερες εξελίξεις αναμένονται στο εξωτερικό και αφορούν την συζήτηση για τη συνολική διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Παράληλα με την προσπέθεια εκτόνωσης της κρίσης μεταξύ Βουλής, Καστρίου και Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Παπανδρέου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο Μέρκελ, η οποία την Παρασκευή συναντάται με τον κ. Σαρκοζί στο Βερολίνο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου θα βρίσκεται το ίδιο βράδυ στις Βρυξέλλες. Εντός του Σαββατοκύριακου εξάλλου, συνεδριάζει το eurogroup με θέμα την ελληνική κρίση, και η συνάντηση αυτή περιγράφεται ως η απολύτως καθοριστική για τις περαιτέρω εξελίξεις.
Σοκ από την είδηση για παραίτηση
Μετά το σοκ που προκλήθηκε από την πληροφορία για το περιεχόμενο του διαλόγου μεταξύ των κκ. Παπανδρέου και Σαμαρά, σύμφωνα με την οποία ο Πρωθυπουργός ήταν διατεθειμένος έως και να αποχωρήσει από το Μέγαρο Μαξίμου, το πρωί της Πέμπτης βρήκε την ΚΟ του ΠαΣοΚ σε αναβρασμό.
Κατόπιν αυτών, οι παραιτήσεις των κκ. Γ. Φλωρίδη και Εκτ. Νασιώκα πυροδότησαν φημολογίες και θεωρίες συνομωσίας για ενδεχόμενα ανατροπής της κυβέρνησης και κάποιοι έσπευσαν να διατυπώσουν υπόνοιες αποστασίας και παραλληλισμούς με τα Ιουλιανά του 1965 (μεταξύ αυτών οι κκ. Απ. Κακλαμάνης, Μιλτ. Παπαϊωάννου και μέσω διαρροών ο κ. Θ. Πάγκαλος).
Συσπειρώσεις και αντισυσπειρώσεις
Το κλίμα φορτίστηκε ακόμη περισσότερο με την επιστολή που διακινήθηκε με την πρωτοβουλία της κυρίας Βάσως Παπανδρέου και με το αίτημα να συγκληθεί η ΚΟ του ΠαΣοΚ.
Ακολούθησαν δηλώσεις βουλευτών, όπως αυτή του κ. Δ. Λιντζέρη περί κενού διακυβέρνησης, οι οποίες επέδρασαν καταλυτικά, καθώς δημιούργησαν συσπειρώσεις και αντισυσπειρώσεις και πυροδότησαν μία αλληλουχία δηλώσεων, που προκάλεσαν αλαλούμ με βουλευτές και υπουργούς να προβαίνουν σε δημόσιες δηλώσεις υποστήριξης του κ. Παπανδρέου, χωρίς να είναι σαφές ποιος ακριβώς αμφισβητεί ποιον και γιατί.
Πυρετώδεις επαφές με υπουργούς
Κατόπιν αυτών, ο κ. Γ. Παπανδρέου άρχισε έναν κύκλο τηλεφωνικών επικοινωνιών και συναντήσεων στο Καστρί. Μεταξύ των υπουργών που μετέβησαν στο σπίτι του κ. Παπανδρέου ήταν ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης, ενώ αργότερα ακολούθησε ένας ευρύς κύκλος συζητήσεων με όλους του υπουργούς, όταν ο κ. Παπανδρέου μετέβη στη Βουλή - και αφότου είχε γίνει γνωστό ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα συνεδρίαζε το απόγευμα της Πέμπτης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από όλες τις συναντήσεις του κ. Παπανδρέου προέκυψε εν τέλει η σύμπνοια μεταξύ των κορυφαίων, αλλά και η συμφωνία για την αναγκαιότητα αλλαγών στην κυβέρνηση, σε επίπεδο δομής σύνθεσης και λειτουργίας.
Εκτόνωση στην ΚΟ - Πυρά από την Βάσω
Κατόπιν αυτών, το κλίμα αποφορτίστηκε και με καθυστέρηση περίπου δύο ωρών, ο κ. Παπανδρέου εμφανίστηκε ενώπιον της ΚΟ, όπου το κλίμα δεν ήταν όσο τεταμένο θα ανέμεναν οι περισσότεροι.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τους βουλευτές να στηριχτούν σε αυτόν και δεσμεύτηκε να τους στηρίξει και αυτός, μίλησε για την ανάγκη ενότητας και αποδέχθηκε λάθη που έχουν γίνει τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχουν τέλειοι υπουργοί.
Παρά ταύτα, ο Πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει ευθέως στην κυρία Βάσω Παπανδρέου, η οποία τον κάλεσε να αναλάβει τις ευθύνες του και να πάψει να λειτουργεί με όρους παρέας, ενώ ζήτησε να υπάρξει νέα κυβερνητική δομή και να θεσπιστεί κυβερνητική επιτροπή, εκτιμώντας ότι αν συνεχιστεί η ίδια πορεία η χώρα θα συρθεί σε εκλογές και ο βίος της κυβέρνησης και του ΠαΣοΚ θα είναι σύντομος.
ΤΟ ΒΗΜΑ online
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου