Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Η «ανίατη περίπτωση» Σαμαρά και η γαλανόλευκη Μέρκελ

Συνεχίζεται ο καταιγισμός επικριτικών δημοσιευμάτων για τον αρχηγό της ΝΔ από το σύνολο του ευρωπαϊκού τύπου. Ο κ. Σαμαράς θεωρείται «ανίατη περίπτωση» στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, γράφουν οι Financial Times Deutschland που προσθέτουν ότι, ντυμένη στα γαλανόλευκα, η κυρία Μέρκελ ήθελε να στείλει ένα μήνυμα στους Έλληνες.
Το άρθρο της εφημερίδας έχει τίτλο «Το κυανόλευκο μήνυμα της Άγκελα Μέρκελ στους Έλληνες» και αναφέρει ότι η καγκελάριος εμφανίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής με μπλε σακάκι και λευκό παντελόνι, για να μεταφέρει το μήνυμα, ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να αφεθεί να καταρρεύσει. «Υπό την προϋπόθεση όμως ότι η Ελλάδα θα εντείνει τη συμφωνηθείσα με την ΕΕ και το ΔΝΤ πολιτική λιτότητας», προσθέτει η εφημερίδα.
«Πριν από τον Παπανδρέου η Μέρκελ συναντήθηκε με τον επικεφαλής της ΝΔ . Ο Σαμαράς αρνείται κάθε συναίνεση με τον Παπανδρέου και επομένως με την απαιτούμενη από την ΕΕ και το ΔΝΤ υπερκομματική υποστήριξη της πολιτικής λιτότητας... Ο Σαμαράς παραπονέθηκε ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο Παπανδρέου τον δέχθηκε μόνο για πέντε λεπτά και απέρριψε όλες τις προτάσεις του.
Η Μέρκελ μετά τη συνάντηση τόνισε ότι η αντιπολίτευση στην Ελλάδα πρέπει να «ανταποκριθεί στην ιστορική της ευθύνη». Αυτό άλλωστε έγινε και στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία, δήλωσε εκνευρισμένη».
Spiegel: Ο νεκροθάφτης του ευρώ
«Πριν από την έναρξη της Συνόδου, γράφει το Spiegel, οι συντηρητικοί πρωθυπουργοί, επέπληξαν τον αντίπαλο του Παπανδρέου, Αντώνη Σαμαρά. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρείται ο εν δυνάμει νεκροθάφτης του ευρώ: Σε περίπτωση που την ερχόμενη εβδομάδα τορπιλίσει την ψηφοφορία για το ελληνικό πακέτο λιτότητας, αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα τον τερματισμό της βοήθειας από το εξωτερικό και τη χρεοκοπία της χώρας. Οι συνέπειες για το ευρώ και την παγκόσμια οικονομία θα ήταν ανυπολόγιστες.
… Η συζήτηση των Συντηρητικών εξελίχθηκε με ασυνήθιστο πάθος: Η διπλωματία υποχώρησε στην
πολιτική, ο Σαμαράς ένιωσε στο πετσί του τη δυσαρέσκεια των ευρωπαίων κομματικών φίλων του. Ο σουηδός πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι σημαντικό «κανένας Έλληνας πολιτικός να μη λέει στους Έλληνες ότι υπάρχει ταχύτερος δρόμος».

«Οργή για τον ξεροκέφαλο Έλληνα»

Ανάλογα είναι τα άρθρα και των υπόλοιπων γερμανικών εφημερίδων.
Berliner Morgenpost
Ισχυρή πίεση άσκησαν οι Eυρωπαίοι ηγέτες στον Σαμαρά χθες στις Βρυξέλλες. Ήδη πριν την έναρξη της συνόδου κορυφής «τον στρίμωξαν άγρια». « Δεν έχει ξανασυμβεί κάτι τέτοιο στο παρελθόν» δηλώνει ευρωπαίος διπλωμάτης.

Frankfurter Rundschau

« Οργή για τον ξεροκέφαλο Έλληνα», του οποίου η επιμονή αποτέλεσε κύριο χαρακτηριστικό της όλης πολιτικής του σταδιοδρομίας, όπως στο θέμα για την ονομασία των Σκοπίων.

Berliner Zeitung

Οι συντηρητικοί ηγέτες «τα έψαλαν για τα καλά» στον Έλληνα φίλο τους και προσπάθησαν να δώσουν στον Σαμαρά να καταλάβει το πόσο επικίνδυνες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις της πολιτικής του. Ο επικεφαλής του Eurogroup Γιούνκερ είπε χαρακτηριστικά ότι ο Σαμαράς «είναι τυχερός που δεν ήμουνα στη συνεδρίαση του λαϊκού κόμματος, γιατί διαφορετικά θα του ζητούσα επίμονα να εγκαταλείψει την αρνητική του στάση».
Rheinische Post
Μοναδικό θέμα κατά τη συνάντηση των ηγετών του λαϊκού κόμματος ήταν η αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει προκαλέσει σε όλη την Ευρώπη η ξεροκεφαλιά του Αντώνη Σαμαρά… Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αδιαφορεί για τις συνέπειες της απόρριψης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και ζητάει εδώ και καιρό πρόωρες εκλογές.
ΝΖΖ
«Είναι ανεύθυνο για τον αρχηγό της ΝΔ Σαμαρά να παίζει το πιάνο του λαϊκισμού σε μία σημαντική στιγμή για το μέλλον της χώρας, γράφει η ελβετική ΝΖΖ. Πλανάται αν νομίζει ότι λόγω των επιπτώσεων στο ευρώ η ΕΕ και το ΔΝΤ θα συνεχίσουν να βοηθούν την Ελλάδα, ανεξάρτητα από τα παιγνίδια που παίζουν οι πολιτικοί της».
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρχισε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων – Αυτόματη η διαδικασία για μισθωτούς και συνταξιούχους

Τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2023 άρχισε να «υποδέχεται» από χθες το βράδυ και μέχρι τις 26 Ιουλίου το taxi...