Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Μία χώρα σε αγωνία


ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ

Η απεργιακή συγκέντρωση της Τρίτης ολοκληρώθηκε μέσα στα χημικά και κάτω απο το θόρυβο εκτενών επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας. Η ατμόσφαιρα είναι ακόμα αποπνικτική από τα δακρυγόνα, ωστόσο οι διαδηλωτές προσπαθούν να παραμείνουν μπροστά απο τη Βουλή όπου σε λίγο θα ξεκινήσει η συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο. Τα επεισόδια ξεκίνησαν νωρίτερα γύρω στις 14:00 στη συμβολή Οθωνος και Αμαλίας, όταν άτομα του αντεξουσιαστικού χώρου πέταξαν μπουκάλια και αντικείμενα στις διμοιρίες των ΜΑΤ, οι οποίοι απάντησαν με χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης. Πληροφορίες κάνουν λόγο για έναν τραυματία από μαχαίρι, ο οποίος διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο, προκειμένου να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.
Αν επενδύσετε τη συγκυρία με δραματικούς τόνους θα συμφωνήσετε ότι αυτό το διήμερο, Τρίτη και Τετάρτη, είναι από τα πιο κρίσιμα στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας. Όχι μόνο γι΄ αυτά που θα γίνουν στη Βουλή, αλλά και για όσα θα συμβούν έξω από αυτήν. Στην πλατεία Συντάγματος και στις άλλες μεγάλες πλατείες της χώρας που καθημερινά προσελκύουν την αγανάκτηση των ανθρώπων. Είναι περίεργες ημέρες επειδή όλος ο κόσμος βλέπει προς την Ελλάδα, αλλά η Ελλάδα δεν έχει προς τα που να κοιτάξει. Είναι οι μέρες της αγωνίας.
Την Τρίτη, λοιπόν, από το πρωί βρίσκονται σε εξέλιξη μεγάλες κινητοποιήσεις στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας των συνδικάτων. Η πιο έντονη εικόνα της ημέρας είναι εκείνη στην Πειραιά, με απεργούς προσκείμενους στο ΠΑΜΕ να μην επιτρέπουν τον απόπλου των πλοίων. Επίσης από νωρίς οι δρόμοι γύρω από το Σύνταγμα γέμιζαν με κόσμο και ήδη από τις 10.00 η Αμαλίας είχε κλείσει με χιλιάδες συγκεντρωμένους έξω από τη Βουλή.
Αλλά και μέσα στη Βουλή, η ένταση δεν είναι σε χαμηλό επίπεδο. Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται έντονα ενοχλημένοι από τις δηλώσεις Πάγκαλου περί τανκς, ενώ η κοινοβουλευτική διαδικασία διεξάγεται ούτως ή άλλως υπό καθεστώς φόρτισης. Η συζήτηση την Τρίτη είναι προγραμματισμένη να αρχίσει στις 18.00. Αλλά και εδώ, το ενδιαφέρον ίσως να μη βρίσκεται σε όσα θα ειπωθούν από το βήμα, αλλά ο τρόπος με τον οποίο θα προσέλθουν οι βουλευτές στο Κοινοβούλιο. Η αστυνομία έχει αποκλείσει περιμετρικά τον χώρο και δεν επιτρέπει κινήσεις αποκλεισμού, έχοντας λάβει εντολή να αποτρέψει προσπάθειες παρεμπόδισης της πρόσβασης και φυσικά της λειτουργίας.
Είναι μάλλον το τελευταίο που θα ήθελε κάποιος να δει, να παρεμποδίζεται η λειτουργία του πολιτεύματος.
Σε πολιτικό επίπεδο, το μεσοπρόθεσμο αναμένεται να ψηφιστεί από την Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ με μοναδική πιθανή διαρροή αυτή του Α. Αθανασιάδη, βουλευτή Κοζάνης, ο οποίος έχει ενστάσεις για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Μιλώντας στη Βουλή ο πρωθυπουργός έθεσε εκ νέου το δίλημμα για τη ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, σημειώνοντας πως πρόκειται για δύσκολες αποφάσεις που αλλάζουν το μέλλον της χώρας. Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η κυβέρνηση θα κάνει τον απολογισμό της το 2013, παρουσιάζοντας μία χώρα που θα αρχίσει να χτίζεται διαφορετικά, με μία οικονομία εκτός κρίσης, στο στάδιο της ανάπτυξης. Κάλεσε τους βουλευτές να βγάλουν την Ελλάδα από την κρίση, ψηφίζοντας τα μέτρα που είναι μεν σκληρά, αλλά αποτελούν μονόδρομο.
protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Δεύτερη θέση, «έστω και με μία ψήφο»

Τη δεύτερη θέση, έστω και με μία ψήφο διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκης , ο οποίος όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές θα ...