Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Ετοιμάζουν νέο σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα

Μετά την πολιτική καταιγίδα έρχεται το νέο πακέτο

Συναγερμός σήμανε στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις των προηγούμενων ημερών στην Ελλάδα και το αβέβαιο σκηνικό που δημιούργησαν οι εσωτερικοί κραδασμοί στην κυβέρνηση καθώς και η αδυναμία συναίνεσης μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ανώτατα στελέχη της ευρωπαϊκής επιτροπής της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, αλλά και πολιτικές ηγεσίες των εταίρων μας «τρόμαξαν» για το ενδεχόμενο κατάρρευσης της Ελλάδας που θα συμπαρέσυρε στη δίνη της ολόκληρη την ευρωζώνη, μεταδίδοντας τον «ιό» ακόμη και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Η αντίδραση ήταν άμεση. Στη συνάντηση Σαρκοζί-Μέρκελ μοναδικό θέμα συζήτησης των δύο ηγετών ήταν η κρίση χρέους στην Ελλάδα και παραμερίζοντας τις επιμέρους διαφορές αλλά και τις μέχρι σήμερα παλινωδίες, βρήκαν όχι μόνο κοινή φόρμουλα συνεννόησης, αλλά και τα απαραίτητα κονδύλια για το πακέτο στήριξης της Ελλάδας.

Όπως γράφει σήμερα στο κεντρικό του θέμα το «Έθνος», η συμφωνία προβλέπει την άμεση καταβολή της πέμπτης δόσης των 12 δισ. ευρώ και την περαιτέρω χρηματοδότηση της οικονομίας μας με το ποσό-μαμούθ έως 120 δισ. ευρώ για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας μέχρι το 2014.

Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση προχωρά σε διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ενωση για την έκδοση ευρωομολόγου ύψους 30 δισ. ευρώ που θα αφορά τη χρηματοδότηση έργων υποδομής, καθώς και την απελευθέρωση κοινοτικών κονδυλίων ύψους 20 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ.

Αν και οι λεπτομέρειες του σχεδίου θα οριστικοποιηθούν στο Eurogroup της 11ης Ιουλίου, συμφωνήθηκε ότι η συμμετοχή ιδιωτών στη διάσωση θα είναι ύψους 30 δισ. ευρώ και θα γίνει με ανταλλαγή ομολόγων στη λήξη τους με άλλα μεγαλύτερης διάρκειας, κατά τα πρότυπα της Πρωτοβουλίας της Βιέννης.

Στέλνοντας σαφές μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση, Μέρκελ και Σαρκοζί τόνισαν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει από την πλευρά της να συνεχίσει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ουάσιγκτον που διά του εκπροσώπου του Αμερικανού προέδρου, Τζέι Κάρνεϊμ, χαιρέτισε «την αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού Παπανδρέου και της ελληνικής κυβέρνησης να λάβουν τα δύσκολα, απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της Ελλάδας».
newsdeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μερικές αλήθειες για την Κίμπερλι Γκίλφοϊλ

Ενα κλασικό στοιχείο των επιτυχημένων μεταγραφών στο ποδόσφαιρο είναι ο παίκτης που έρχεται στην Ελλάδα να νιώθει ότι έκανε ένα βήμα μπροστά...