Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Ψηφίστηκε στην Eπιτροπή ο Εφαρμοστικός - Τριγμούς στο ΠΑΣΟΚ για το «κατεπείγον»...

Με τις ψήφους μόνο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ψηφίστηκε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο εφαρμοστικός νόμος στον οποίο περιλαμβάνονται εξειδικευμένα τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου έως το 2015. Ωστόσο το κλίμα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ελλοχεύει κινδύνους για το κυβερνόν κόμμα, εξαιτίας της διαδικασίας του κατεπείγοντος με την οποία φέρνει το νομοσχέδιο στην ολομέλεια.
Θερμό επεισόδιο καταγράφηκε μεταξύ της Βάσως Παπανδρέου και του Κώστα Γείτονα, ενώ ο υπουργός Οικονομικών κ. Βενιζέλος προκειμένου να κατευνάσει τους διαφωνούντες και να υπερψηφίσουν, δήλωσε ότι η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ δεν θα γίνει το 2011 και διαβεβαίωσε ότι ο έλεγχος της Βουλής θα είναι διαρκής και σε όλα τα στάδια της διαδικασίας των συμβάσεων. Επίσης, τάχθηκε υπέρ της ψήφισης από 180 βουλευτές της δανειακής σύμβασης για το νέο πακέτο βοήθειας, προκειμένου «η αξιωματική αντιπολίτευση και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης να αναλάβουν τις ευθύνες τους», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.
Αναλυτικότερα:
Η διαδικασία συζήτησης του εφαρμοστικού νόμου επί των άρθρων, θα ολοκληρωθεί αργά το απόγευμα, ενώ την Τετάρτη και την Πέμπτη θα εισαχθεί, με κατεπείγουσα διαδικασία, προς συζήτηση και ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής. Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ συναίνεσαν μόνο ως προς στο διαδικαστικό μέρος, ενώ συμφώνησε η κ. Μπακογιάννη. Το ΚΚΕ αποχώρησε από τη συνεδρίαση προαναγγέλλοντας ότι στη συζήτηση στην Ολομέλεια θα καταθέσει αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία τόσο επί της αρχής όσο και επί των άρθρων του εφαρμοστικού.
Η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, Βάσω Παπανδρέου, καυτηρίασε τη διαδικασία του κατεπείγοντος, αλλά και την αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου: «Η Επιτροπή έχει ταλαιπωρηθεί με τα κατεπείγοντα, περιμένουμε και η κυβέρνηση να λειτουργεί ως κυβέρνηση
έκτακτης ανάγκης και όχι μόνο να συρρικνώνει τον πολιτικό χρόνο».
Ο βουλευτής Κώστας Γείτονας, απάντησε στην κ. Παπανδρέου ότι ο ίδιος δεν ταλαιπωρείται και της ζήτησε να μην μιλά εξ ονόματος όλων των βουλευτών που μετέχουν στην επιτροπή. Σχολίασε δε, ότι η κυβέρνηση έχει κάθε δικαίωμα να φέρνει στην Βουλή νομοσχέδιο με την μορφή του «κατεπείγοντος».
Στο ενδοκυβερνητικό «στρατόπεδο», η βουλευτής πλέον, Λούκα Κατσέλη εξέφρασε αντιρρήσεις για το γεγονός ότι στο Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας διορίζονται τεχνοκράτες, ενώ θα συμμετέχουν και τρεις από την τρόικα, οι οποίοι, όπως είπε, θα αποκτήσουν πολλές ουσιαστικές αρμοδιότητες για τη διαχείριση του χρέους και δεν αποκλείεται πολύ γρήγορα να υπάρξει «σύγκρουση συμφερόντων».
Για «νομικό τραγέλαφο», σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις για την αξιοποίηση της δημόσιας γης, έκανε λόγο και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νάσος Αλευράς, ενώ και άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Παναγιώτης Κουρουμπλής, Ανδρέας Μακρυπίδης, Σήφης Βαλυράκης), ζήτησαν να μην επισπευσθούν οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης, με το επιχείρημα ότι «δεν μπορείς να πουλάς σε περίοδο ύφεσης δημόσια περιουσία γιατί η τιμή δεν θα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα». Επίσης, υπογράμμισαν την αναγκαιότητα διορθωτικών αλλαγών υπέρ αυτών που έχουν αδικηθεί από τα μέτρα.
Η ΝΔ δήλωσε ότι καταψηφίζει τον εφαρμοστικό νόμο επί της αρχής, ενώ για ορισμένα άρθρα που τα θεωρεί σε θετική κατεύθυνση, θα τοποθετηθεί στην Ολομέλεια της βουλής.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, ζήτησε να υπάρξει δέσμευση ότι στις αποκρατικοποιήσεις θα έχει συγκεκριμένη διαδικασία σε συνθήκες απόλυτης διαφάνειας.
eklogika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...