«Κουβεντιάζαμε 30 ώρες όλη την περασμένη εβδομάδα και πού καταλήξαμε; Να πάρουμε πίσω το αφορολόγητο! Ετσι θα σώσουμε τη χώρα;» έθετε το ερώτημα βουλευτής από αυτούς που όταν μιλούν προκαλούν σεισμικές δονήσεις στην κυβέρνηση. Τέσσερις συνεχείς ημέρες πολύωρων συνεδριάσεων όχι μόνο δεν εκτόνωσαν την ένταση στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης αλλά ενδέχεται να έχουν εκκολάψει και άλλες κινήσεις, όπως η επιστολή των «16», οι οποίες αν εκδηλωθούν θα προκαλέσουν κλυδωνισμούς. Μολονότι στο επίπεδο του Υπουργικού Συμβουλίου φαίνεται ότι επετεύχθη μορατόριουμ, δεν συμβαίνει το ίδιο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ. Η επιστολή των «16» τάραξε τα νερά, έθεσε σε κίνηση τη διαδικασία της σύγκλησης των οργάνων στη Βουλή και στην κυβέρνηση, αλλά προκάλεσε και θεωρίες συνωμοσίας οι οποίες σε συνδυασμό με κάποιους άστοχους χειρισμούς δεν επιτρέπουν να ηρεμήσουν τα πνεύματα.
ΟΙ ΔΥΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΙΛΗΣΑΝ ΣΤΑ ΟΡΓΑΝΑ
Γ. Φλωρίδης
«Επείγει απάντηση στην “πλατεία”»
Ασκεί έντονη κριτική στο οικονομικό επιτελείο και ειδικώς στον κ.Γ. Παπακωνσταντίνου,κατά κύριο λόγο για το «χαμένο εξάμηνο» από τις αρχές του έτους,το οποίο οδήγησε στην επιβολή νέων φορολογικών μέτρων.Παρά ταύτα,εκτιμά ότι το σοβαρότερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η«χρεοκοπία του πολιτικού συστήματος» όπως τονίζει.Κατά την άποψή του η οικονομική κρίση έχει ήδη μετατραπεί σε πολιτική και θέτει ευθέως το ζήτημα:«Το θέμα είναι ποια είναι η ατζέντα σου και πώς θα επανακτήσεις τη νομιμοποίηση συνολικά, δεν είναι μόνο θέμα κυβέρνησης»σημειώνει και προσθέτει ότι «επείγει η εξεύρεση απάντησης για όσα τίθενται στην “πλατεία” και στις μαζικές συγκεντρώσεις των ημερών». Δεν βλέπει πάντως κίνδυνο καταψήφισης του Μεσοπρόθεσμου.
«Δεν μπορείς να αγνοείς τους βουλευτές»
Κατηγορεί τον ηγετικό πυρήνα της κυβέρνησης για επιδεικτική αλαζονεία και για απόπειρα μετάθεσης ευθυνών μέσω εκβιαστικών διλημμάτων στους βουλευτές του ΠαΣοΚ.«Η ηγεσία έχει την ευθύνη,δεν μπορείς να αγνοείς τις σκέψεις των βουλευτών και να τους πετάς το μπαλάκι των ευθυνών», με τη λογική«ή ψηφίζεις το κάθε τσαπατσούλικο σχέδιο ή φέρεις την ευθύνη για τις εξελίξεις που μπορεί να οδηγήσουν στη χρεοκοπία της χώρας»λέει.Τάσσεται ανοιχτά υπέρ του δομικού ανασχηματισμού προκειμένου να μετατραπεί η κυβέρνηση σε σχήμα«ευρείας εμπιστοσύνης». Εκτιμά πάντως ότι οι εκλογές θα προκύψουν εκ των πραγμάτων,αν και τις θεωρεί έναρξη μιας περιπέτειας με άγνωστη κατάληξη.
Π. Κουκουλόπουλος
Θέτει ζήτημα αποκρατικοποιήσεων
Εν μέσω κριτικής για την αποτελεσματικότητα του οικονομικού επιτελείου,θέτει ευθέως ζήτημα για τη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων. Υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να γίνουν με συνοπτικές διαδικασίες και εκτιμά ότι ακόμη και ο ίδιος ο κ.Γ. Παπανδρέου θα δυσκολευτεί πολύ να αποδεχθεί τέτοιου είδους πρακτικές.Ως προς τους κινδύνους καταψήφισης του μεσοπρόθεσμου σχεδίου,αρνείται ότι ο κίνδυνος θα πρέπει να αναζητηθεί στους «16» που πρόσφατα έστειλαν την επιστολή στον Πρωθυπουργό, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος.«Υπάρχουν περίπου 60 βουλευτές στο ΠαΣοΚ που πιστεύουν ότι ο Παπανδρέου ηγείται μιας οργάνωσης που θα ανατρέψει τον διεθνή καπιταλισμό.Τι θα κάνουν αυτοί αν έξω από τη Βουλή στηθεί μια ανθρώπινη αλυσίδα στο Σύνταγμα;» .
«Αν δεν μπορούμε, τότε εκλογές»
Μέμφεται τον κ.Γ. Παπακωνσταντίνου επειδή αρνείται να δεχθεί την αποτυχία του,ενώ η ενόχλησή του ήταν έντονη όταν σε παλαιότερη συνεδρίαση ο υπουργός Οικονομικών τού είπε ότι το Μεσοπρόθεσμο δεν ψηφίστηκε από τον ίδιο, αλλά από τους βουλευτές.Μιλάει για συνολική επανεξέταση του τρόπου λειτουργίας της κυβέρνησης,θεωρεί ότι ο υπουργός Οικονομικών πρέπει να απομακρυνθεί,αν και στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου δήλωσε ότι θα ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο.Πάντως ο συναγερμός στο επιτελείο του κ.Παπανδρέου σήμανε από τις επανειλημμένες αναφορές του στο ενδεχόμενο εκλογών, με τη λογική ότι«αν δεν μπορούμε,να απευθυνθούμε στον λαό». Τις τελευταίες ημέρες ο κ.Σαλαγιάννης συνευρίσκεται σε κεντρικά στέκια με πολλούς από την ομάδα των «16».
«Οι “16” ζητούν τα αυτονόητα»
Η κυρία Βάσω Παπανδρέου εξακολουθεί να μην εκθέτει δημοσίως,παρά μόνο σε συνεδριάσεις οργάνων,την κριτική της για τον κ. Παπακωνσταντίνου.
Εκτιμά πάντως ότι αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι αδιέξοδη και θεωρεί ότι όλες οι απόπειρες συμβιβασμού των τελευταίων ημερών έχουν επικοινωνιακό χαρακτήρα και μόνο.Τις τελευταίες ημέρες καταγράφηκε η δήλωσή της προς τον κ.Παπακωνσταντίνου πως«όταν σου έλεγα να πάρεις μέτρα τον Οκτώβριο του 2009, με αντιμετώπισες σαν ούφο».
Δεν κρύβει την απαισιοδοξία της για τις εξελίξεις σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις,ενώ εκφράζει ανησυχία για τη δυνατότητα αποφυγής του μοιραίου (μιας επαχθούς αναδιάρθρωσης του χρέους δηλαδή).Σύμφωνα με πληροφορίες,της προτάθηκε να υπογράψει την επιστολή των «16»,όμως αρνήθηκε και δήλωσε:«Αυτά που ζητούν είναι αυτονόητα».
Εν όψει των αποφάσεων αυτών, χαρακτηριστική είναι η φρασεολογία συνεργατών και συνομιλητών του κ. Παπανδρέου τις τελευταίες εβδομάδες. Στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις, η μόνιμη άρνηση για τα ενδεχόμενα αλλαγών στην κυβέρνηση, που εκφραζόταν με τη φράση «δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα», έχει αντικατασταθεί από μια έμμεση παραδοχή: «Ολα θα γίνουν, όταν έλθει η ώρα». Κατά πολλούς η ώρα αυτή δεν θα αργήσει- αν και ως προς αυτό το θέμα διατυπώνονται διάφορες απόψεις από συνομιλητές του Πρωθυπουργού και μέλη της κυβέρνησης. Η μία θέση, θέλει την αντικατάσταση του οικονομικού επιτελείου εντός των προσεχών ημερών, έτσι ώστε η ψηφοφορία του μεσοπρόθεσμου στη Βουλή να ισοδυναμεί με ψήφο εμπιστοσύνης για το νέο σχήμα.
Σχετικές απόψεις εκφράζονται, χωρίς είναι γνωστό πόσο να εισακούονται, καθώς εκκρεμεί η συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών στις κρίσιμες συνεδριάσεις του Εurogroup και του Εco/Fin, καθώς και η τελική διαμόρφωση του σχεδίου που θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή. Η άλλη άποψη «προβλέπει» αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο και στη δομή της κυβέρνησης εν γένει, μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου και αφότου θα έχουν διαμορφωθεί κάποια δεδομένα στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου. Κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν πάντως και το ενδεχόμενο να μετατεθούν οι αλλαγές για την αρχή του φθινοπώρου.
ΤΟ ΒΗΜΑ online
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου