Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

«Στοίχημα» για την κυβέρνηση η ψήφιση

Κρίσιμη για την ελληνική οικονομία και για την κυβέρνηση είναι η εβδομάδα που ξεκινά. Εν μέσω της 48ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, αλλά και των κινητοποιήσεων των «Αγανακτισμένων», εισάγεται για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο και, ακολούθως, ο εφαρμοστικός νόμος. Η έγκρισή τους τίθεται ως προαπαιτούμενο από τους δανειστές της Ελλάδας για τη συνέχιση της χορήγησης οικονομικής βοήθειας.

Μετά τις δύσκολες διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών, οι οποίες ολοκληρώθηκαν με την επίτευξη συμφωνίας για την πέμπτη δόση και το νέο πακέτο βοήθειας, η κυβέρνηση δίνει αυτή την εβδομάδα μάχη στο εσωτερικό της χώρας, ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο.

Στόχος της είναι να καμφθούν οι αντιδράσεις των βουλευτών της για τα σκληρά μέτρα λιτότητας, αλλά και να αντιμετωπίσει την κοινωνική αναταραχή που προκάλεσε το μπαράζ νέων φορολογικών μέτρων.

Άγνωστη είναι η στάση που θα τηρήσουν ορισμένοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τις κρίσιμες ημέρες της 29ης και 30ής Ιουνίου, οπότε θα ψηφίζονται το Μεσοπρόθεσμο και ο εφαρμοστικός νόμος αντίστοιχα.

«Αίνιγμα» αποτελούν οι κ.κ. Θωμάς Ρομπόπουλος και Αλέκος Αθανασιάδης. Επίσης, στην κυβέρνηση «μετρούν» την παραίτηση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας κ. Ανδρέα Μακρυπίδη από τη θέση του εισηγητή της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη συζήτηση επί του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Ομάδα συνεργατών του πρωθυπουργού, κ. Γιώργου Παπανδρέου, θα βρίσκεται αυτή την εβδομάδα στη Βουλή για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα προτάξει στους βουλευτές τη συμφωνία των Βρυξελλών, που διασφαλίζει την ομαλή χρηματοδότηση, εφόσον η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.


Προκειμένου, μάλιστα, να τους δείξει φως στο βάθος του τούνελ, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, θα αναλάβει τρεις πρωτοβουλίες: πρώτον να συμφωνήσει με τη ΝΔ σταθερό φορολογικό περιβάλλον, δεύτερον να κλείσει εργασιακή ειρήνη με τα συνδικάτα και τρίτον να
διασφαλίσει επενδυτικό ευρωομόλογο και απελευθέρωση πόρων του ΕΣΠΑ.
ta nea online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Δεύτερη θέση, «έστω και με μία ψήφο»

Τη δεύτερη θέση, έστω και με μία ψήφο διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκης , ο οποίος όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές θα ...