Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Κομματική πειθαρχία στη ΝΔ για το «όχι» στο μεσοπρόθεσμο


Κομματική πειθαρχία στη ΝΔ για το «όχι» στο μεσοπρόθεσμο
«Καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του» είναι το μήνυμα της ηγεσίας της ΝΔ προς τους «γαλάζιους» βουλευτές και ο πρόεδρος του κόμματος κ. Αντ. Σαμαράς, ετοιμάζεται να πει ένα νέο «όχι» στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα, αδιαφορώντας για την πίεση που του ασκείται. Η αξιωματική αντιπολίτευση ετοιμάζεται να εμφανιστεί συντεταγμένα και ουσιαστικά έχει επιβληθεί κομματική πειθαρχία, ενώ όσοι δεν συνταχθούν με την γραμμή της ηγεσίας θα τεθούν εκτός κόμματος.
Παράλληλα, η ηγεσία της ΝΔ θα καταψηφίσει και επί της αρχής και τον εφαρμοστικό νόμο και θα στηρίξει μόνο ορισμένες διατάξεις που θεωρεί ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Στην ηγεσία του κόμματος εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει εσωκομματικό πρόβλημα, εάν κάποιος βουλευτής διαφοροποιηθεί και απλά θα διαγραφεί. Η προσοχή στρέφεται μόνο στην βουλευτή Αργολίδας κυρία Ελσα Παπαδημητρίου, η οποία εάν δεν συνταχθεί με την κομματική γραμμή, θα διαγραφεί με συνοπτικές διαδικασίες.

Στην ηγετική ομάδα θεωρούν ότι εκτός από την κυρία Παπαδημητρίου - που επιμένει ότι η ψήφος κατά συνείδηση είναι αναφαίρετο δικαίωμά της - δεν θα υπάρξει άλλος βουλευτής που θα δημιουργήσει πρόβλημα, αν και διάφορα στελέχη επιμένουν να συντηρούν παρασκηνιακά το σενάριο, ότι θα διαφοροποιηθεί και ο πρώην υφυπουργός κ. Ι. Λαμπρόπουλος.

Σχετικά με τον βουλευτή Τρικάλων και πρώην υπουργό κ. Σ. Χατζηγάκη, παρά το γεγονός ότι έχει εκφράσει κατά καιρούς ενστάσεις για πτυχές της στρατηγικής του κόμματος, δεν πρόκειται, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει «Το Βήμα» να προκαλέσει πρόβλημα στον κ. Σαμαρά.

«Δεν θα επιτρέψει να τον χαρακτηρίσουν αποστάτη και να βρεθεί απέναντι στο κόμμα που στηρίζει 37 χρόνια» λένε όσοι τον γνωρίζουν, ενώ κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. σημειώνουν, ότι αν και υπάρχουν ορισμένοι βουλευτές που ασκούν κριτική στην ηγεσία για σημεία της στρατηγικής της, δεν θα
δημιουργήσουν πρόβλημα.

Αν και δημιουργείται και από ορισμένους βουλευτές κλίμα ότι η ψηφοφορία θα αποτελέσει και για τη ΝΔ ένα τεστ κομματικής συσπείρωσης, ο κ. Σαμαράς δεν ανησυχεί καθόλου, αφού πιστεύει ότι κανείς δεν θα διαφοροποιηθεί και απλά στην ηγετική πυραμίδα μιλάνε για παιχνίδι εντυπώσεων.

«Το πρόβλημα υπάρχει στο ΠαΣοΚ και κάποιοι θέλουν να εμφανίσουν ότι υπάρχει εσωκομματικό θέμα και στη Ν.Δ. Μας αφήνει αδιάφορους. Όποιος θέλει μπορεί να πάει απέναντι στην κοινωνία» αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος.

Στις κατ' ιδίαν συζητήσεις ορισμένοι βουλευτές της Ν.Δ. εκφράζουν ανησυχία και προβληματισμό για τη στάση του κόμματος. Αλλοι προσπαθούν να μεταφέρουν σε δημοσιογράφους μια εικόνα αρνητική και ενισχύουν τον προβληματισμό, ότι η ΝΔ δεν μπορεί να βρίσκεται απέναντι από το ΕΛΚ και πολλοί να μιλάνε για ευρωαπομόνωση.

Βέβαια, κανείς δεν αποφασίζει να τοποθετηθεί δημόσια και να υπερασπιστεί τις θέσεις του, αλλά προτιμάνε τις παρασκηνιακές ενστάσεις, δίνοντας την αφορμή σε στελέχη της ηγετικής ομάδας να μιλήσουν για «προσωπικά παιχνίδια».

«Δεν κινδυνεύει η πέμπτη δόση»
Ο πρόεδρος της ΝΔ θα τονίσει στην ομιλία του, ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει στο λάθος και θα υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση έχει πέσει έξω σε όλες τις προβλέψεις της και θα επιμείνει στην ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης.

«Το Μεσοπρόθεσμο είναι απόδειξη της εσφαλμένης επιλογής του Μνημονίου» είναι η κεντρική γραμμή, όπως είπε και σήμερα ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού κ. Μαξ. Χαρακόπουλος και ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Ι. Μιχελάκης, αλλά και ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας κ. Χρ. Σταϊκούρας.

Η ΝΔ θεωρεί ότι η κυβέρνηση θέτει εκβιαστικά διλήμματα και στην τακτική αυτή εντάσσει, όπως ανέφερε και ο κ. Μιχελάκης, και την απειλή ότι αν δεν ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο δεν θα εκταμιευτεί η πέμπτη δόση του δανείου.

«Κινδυνολογούν για να περάσουν το Μεσοπρόθεσμο. Τώρα, ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Πάγκαλος απειλεί ότι θα βγουν τα τανκς στην Αθήνα, να προστατεύουν τις τράπεζες εάν δεν ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο» ανέφερε (ΝΕΤ) ο κ. Χαρακόπουλος.

Η σχέση με το ΕΛΚ
Στις τάξεις της Ν.Δ. αρχίζουν και αναπτύσσονται από βουλευτές και στελέχη επιθετικές απόψεις για τη στάση του κόμματος έναντι του ΕΛΚ. Κάποιοι κινούνται στα όρια του ευρωσκεπτικισμού, ενώ η επικεφαλής των ευρωβουλευτών κυρία Μαριέττα Γιαννάκου, αφού παραδέχθηκε ότι το κλίμα στην Ευρώπη είναι αρνητικό για τη Ν.Δ., τόνισε (Ρ/Σ Αθήνα 9.84), πως δεν υπάρχουν σκέψεις για να βρεθεί το κόμμα εκτός ΕΛΚ.

«Αυτά είναι μυθεύματα. Η φαντασία δουλεύει πολύ. Η Ν.Δ. έχει βαθιές ρίζες. Είμαστε από τα πρώτα κόμματα, από το 1983 στο ΕΛΚ» είπε και επιβεβαίωσε, αυτό που είχε αναφέρει το Βήμα την περασμένη εβδομάδα, ότι ο κ. Σαμαράς θα μιλήσει στην πολιτική ομάδα του ΕΛΚ. Η παρουσία του πρόεδρου της Ν.Δ. ενώπιον των 265 βουλευτών του ΕΛΚ ενδέχεται να γίνει στις 6 Ιουλίου, αλλιώς θα μετατεθεί για το Σεπτέμβριο.

Τι κυρώσεις να υπάρξουν; Τι είμαστε εμείς; Μαθητές κολεγίου που ο καθένας θα σου επιβάλλει μια κύρωση; Καμία κύρωση» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Εμμ. Κεφαλογιάννης, ενώ επιθετικός και ο κ. Κ. Μαρκόπουλος επιχειρηματολόγησε υπέρ της πρότασής του να αποχωρήσει η Ν.Δ. από τη συζήτηση.
ΤΟ ΒΗΜΑ online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξάδερφος Κασσελάκη: Ευπρόσδεκτες οι ψήφοι των «Σπαρτιατών», λέει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά το «μπλόκο» του Αρείου Πάγου στο κόμμα των «Σπαρτιατών» για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, πολλά ερωτήματα έχουν προκύψει αναφορικά μ...