Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Ξερογλείφεται με τις πλατείες


thumb

Ο Αντώνης Σαμαράς πάει πλατεία... ή τουλάχιστον θα ήθελε να πάει - και αυτός και οι στενοί του συνεργάτες, και οι βουλευτές του κόμματός του. Το κίνημα των Αγα­νακτισμένων, που καθημερινά βρίσκεται στην πλατεία Συντάγματος, αποτε­λεί το πιο συγκεκριμένο εκλογικό δέ­λεαρ για τον πρόεδρο της Ν.Δ. Τόσο πολύ κόσμο, αγανακτισμένο με την πολιτική της κυβέρνησης, ανένταχτο και έτοιμο να δώσει μια ευκαιρία σε κάτι καινούργιο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα ξαναβρεί ποτέ. Γι’ αυτό αποφάσισε να τους κλείσει το μάτι. Όσοι και αν τσιμπήσουν σε αυτό το φλερτ, κέρδος θα είναι για τη Ν.Δ.
Η αλήθεια είναι ότι το πρώτο διάστημα στη Νέα Δημοκρατία δεν είχαν εκτιμήσει δεόντως το κίνημα των Αγα­νακτισμένων. Παρά τις μαζικές συγκεντρώσεις και το πάθος του κόσμου, τα γαλάζια στελέχη θεωρούσαν ότι αυτός ο τρόπος αντίδρασης θα είχε πολύ σύντομη ημερομηνία λήξης. Μέρα με τη μέρα, όμως, αντιλήφθηκαν ότι όλο και περισσότερος κόσμος κατεβαίνει στις πλατείες, όλο και μεγαλύτερη οργή υπάρχει.
Φυσικά τους τρόμαξε η αντίδραση κάποιων εκ των Αγανακτισμένων, που επιτέθηκαν σε βουλευτές όλων των κομμάτων, όπως και ότι πλέον το φάσκελο είναι... εθνικό έμβλημα. Όμως αποφάσισαν ότι οι συγκεντρώσεις αυτές είναι ένας χώρος στον οποίο θα πρέπει να προσπαθήσουν να διεισδύσουν, αφού οι πρόωρες εκλογές - σύμφωνα με τα στελέχη της Ν .Δ. - είναι πολύ κοντά.
Έτσι πριν από λίγες μέρες ο εκπρό­σωπος του κόμματος Γιάννης Μιχελά-κης δήλωσε ότι «οι διαμαρτυρίες στις πλατείες δεν γίνονται από κομματικούς στρατούς, δεν γίνονται με κομματικές σημαίες, αλλά κάτω από σύμβολα που ενώνουν. Είναι ακομμάτιστες και ακη­δεμόνευτες».
Και πρόσθεσε με νόημα: «Όλοι γνω­ρίζουν ότι όλα αυτά οφείλονται στη λάθος οικονομική πολιτική, στα σκλη­ρά και επαχθή μέτρα του μνημονίου. Όπως γνωρίζουν και ποιοι είναι εκείνοι που ψήφισαν “ναι” και ποιοι ψήφισαν “όχι” στο μνημόνιο. Ποιοι οδήγησαν τη χώρα στα αδιέξοδα με τα οποία οι
ίδιοι επιχειρούν να εκβιάσουν σήμερα τους πολίτες».
Φυσικά ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. θέλησε μεν να κολακεύσει τους ανέργους που έχασαν τις δουλειές τους ή έκλεισαν τα μαγαζιά τους, τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους χαμηλόμισθους που έχουν υποστεί μεγάλες περικοπές, τους νέους που βλέπουν ότι δεν υπάρχει κανένα μέλλον στη χώρα, αλλά δεν θέλησε να ταυτιστεί με τους ακροδεξιούς ή εκείνους που επιθυμούν να ακολουθήσουν ακραία τακτική επιτιθέμενοι εναντίον όλων των πολιτικών, αφού έτσι θα κινδύνευε η Ν.Δ. να κατηγορηθεί ότι υπο­θάλπει ταραξίες που στόχο έχουν να διασύρουν τη χώρα στο εξωτερικό.
Το... μήνυμα
Τις εκδηλώσεις των Αγανακτισμέ­νων, που καθημερινά πληθαίνουν, και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, επικαλέστηκε και ο πρόεδρος της Ν.Δ. στην ευρωπαϊκή περιοδεία που έκανε. Λίγο πριν αρχίσει αυτό το ταξίδι ο ευρωβουλευτής του κόμματός του Γιώργος Κουμουτσάκος είχε μιλήσει για πρώτη φο­ρά στο Ευρωκοινοβούλιο για το κίνημα των Αγανακτισμένων ενημερώνοντας τους ομολόγους του για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα και έτσι οι ενδιαφερόμενοι είχαν πάρει το... μήνυμα.
Στις συναντήσεις που είχε ο Σαμα­ράς είπε ότι, σε μία περίοδο που υπάρχει έντονη κοινωνική αναστάτωση στη χώρα, είναι πολύ δύσκολο να δώσει τη συναίνεσή του στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ενώ επανέλαβε ότι στην Ελλάδα υπάρχει δημοκρατία με δια­κριτούς τους ρόλους της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. «Πρέπει όλοι να καταλάβετε ότι, εάν υπογράψω το μνημόνιο, θα καταρρεύσει όλο το πο­λιτικό σύστημα», τους είπε, «διότι ο οργισμένος κόσμος θα αισθανθεί ότι δεν υπάρχει ελπίδα. Κανένα μέτρο δεν μπορεί να περάσει εάν δεν υπάρχει στοιχειώδης ανοχή του κόσμου».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απαντώντας στις πιέσεις των Ευρωπαίων ότι θα πρέπει η αντιπολίτευση να υιοθετήσει πλήρως τους στόχους και τις πολιτικές του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, τόνισε ότι η Ν.Δ. επιθυμεί την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και πρόσθεσε: «Είναι προς το συμφέρον όλων να αλλάξει αυτή η αδιέξοδη πολιτική. Ποιος θα κερδίσει αν στην Ελλάδα διαλυθεί ο κοινωνικός ιστός και επακολουθήσουν εκρήξεις βίας; Κανείς».
Ακόμη ο Σαμαράς υπενθύμισε στους συνομιλητές του ότι το δύσκολο στην ιστορία είναι να πείσει κατ’ αρχήν ο Γ. Παπανδρέου τους υπουργούς και τους βουλευτές του κόμματός του ότι θα πρέπει να υπερψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και μετά να στραφούν στο τι θα κάνει η αντιπολίτευση.
Τα επιχειρήματα
Οι Ευρωπαίοι συνομιλητές του είχαν όμως δυο βασικά επιχειρήματα στα οποία πάτησαν για να τον πιέσουν.
Κατ’ αρχάς του επεσήμαναν ότι ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος να αποδεχθεί προτάσεις από το «Ζάππειο 2» και μάλιστα αυτές που έχουν να κάνουν με τη μείωση της φορολογίας, την αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας αλλά και τις ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΚΟ, ενώ χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα τον κατηγόρησαν για διγλωσσία.
Ακόμη αναφέρθηκαν στο παράδειγμα της Πορτογαλίας λέγοντάς του πως, παρότι ο δεξιός Πέντρο Κοέλιο αναγκάστηκε να στηρίξει κάποια στιγμή το μνημόνιο, κέρδισε τελικά τις εκλογές και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από τον σοσιαλιστή Σόκρατες. Να σημειωθεί μάλιστα ότι αυτό ήταν ένα από τα βασικά επιχειρήματα του Σα­μαρά όλο το προεκλογικό διάστημα, αφού οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι το κεντροδεξιό κόμμα είχε υποστεί μεγάλους τριγμούς.
Εν τω μεταξύ στο εσωτερικό της Ν.Δ. συνεχίζονται οι γκρίνιες εξαιτίας της σκληρής στάσης του Σαμαρά για το μεσοπρόθεσμο.
to pontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προεδρία της Δημοκρατίας και σταθερότητα

Ο Αντώνης Σαμαράς πρότεινε τον Κώστα Καραμανλή για την Προεδρία της Δημοκρατίας και ο Κώστας Καραμανλής το υποδέχθηκε με τη φράση: «Ούτε με ...