Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Βάπτισμα του πυρός για Βενιζέλο στο Λουξεμβούργο – τα σχέδιά του για την οικονομία

Στο Λουξεμβούργο για την έκτακτη σύνοδο του Eurogroup θα μεταβεί αύριο Κυριακή ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Στη σύνοδο, αναμένεται να αποφασιστεί η εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου προς τη χώρα μας, ύψους 12 δισ.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζωνης αναμένεται να εγκρίνουν την εκταμίευση του μεριδίου που αναλογεί στις χώρες τους και να δεσμευτούν ότι θα καλύψουν την χρηματοδότηση της Ελλάδας για τους επόμενους μήνες, γεγονός που θα λύσει τα χέρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Εκτιμάται ότι η πέμπτη δόση θα καταβληθεί το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.
Χθες, Παρασκευή, ο κ. Βενιζέλος, στις πρώτες του δηλώσεις ως υπουργός Οικονομικών, έθεσε ως αρχή της προσπάθειάς του στο υπουργείο την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, ενώ πρόσθεσε πως θέλει να ξεκινήσει συζήτηση για την ριζική αλλαγή και την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Mega, υποσχέθηκε δυναμικές παρεμβάσεις εκτός από τις οριακές βελτιώσεις στο Μεσοπρόθεσμο.
Όπως δήλωσε, η κυβέρνηση έχει μπροστά συνταγματικό χρόνο και πως αρχίζει μια προσπάθεια για μια ισχυρότερη νομιμοποίηση του ΠΑΣΟΚ από τους πολίτες. Πρόσθεσε ότι η σχέση με τον κόσμο είναι λεπτή και εύθραυστη αλλά ταυτόχρονα «και το εργαλείο που έχουμε για να πετύχουμε την εθνική προσπάθεια».
Νωρίτερα, ο κ. Βενιζέλος είχε κάνει λόγο για επανεκκίνηση της οικονομίας, αλλά και για αποκατάσταση «της αισιοδοξίας και της ελπίδας», καθιστώντας όμως σαφές ότι πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η αντιμετώπιση του υψηλού δημόσιου χρέους.
Ο κ. Βενιζέλος, άφησε να διαφανεί ότι θα προβεί σε επανεξέταση των μέτρων που έχει προδιαγράψει ο προκάτοχός του, αλλά δεν θα ξεφύγει από τους γενικούς στόχους που έχουν συμφωνηθεί με την
τρόικα.
Οι παρεμβάσεις του κ. Βενιζέλου, αναμένεται να επικεντρωθούν στις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, ενώ ταυτόχρονα άφησε να εννοηθεί ότι θα ληφθούν μέτρα και για την πραγματική οικονομία.
Άνοιγμα σε κόμματα, φορείς και κόσμο
Στις πρώτες του δηλώσεις κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής στο υπ. Οικονομικών ο κ. Βενιζέλος επιχείρησε και ένα άνοιγμα προς όλες τις κατευθύνσεις, τονίζοντας ότι είναι «ανοικτός για διάλογο με όλα τα κόμματα, τους φορείς αλλά και τον κόσμο στις πλατείες».
Επίσης, συνέδεσε την αποχώρησή του από το υπουργείο Άμυνας με τη μετακίνησή του στο υπουργείο Οικονομικών, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «φεύγω από την Άμυνα για να πάω στον πραγματικό πόλεμο».
eklogika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρχισε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων – Αυτόματη η διαδικασία για μισθωτούς και συνταξιούχους

Τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2023 άρχισε να «υποδέχεται» από χθες το βράδυ και μέχρι τις 26 Ιουλίου το taxi...