Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

FT: «Ίσως οι Έλληνες βουλευτές να είχαν δίκιο αν έλεγαν Όχι»

«Οι Έλληνες βουλευτές καλούνται να επιλέξουν μεταξύ ενός ψέματος και μίας καταστροφής, αναφέρει σε άρθρο του με τίτλο «Ίσως οι Έλληνες Βουλευτές να είχαν δίκιο αν έλεγαν Όχι», ο αρθρογράφος των Financial Times Wolfgang Munchau.
Όπως αναφέρει ο Wolfgang Munchau, το νέο πρόγραμμα στήριξης γίνεται με μισή καρδιά, αλλά και ο δογματισμός είναι οι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και τους πιο λογικούς Έλληνες βουλευτές να ψηφίσουν «Όχι» στην ψηφοφορία. Το πρόγραμμα, ως έχει, δύσκολα μπορεί να δικαιολογηθεί οικονομικά και ηθικά. Ο μόνος λόγος για να ψηφίσει κανείς «Ναι» θα ήταν να αναβληθεί η χρεοκοπία μέχρις ότου ο δημόσιος τομέας πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο όμως, δεν πρόκειται να συμβεί πριν από το 2012. Η στρατηγική της ΕΕ ουσιαστικά συρρικνώνει τις επιλογές των Ελλήνων στο πότε θα χρεοκοπήσουν: τον επόμενο μήνα ή τον επόμενο χρόνο.
«Εύλογα οι Έλληνες είναι επιφυλακτικοί με την λιτότητα. Θα μπορούσαν να την αποδεχθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, εάν έβλεπαν πιθανότητες επιτυχίας. Οι οικονομικοί αξιωματούχοι της ΕΕ και οι πολιτικοί τους ηγέτες ιδεολογικά υποστηρίζουν την προσφορά χρήματος. Την πρώτη φορά, έκριναν λάθος τις επιπτώσεις του προγράμματος λιτότητας στην ανάπτυξη. Το κάνουν και τώρα. Θα το κάνουν και στο μέλλον. Και αυτό καταστρέφει τις πιθανότητες επιτυχίας για τους Έλληνες».
Ο Wolfgang Munchau αναφέρει ακόμη πως μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα θα έλεγε αδιαμφισβήτητα «Ναι» σε μια τέτοια ψηφοφορία. Όμως, αλλάζει στάση λόγω των νέων μέτρων λιτότητας που επέβαλε η ΕΕ και το ΔΝΤ. «Ετσι αν και η λιτότητα που επιβάλλεται από την ΕΕ και το ΔΝΤ είναι ήπια συγκριτικά με την λιτότητα που θα απαιτείτο εάν η χώρα αντιμετώπιζε πραγματικό κίνδυνο αποκλεισμού από κάθε ξένο δανεισμό τα πράγματα αλλάζουν καθώς τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν μείωση του αφορολόγητου εισοδήματος και έκτακτη εισφορά για τους
αυτοαπασχολούμενους».
Ο ίδιος χαρακτηρίζει τα μέτρα αυτά πολιτική πρόκληση και πράξη οικονομικού βανδαλισμού και εκτιμά πως «θα εκτροχιάσουν όλη την διαδικασία αντιμετώπισης της κρίσης».
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Δεύτερη θέση, «έστω και με μία ψήφο»

Τη δεύτερη θέση, έστω και με μία ψήφο διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκης , ο οποίος όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές θα ...