Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Κυβέρνηση για άµεση δράση


Η ορκωµοσία της  νέας κυβέρνησης  έχει τελειώσει  και ο Ευάγγελος  Βενιζέλος δέχεται τα  συγχαρητήρια του  Πρωθυπουργού. Το  κάδρο συµπληρώνει  ο Πρόεδρος της  ∆ηµοκρατίας  Ηγετική εµφάνιση έκανε ο νέος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Βενιζέλος, αναλαµβάνοντας το χαρτοφυλάκιο των Οικονοµικών. Ο νέος «τσάρος», αφού εξοµολογήθηκε ότι ήταν πολύ διστακτικός να καθήσει στην ηλεκτρική καρέκλα της οικονοµίας, έδωσε τα πρώτα δείγµατα γραφής µε έµφαση στην ανάγκη συνεννόησης µεταξύ των πολιτικών δυνάµεων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Βενιζέλος επεξέτεινε την αναφορά του στην αναζήτηση συναινέσεων και στους «Αγανακτισµένους». Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κάνει διάλογο µε την κοινωνία ακόµα και µε τις πλατείες, είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Βενιζέλος ο οποίος την Κυριακή θα µετάσχει για πρώτη φορά σε συνεδρίαση του Eurogroup, έκανε λόγο ακόµα και για αλλαγή στο µείγµα της οικονοµικής πολιτικής, κάτι που ήταν πάγιο αίτηµα και της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, αλλά αντιµετωπιζόταν µε τη λογική του µονόδροµου από το οικονοµικό επιτελείο.
Η αναβάθµιση Βενιζέλου κυριάρχησε στον χθεσινό ανασχηµατισµό, που χρωµατίστηκε από την έντονη παρουσία έµπειρων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, αλλά και από τις αλλαγές στο µοντέλο διακυβέρνησης που ενστερνίστηκε ο Γιώργος Παπανδρέου, ορίζοντας 10µελή Κυβερνητική Επιτροπή.
Η νέα κυβέρνηση θα λάβει ψήφο εµπιστοσύνης τα µεσάνυχτα της Τρίτης και αναµένεται στις αρχές Ιουλίου να περάσει χωρίς αναταράξεις το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα, µετά την αποχώρηση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου από τη θέση του υπουργού Οικονοµικών.
Εν τω µεταξύ, µε ευµενή σχόλια υποδέχθηκε τον ανασχηµατισµό ο διεθνής Τύπος, ενώ συνεχίστηκαν και χθες οι δηλώσεις στήριξης στην κυβέρνηση από τον γαλλογερµανικό άξονα.
Κυβέρνηση συσχετισµών και εκλογικής ετοιµότητας σχηµάτισε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου, αναβαθµίζοντας ουσιαστικά σε ρόλο «Νούµερο 2» τον Ευάγγελο Βενιζέλο και καταργώντας τοέως τώρα µοντέλο διακυβέρνησης που εφάρµοζε, µε τη δηµιουργία ισχυρής Κυβερνητικής Επιτροπής. Η νέα κυβέρνηση που χαρακτηρίζεται από τη µείξη έµπειρων και κατά κανόνα ικανών κυβερνητικών στελεχών του λεγόµενου «όλου» ΠΑΣΟΚ, µε στελέχη που ανήκουν στον στενό πυρήνα των συνεργατών του κ. Παπανδρέου, καλείται ουσιαστικά να βγάλει τα «κάστανα από τη φωτιά» του Μεσοπρόθεσµου όσο και του Μνηµονίου 2 που θα συνοδεύσει τον νέο δανεισµό - µαµούθ της χώρας Η θετική υποδοχή που επιφύλαξαν οι Βρυξέλλες, οι αγορές και ο ξένος Τύπος στην αλλαγή στην κορυφή του υπουργείου Οικονοµικών, και η ανάθεση στον Ευάγγελο Βενιζέλο της διαπραγµάτευσης (θα πάρει το βάπτισµα του πυρός αύριο στο Eurogroup), δίνουν την αίσθηση µιας επιτυχούς απόπειρας του κ. Παπανδρέου να αλλάξει το κλίµα. Είναι όµως κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι το εγχείρηµα θα κριθεί, κυρίως στο εσωτερικό, καθώς η κυβέρνηση αυτή φαίνεται πως θα είναι η κυβέρνηση µε την οποία ο κ. Παπανδρέου θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές όποτε κρίνει σκόπιµο.Η αίσθηση αυτή εντείνεται από το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός επιχείρησε να κρατήσει τις εσωκοµµατικές ισορροπίες, µε στόχο να διαχειριστεί τις συνεχείς αντιδράσεις στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής του Οµάδας. Είναι άλλωστε χαρακτηριστική η υφυπουργοποίηση του κ. Πάρι Κουκουλόπουλου, ο οποίος υπήρξε εκ των εµπνευστών της πρόσφατης επιστολής των 16 βουλευτών.

Ακόµη και ο – για άλλη µία φορά – µεγάλος αριθµός υπουργών, αναπληρωτών και υφυπουργών ήταν αποτέλεσµα της διάθεσης του Πρωθυπουργού να θίξει κατά το δυνατόν λιγότερα στελέχη. Το «µικρό και ευέλικτο» κυβερνητικό σχήµα 25-27 στελεχών παρέµεινεκαι πάλι µια πολιτική ουτοπία. Και η νέα κυβέρνηση είναι πολυπληθής, διαθέτοντας 42 µέλη – µόλις 7 λιγότερα από την απελθούσα –, αποτέλεσµα των σκληρών παρασκηνιακών διαβουλεύσεων και συµβιβασµών που έγιναν από τα µεσάνυχτα της Πέµπτης ως τις πρώτες πρωινές ώρες χθες.

Η ΚΑΤΣΕΛΗ. Από εκεί και πέρα το στίγµα του ανασχηµατισµού δίνει η «µεταχείριση» που επιφύλαξεο κ. Παπανδρέου σε ορισµένους από τους ανθρώπους του, προκειµένου να εξευµενίσει την Κοινοβουλευτική Οµάδα, αλλά και τα περισσότερα από τα έµπειρα, κυβερνητικά στελέχη. Στο πλαίσιο αυτό, τέθηκαν εκτός κυβέρνησης η Τίνα Μπιρµπίλη, ο ∆ηµήτρης ∆ρούτσας, ο Γιάννης Πανάρετος και η Λούκα Κατσέλη. Σύµφωνα µε έγκυρες πληροφορίες, η κ. Κατσέλη µπλόκαρε για δεύτερη φορά χθες (όπως ακριβώς είχε συµβεί και στον ανασχηµατισµό του περασµένου Σεπτεµβρίου) τον ανασχηµατισµό, αρνούµενη να µετακινηθεί από το υπουργείο Εργασίας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και απαιτώντας να αναλάβει το υπουργείο Πολιτισµού και Τουρισµού. Ο Πρωθυπουργός δεν έκανε δεκτό το αίτηµα και άφησε εκτός κυβερνητικού σχήµατος την κ. Κατσέλη, µε αποτέλεσµα επίσης να µείνει στη θέση του ο κ. Γερουλάνος, ο οποίος επίσης δεν είχε δει µε καλό µάτι την ανάθεση σε αυτόν των καθηκόντων του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου. Για τον ίδιο λόγο παρέµεινε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο Κώστας Σκανδαλίδης ο οποίος επρόκειτο να µετακινηθεί στο υπουργείο Πολιτισµού.

Η προσπάθεια του κ. Παπανδρέου να αποκλιµακώσει την ένταση στην Κοινοβουλευτική Οµάδα ενόψει της κρίσιµης ψηφοφορίας για το Μεσοπρόθεσµο, είχε και ορισµένες άλλες εκφάνσεις: * Τη µετακίνηση σε υποδεέστερα υπουργεία του Γιώργου Παπακωνσταντίνου (φερόταν ως ο νέος υπουργός Εξωτερικών και βρέθηκε ύστερα από έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν στο εσωτερικό της κυβέρνησης από αριθµό συνεργατών του κ. Παπανδρέου στο υπουργείο Περιβάλλοντος), του Γιάννη Ραγκούση ο οποίος πλήρωσε την έντονη αντίδρασή του στην πρόθεση του κ. Παπανδρέου να παραιτηθεί ενόψει του σχηµατισµού κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας και από πρώτος τη τάξει υπουργός Εσωτερικών βρέθηκε στο υπουργείο Υποδοµών και Μεταφορών, και του Χάρη Παµπούκη που τοποθετήθηκε αναπληρωτής υπουρ
«Ψαλίδι» στις γυναίκες
Αξιοσηµείωτο γεγονός είναι ότι µειώθηκε και πάλι η εκπροσώπηση των γυναικών στο κυβερνητικό σχήµα, καθώς και ότι ο κ. Παπανδρέου διατήρησε σε αυτό δύο σταθερές αξίες των κυβερνήσεών του, τις κ. Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου (στο Εξωτερικών) και Φ. Γεννηµατά (στο Παιδείας)
γός Περιφερειακής Ανάπτυξης από αυτόνοµος υπουργός Επικρατείας. n Την ένταξη στο κυβερνητικό σχήµα τριών βουλευτών που είχαν ασκήσει σκληρή κριτική στην κυβέρνηση όλο το προηγούµενοδιάστηµα για το Μνηµόνιο και τοΜεσοπρόθεσµο – πρόκειται για τους Παντελή Οικονόµου (από σφόδραπολέµιος του Μνηµονίου καλείται τώρα να το υλοποιήσει ως αναπληρωτής υπουργός Οικονοµικών), Πάρι Κουκουλόπουλο (εµπνευστή της κίνησης των ∆εκαέξι) και Κ. Σπηλιόπουλο (έναν εκ των φερόµενων υπό παραίτηση βουλευτών στην κρίση της περασµένης Πέµπτης).

* Τη δέσµευση ότι η Κυβερνητική Επιτροπή στην οποία µετέχουν όλα τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης (Ευάγγελος Βενιζέλος, ∆ηµήτρης Ρέππας, Χάρης Καστανίδης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Αννα ∆ιαµαντοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης, Ανδρέας Λοβέρδος, Κώστας Σκανδαλίδης και Χρήστος Παπουτσής) θα συνεδριάζει τουλάχιστον µία φορά την εβδοµάδα προκειµένου να επιταχυνθεί το κυβερνητικό έργο, το οποίο, κατά τους βουλευτές, καθυστερεί σοβαρά.


Η νύχτα έκρυβε εκπλήξεις

απο τα ΒΑΣΙΚΑ και άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία του ανασχηµατισµού είναι η απόφαση του κ. Παπανδρέου να διατηρήσει στη θέση του τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο (ο οποίος δεν θα µετέχει στην Κυβερνητική Επιτροπή), παρά τα «µηνύµατα» της πλατείας.

Επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζουν ορισµένα κυβερνητικά «δίδυµα» όπως:

n Η συγκατοίκηση στο υπουργείο Εσωτερικών του προεδρικού Χάρη Καστανίδη µε τον βενιζελικό Πάρι Κουκουλόπουλο.

n Η συγκατοίκηση στο υπουργείο Υποδοµών του Γιάννη Ραγκούση µε τον υφυπουργό Γιάννη Μαγκριώτη.

Ακόµη:

n Η ανάθεση του υπουργείου ∆ικαιοσύνης στον έµπειρο (έχει χρηµατίσει στο ίδιο πόστο άλλες δύο φορές) Μιλτιάδη Παπαϊωάννου.

n Η ανάθεση του υπουργείου Εξωτερικών στον στενό συνεργάτη του Πρωθυπουργού Σταύρο Λαµπρινίδη, αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και µε ισχυρές «άκρες» στις Βρυξέλλες.

n Η ανάθεση στον Ηλία Μόσιαλο καθηκόντων κυβερνητικού εκπροσώπου στη θέση του Γιώργου Πεταλωτή. Η επιλογή εξέπληξε πολλούς, δεδοµένου ότι ο κ. Μόσιαλος θεωρείται αυθεντία σε θέµατα δηµόσιας υγείας και στον προηγούµενο ανασχηµατισµό φερόταν ως βέβαιος υπουργός Υγείας. Το ίδιο συνέβη σε κάποια φάση και στη διάρκεια αυτού του ανασχηµατισµού, αλλά τελικά προκρίθηκε για τη θέση αυτή, σε µια προσπάθεια να αποφορτιστεί η θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου από την πολύµηνη παρουσία του Γιώργου Πεταλωτή, ο οποίος αποτέλεσε αλεξικέραυνο για τις επιθέσεις κατά της κυβέρνησης όλο αυτό το διάστηµα. Είχε προηγηθεί το «πρόβληµα» µε τη Λ. Κατσέλη, το οποίο δεν επέτρεψε τη µετακίνηση του κ. Γερουλάνου στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου.


Το ναυάγιο µε τον Παπαδήµο

Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΎΣΗ του Πρωθυπουργού για την κάλυψη της θέσης του υπουργού Οικονοµικών είχε µεγαλύτερη διάρκεια από το σύνολο των διαπραγµατεύσεων που είχε ο κ. Παπανδρέου για να σχηµατίσει τη νέα κυβέρνηση.

Αρχικώς, ο Γ. Παπανδρέου είχε επικεντρωθεί στο πρόσωπο του συµβούλου του και πρώην αντιπροέδρου της ΕΚΤ Λουκά Παπαδήµου (φωτογραφία), µε τον οποίο οι διαβουλεύσεις κράτησαν αρκετές ώρες. Μάλιστα ο κ. Παπαδήµος σε κάποια φάση των συζητήσεων µε το Πρωθυπουργικό Γραφείο επέβαινε σε τρένο καθ’ οδόν προς Γερµανία. Σύµφωνα µε πληροφορίες ο κ. Παπαδήµος ήθελε να τον ακολουθήσει το δικό του επιτελείο στο υπουργείο Οικονοµικών, ενώ όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές επέµενε ότι δεν επιθυµούσε την τοποθέτηση κάποιου συντονιστή, ενδεχοµένως του κ. Βενιζέλου, που θα επόπτευε όλο το «πακέτο» της οικονοµίας.

Σηµειώνεται ότι υπήρχε παράλληλη διαβούλευση µε τον κ. Βενιζέλο – ο οποίος ήταν σε γνώση της πρότασης Παπανδρέου στον Παπαδήµο. Σύµφωνα µε κυβερνητικές πηγές, σε περίπτωση που αποδεχόταν την υπουργοποίησή του ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, τότε ο κ. Βενιζέλος θα γινόταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, παραµένοντας στη θέση του υπουργού Αµυνας.

Τελικώς, ο κ. Παπαδήµος απάντησε αρνητικά. Πάντως, κυβερνητικά στελέχη διαβεβαιώνουν ότι θα παραµείνει πρωθυπουργικός σύµβουλος για θέµατα οικονοµίας και µάλιστα µε αναβαθµισµένο ρόλο.


ΜΕΙΟΝ 11 ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΙ

Πάντως, όπως αναµενόταν την πλήρωσαν – όπως πάντα άλλωστε – οι υφυπουργοί.

Σ’ αυτό τον ανασχηµατισµό αποµακρύνθηκαν 11 συνολικά, οι ακόλουθοι:

Από το υπουργείο Παιδείας ο Γιάννης Πανάρετος, από το υπουργείο Εξωτερικών ο Σπύρος Κουβέλης, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η Μιλένα Αποστολάκη, από το υπουργείο Εργασίας η Αννα Νταλάρα, από το υπουργείο Εσωτερικών η Θεοδώρα Τζάκρη και ο Γιώργος Ντόλιος, από το υπουργείο Υποδοµών ο Σπύρος Βούγιας, από το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων η Ελπίδα Τσουρή, από το υπουργείο Οικονοµικών ο ∆ηµήτρης Κουσελάς, από το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ο Παναγιώτης Ρήγας και από το υπουργείο Εργασίας ο Βασίλης Κεγκέρογλου.
ta nea online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μερικές αλήθειες για την Κίμπερλι Γκίλφοϊλ

Ενα κλασικό στοιχείο των επιτυχημένων μεταγραφών στο ποδόσφαιρο είναι ο παίκτης που έρχεται στην Ελλάδα να νιώθει ότι έκανε ένα βήμα μπροστά...