Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Νέα Δημοκρατία:«Έχουμε δρόμο ακόμη»

thumb
Η ανάσα που πήρε ο Αντώνης Σαμαράς από τα αποτελέσματα των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών την προηγούμενη Κυριακή δεν ήταν αρκετή, όπως φαίνεται, για να αλλάξει το κλίμα εσωστρέφειας και προβληματισμού που υπάρχει μέσα στο κόμμα του.
Παρ’ ότι ο ίδιος δεν έκρυβε τη χαρά του το βράδυ της προηγούμενης Κυριακής, αφού είδε τις 10,5 μονάδες που χώριζαν τη Ν.Δ. από το ΠΑΣΟΚ να μειώνονται στις 1,9, πολλοί βουλευτές του κόμματός του κάνουν μια άλλη ανάγνωση στα αποτελέσματα και δηλώνουν ότι «έχουμε δρόμο ακόμη».
Επισημαίνουν ότι η Ν.Δ. έλαβε λιγότερες ψήφους σε σχέση με τις βουλευτικές του 2009, ενώ σε κάποιους δήμους και περιφέρειες οι υποψήφιοι συγκέντρωσαν ιστορικά χαμηλά νούμερα.
Οι στενοί συνεργάτες του Σαμαρά, απαντώντας σε αυτούς τους προβληματισμούς, λένε ότι το «επιχείρημα περί απόλυτου αριθμού ψήφων είναι σαθρό και δεν ευσταθεί, διότι για παράδειγμα το ΠΑΣΟΚ με τον ίδιο αριθμό ψήφων είχε κερδίσει στις εκλογές του 2009, ενώ είχε χάσει το 2004». Επισημαίνουν ωστόσο ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων που έφυγε από τη Ν.Δ. πήγε στην Ντόρα Μπακογιάννη, αφού το μεγαλύτερο ποσοστό της διαρροής σημειώνεται στην Κρήτη.
Ακόμη υποστηρίζουν ότι, παρά τα όσα λέγονται από στελέχη του κόμματος, ο Σαμαράς κατάφερε να σταθεροποιηθεί στο εσωτερικό της Ν.Δ., συσπειρώνοντας μάλιστα ένα μεγάλο κομμάτι ψηφοφόρων που πριν από λίγο καιρό λόγω των εσωτερικών προβλημάτων έμοιαζε να είναι προβληματισμένο και επιφυλακτικό.
Σημειώνουν ακόμα ότι η καλή εμφάνιση της Ν.Δ. δυσκολεύει τα πράγματα για την Μπακογιάννη, η οποία, όπως είναι γνωστό, θα προχωρήσει στην ίδρυση του κόμματός της στις 21 Νοεμβρίου, ενώ επισημαίνουν ότι δικαιώθηκε και η σκληρή γραμμή που είχε κρατήσει – εξ αιτίας της σύμπλευσής του με την κυβέρνηση – απέναντι στον ΛΑΟΣ και τον Καρατζαφέρη.
Οι ίδιοι άνθρωποι επιμένουν μάλιστα ότι τελικά ο Σαμαράς δικαιώθηκε με την επιλογή του Κικίλια στην Αττική, ο οποίος, παρά τον πόλεμο που δέχθηκε και την ανύπαρκτη υποστήριξη από τους βουλευτές του κόμματός του, κατάφερε να μπει στον δεύτερο γύρο διεκδικώντας την περιφέρεια επί ίσοις όροις με τον αντίπαλό του.
Ο γόρδιος δεσμός

Η επόμενη μέρα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών δεν θα είναι σπαρμένη με τριαντάφυλλα για τον πρόεδρο της Ν.Δ. Το μεγάλο θέμα που τον απασχολούσε πριν, οι δεσμοί του με το παρελθόν και την κυβέρνηση Καραμανλή, θα τον ακολουθεί και μετά τις 14 του μηνός. Και ο ίδιος μοιάζει ανήμπορος να λύσει τον γόρδιο δεσμό.
Σαν να μην έφτανε αυτό, ένα άλλο μεγάλο δίλημμα έρχεται να μπει στην καθημερινότητά του. Τι θα κάνει εάν ο Γιώργος Παπανδρέου του ζητήσει συναίνεση για τα μέτρα; Ποια θα είναι η στάση του εάν ο πρωθυπουργός δρομολογήσει οικουμενική κυβέρνηση επιδιώκοντας να τη στελεχώσει και με νεοδημοκράτες; Θα επιμείνει στη σημερινή αντιμνημονιακή γραμμή ή θα συναινέσει για να μην πάει ο τόπος σε εκλογές;
Γκρίνια και σπασμένα φτερά για το Καρατζαφέρη

Από τα αλώνια στα σαλόνια της πολιτικής ζωής του τόπου θέλησε να περάσει ο Γιώργος Καρατζαφέρης με το κόμ­μα του, τον ΛΑΟΣ, και το πλήρωσε. Από την ακροδεξιά κατηγοριοποίηση στην εκκίνηση, εν συνεχεία φιλόδοξος εκφραστής της «λαϊκής Δεξιάς» και των «καταφρονεμέ­νων», λάτρης των λογοπαιγνίων και των παροιμιών, ο Γι­ώργος Καρατζαφέρης βρέθηκε να συμπορεύεται με την κυβέρνηση στην πιο δύσκολη στιγμή της και να υπερψη­φίζει στο όνομα της «πολιτικής ορθότητας» το μνημόνιο και τα μέτρα του.
Όσοι είδαν την Κυριακή το βράδυ τον Καρατζαφέρη, κατά­λαβαν ότι μόνο... ευτυχισμένος δεν θα μπορούσε να είναι από το εκλογικό αποτέλεσμα, αφού το κόμμα του βγήκε από τις περιφερειακές εκλογές με πεσμένα ποσοστά σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2009. Ακόμα και το «πουλέν» του, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποί­ος ήταν υποψήφιος περιφερειάρχης στην Αττική, μετά βίας κατάφερε να πλησιάσει το ποσοστό των εθνικών εκλογών. Αλλά και ο Κυριάκος Βελόπουλος στην Κεντρική Μακεδο­νία δεν πήγε καλύτερα, όπως και ο Αλ. Χρυσανθακόπουλος στη Δυτική Ελλάδα.
Η μεγαλύτερη γκρίνια όμως επικεντρώνεται στην κίνηση του Καρατζαφέρη να στηρίξει στον Δήμο Αθηναίων τον Νι­κήτα Κακλαμάνη αντί να κατεβάσει δικό του υποψήφιο. Η κίνηση αυτή είχε αποτέλεσμα να συγκεντρώσουν οι νεονα­ζί της Χρυσής Αυγής ένα ποσοστό γύρω στο 5,5%, ενώ πολλοί λένε ότι, εάν υπήρχε υποψήφιος του ΛΑΟΣ, τα πράγμα­τα θα ήταν διαφορετικά.
Αν και επισήμως η Κοινοβουλευτική Ομάδα μετά την εκλο­γική ήττα εμφανίζεται με ομοψυχία, το σίγουρο είναι ότι ο Καρατζαφέρης το επόμενο διάστημα θα έχει να αντιμετω­πίσει την κριτική των στελεχών του. Ιδιαίτερα ο Μ. Βορίδης, που και στο παρελθόν έχει αντιπαρατεθεί με τον πρόεδρο του κόμματός του, δεν αναμένεται να καθίσει με σταυρω­μένα χέρια. Εκτός αν η πρόσφατη ήττα τού έλυσε τα χέρια για να ανοίξει την πόρτα εξόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου