Ορθώνεται Πεταλωτής ανάμεσα σε απολύσεις και κάλπες...
Μπορεί η κυβέρνηση επισήμως να αποφεύγει όπως ο «διάβολος το λιβάνι» κάθε συζήτηση για πιθανές απολύσεις στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, όμως στο εσωτερικό της κάποια στελέχη της, όπως ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μανώλης Οθωνας, δεν κρύβουν τις επιθυμίες τους... Απρόσμενος σύμμαχος, ο αντίπαλος Κυριάκος Μητσοτάκης, που χθες τάχθηκε υπέρ των απολύσεων όσων περισσεύουν.
Σε μια προσπάθεια να μη φουντώσει το θέμα εν όψει του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά και λόγω της συνεχώς αυξανόμενης ανεργίας και εργασιακής ανασφάλειας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χθες δήλωσε ότι η κυβέρνηση «δεν συζητάει ζήτημα απολύσεων στον δημόσιο τομέα» και τόνισε ότι η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα. «Είναι άκαιρο»
Ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι «στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΔΕΚΟ) ισχύει ό,τι και στον δημόσιο τομέα, όμως το να ανοίγουμε μια συζήτηση για τις ΔΕΚΟ προτού ανοίξει το θέμα, εξυγίανσής τους, είναι άκαιρο και πουθενά δεν έχει αποτυπωθεί δική μας βούληση να απολυθούν ακόμα και αυτοί οι εργαζόμενοι».
Το ενδεχόμενο απολύσεων στις ΔΕΚΟ είχε αποκλείσει προχθές και ο υπουργός Υποδομών Δημ. Ρέππας, που προωθεί και την εξυγίανση του ΟΣΕ.
Με τη δήλωσή του αυτή ο κ. Πεταλωτής επιχείρησε να ξεδιαλύνει τη σύγχυση που είχε δημιουργήσει νωρίτερα ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη. Ο Μανώλης Οθωνας, μιλώντας στο ρ/σ Vima, είπε ότι ο ίδιος προσωπικά δεν θα είχε «κανένα ενδοιασμό να απολυθούν όσοι δεν χρειάζονται ή όσοι παρασιτούν και είναι αργόμισθοι και ότι η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να έχει θέματα ταμπού». Τόνισε όμως ότι ο ευρύτερος δημόσιος τομέας έχει περιθώρια εξορθολογισμού και ανακατανομής του προσωπικού με τέτοιο τρόπο που να μην οδηγεί σε απολύσεις.
Πιο ευθύς ήταν όμως μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο βουλευτής της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς υποστήριξε πως πρέπει να εξεταστούν και πιθανές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. «Δεν είναι δυνατόν το βάρος των απολύσεων να το πληρώνει μόνο ο ιδιωτικός τομέας...», δήλωσε.
Το θέμα βρίσκεται στην επικαιρότητα λόγω της πρόβλεψης του Μνημονίου για εξορθολογισμό του δημόσιου τομέα και για μείωση των δημοσίων υπαλλήλων. Η μέχρι τώρα θέση της κυβέρνησης, όπως έχει εκφρασθεί στο παρελθόν από το οικονομικό επιτελείο, είναι ότι αυτή η πρόβλεψη του Μνημονίου θα επιτευχθεί μέσω της εφαρμογής του νόμου: για κάθε πέντε αποχωρήσεις υπαλλήλων από το Δημόσιο, θα γίνεται μία πρόσληψη. Πάντως, με αφορμή τις συγχωνεύσεις δημόσιων οργανισμών και φορέων, κυβερνητικά στελέχη όπως ο Θ. Πάγκαλος και ο Γ. Παπακωνσταντίνου είχαν δηλώσει πριν από αρκετούς μήνες, παραπέμποντας στο Σύνταγμα, ότι η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων προστατεύεται όσο υπάρχει οργανική θέση εργασίας.*
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου